zondag 25 september 2011

Fusilli al prosciuto


Uit de Allerhande van september 2011. Met wat extra's van mezelf (knoflook, wijn, tijm, chilipeper, kaas) en zonder bloem.

Voor 2 personen
Ingrediënten:
200 gr fusilli
1 el olijfolie
1 ui, gesnipperd
1 teen knoflook, gesnipperd
200 gr champignons, gesneden
1 el tijm
scheut witte wijn
150 ml kookroom
1 plak ham van 150 gr, in blokjes
150 gr tuinerwten (diepvries)
zout, (chili)peper, verse peterselie
handje geraspte kaas

Bereiding:
Kook de pasta volgens de aanwijzingen en bewaar wat kookvocht. Verhit de olijfolie in een hapjespan en bak hierin de ui, knoflook en de champignons. Doe op het laatst de tijm erbij. Giet de wijn in de pan en laat verdampen. Voeg de kookroom toe met wat van het kookvocht en breng de saus al roerend aan de kook. Voeg de ham en de tuinerwten toe en laat de saus 5 min. zachtjes pruttelen. Breng op smaak met zout en peper. Verdeel de pasta over de borden en schep de saus erop. Serveer met peterselie en geraspte kaas.

woensdag 21 september 2011

Kipstoofpot met rijst en dadels


Van de website van Jamie Magazine. Helaas was ik vergeten een foto te maken dus die heb ik van de site gejat. Zodra ik het weer maak wordt deze vervangen. Wat mij betreft mocht het allemaal wel wat kruidiger, dus ik heb zout, peper, verse koriander en harissa toegevoegd. Misschien volgende keer ook wat gember meebakken met de knoflook.

Voor 4 personen
Ingrediënten:
2 el olijfolie
4 kipstukken (borst en poot)
1 ui, gesnipperd
2 tenen knoflook, geperst
2 tl gemalen koriander (ketoembar)
1 flinke tl gemalen komijn (djinten)
250 gr langkorrelige rijst
150 gr dadels
1 el honing
zout, peper
2 tl harissa
2 el verse koriander, gehakt

Bereiding:
Kruid de kipstukken met zout en peper. Verhit in een braadpan de olie en bak de kip ca. 10 min. aan. Haal de kip uit de pan en zet deze apart. Fruit de ui in het braadvet tot deze glazig is. Voeg de knoflook, koriander, komijn en harissa toe en bak 1-2 min. mee. Doe dan de kip terug in de pan, samen met de rijst, dadels en honing en voeg water toe tot alles net onder water staat. Breng het geheel aan de kook en laat het een half uur op laag vuur sudderen, tot al het vocht is verdampt. Laat als dit te lang duurt het deksel van de pan. Verdeel de kip en de rijst over borden en strooi er de verse koriander over. Serveer met extra harissa.

dinsdag 20 september 2011

Risotto caprese


Met restjes uit de koelkast bij elkaar bedacht.

Voor 2 personen
Ingrediënten:
2 el olijfolie
1 ui, gesnipperd
1 flinke teen knoflook, geperst
200 gr risottorijst
1 wijnglas droge vermout
500 ml groentebouillon
4 trostomaten, in blokjes
1 zakje rucola, in grove stukken
1 handje verse basilicum
1 bol mozzarella, in blokjes
2 el geraspte Parmezaanse kaas
1 hand pijnboompitten, geroosterd

Bereiding:
Verhit in een braadpan met dikke bodem de olie en fruit de ui op middelhoog vuur een paar minuten, tot deze glazig is. Voeg de knoflook toe en bak ca. 2 min. mee. Draai het vuur laag en doe de risotto in de pan, roer ca. 1 min. door tot de olie is opgenomen en de rijstkorrels glanzen. Giet dan de vermoet erbij en roer het geheel door tot de vermout bijna is opgenomen. Voeg vervolgens 1 soeplepel van de hete bouillon toe en laat deze staan tot die is bijna is opgenomen. Herhaal dit tot de bouillon half gebruikt is. Doe dan de tomaatblokjes in de pan en laat het vocht ook weer opnemen door de rijst. Blijf dan bouillon toevoegen tot de rijst gaar is. Draai het vuur uit en roer de rucola, basilicum en Parmezaanse kaas door de rijst. Voeg als laatste de blokjes mozzarella toe en dient meteen op, nog voor de mozzarelle helemaal gesmolten is. Bestrooi de borden met wat pijnboompitjes en voor de liefhebber nog een beetje Parmezaanse kaas.

maandag 19 september 2011

Pasta met parmaham en zongedroogde tomaatjes


Zaterdag hadden we onze housewarming en door al het eten dat ik had gemaakt had ik ook een heleboel ingrediënten over. Met wat extra's maakte ik er deze pasta van, een blijvertje. De meneer vroeg hoopvol of dit onderdeel wordt van m'n vaste repertoire.

Voor 2 personen
Ingrediënten:
2 el olijfolie
200 gr pasta (bijv. linguine)
3 sjalotten, gesnipperd
1 fikse teen knoflook, geperst
200 gr kastanjechampignons, in plakjes
flinke klots droge witte wijn
4 plakken parmaham, in reepjes
8 zongedroogde tomaatjes, geweld, in stukjes
4 el mascarpone
2 el verse bieslook
zout, peper
geraspte oude kaas

Bereiding:
Kook de pasta volgens de gebruiksaanwijzing en bewaar wat van het kookvocht.
Verhit de olijfolie in een hapjespan en bak de sjalotten in een paar minuten glazig. Voeg de knoflook toe en bak kort mee. Roer de champignons erdoor en zet het vuur hoog. Schenk dan de wijn erbij en bak de boel bruin tot de champignons flink geslonken zijn. Schuif alles naar één kant van de pan en bak telkens een laagje ham bruin en roer het door het champignonmengsel. Roer hierna de tomaatjes erdoor en dan de mascarpone. Zet het vuur laag en warm goed door. Giet er wat van het kookvocht bij zodat een gladde saus ontstaat. Breng op smaak met zout, peper en bieslook. Serveer over de pasta met een eetlepel geraspte kaas erover.

zaterdag 17 september 2011

Amandeltaart met frambozenpuree


Van de Stonesoup-website. Een snelle en simpele taart. Heel verfrissend door de frambozensaus. Zonder is 'ie ook een beetje saai.

Voor 8-10 stukken
Ingrediënten:
250 gr amandelen, fijngehakt tot meel
6 eieren, gesplitst
200 gr suiker, plus wat voor de saus
300 gr frambozen

evt. slagroom voor erbij
springvorm (24 cm), bekleed met bakpapier
mixer en staafmixer

Bereiding:
Verwarm de oven op 180 graden.
Klop de eierdooiers met de suiker tot ze goed gemengd zijn.
Klop de eiwitten met de mixer tot er zachte pieken vormen. Voeg voorzichtig de dooiers en het amandelmeel toe en vouw het door elkaar. Schenk het mengsel in de bakvorm en bak de taart in ca. 45 min. gaar.
Doe ondertussen de frambozen in een bakje en pureer met de staafmixer. Breng op smaak met een beetje suiker.

Chocoladetaart met kastanjepuree

Een lekkere doch machtige taart. De gelegenheid was onze housewarming en het feit dat ik drie blikken kastanjepuree op voorraad bleek te hebben. Het recept komt van de website van GoodFood.

Voor 10-12 punten
Ingrediënten:
1 blik kastanjepuree à 450 gr
140 ml double cream (room met mascarpone)
50 gr boter
5 eiwitten
125 gr kristalsuiker
400 gr extra donkere chocola
6 el bloem

taartvorm met losse bodem

Bereiding:
Verwarm de oven op 150 graden. Meng de kastanjepuree met de room en de boter. Gebruik een vork of pureestamper om de klontjes eruit te krijgen.

Klop in een schaal de eiwitten met de suiker tot er een soort merenguebeslag ontstaat. Meng het kastanjebeslag met de chocolade en de bloem en roer voorzichtig het eierschuim erdoor. Schep het geheel in de bakvorm en bak de taart in 55 min.

Muffins met zongedroogde tomaatjes


Van de site Muffins Bakken.

Voor 18-24 muffins
Ingrediënten:
8 gedroogde tomaten, geweld
250 gr bloem
1 zakje bakpoeder
snufje zout
140 gr maïskorrels uit blik
75 gr margarine, gesmolten
snufje peper
4 eieren
10 el kwark
100 gr geraspte oude kaas

Bereiding:
Verwarm de oven op 190 graden.
Meng het meel met het bakpoeder, zou en peper. Roer de kwark, eieren en margarine erdoor. Voeg dan de maïs, tomaten en geraspte kaas toe en roer goed door. Verdeel het beslag over de muffinvormpjes en bak de muffins in ca. 25 min. goudbruin.

maandag 12 september 2011

Broccolisoep met Parmezaanse kaas

Het is een mooie dag als je iets nieuws leert dat je ook nog eens leuk vindt. Vandaag was zo'n dag. Ik maakte een Amerikaans recept dat vroeg om een 'parmesan rind'. En voortaan zorg ik dat ik altijd een parmesan rind paraat heb. Het betreft hier de harde korst van een stuk Parmezaanse kaas, dat stuk dat je overhoudt op het eind, en dat je dan weggooit. Blijkbaar zijn er een hoop mensen die zich afvragen wat je daar nog mee kan, want onder de uitleg die ik vond op een Amerikaanse site werd de schrijver veelvuldig bedankt (ik verwacht nu dus ook honderden dankbetuigingen onder deze post). Wat kan je er zoal mee? Je kan het toevoegen als je bouillon trekt, bijvoorbeeld voor minestronesoep of bouillon die je gebruikt voor de bereiding van risotto. Of je voegt het toe aan de bolognesesaus als je die een uur laat sudderen. Daarna kan je de korst er weer uit vissen, zoals je dat met een laurierblaadje doet, of, in het geval van soep, de korst meepureren in de blender of met de staafmixer. Lekker Amerikaans trouwens: je kunt in de VS in specialiteitenwinkels losse kaaskorsten kopen, waarvoor je dan net zoveel betaalt als voor Parmezaanse kaas met een korst eraan.
Het recept komt van de site van The Stonesoup.

Voor 2 personen
Ingrediënten:
2 stronken broccoli, in stukjes, met de zachte stronkjes ook in stukjes
1 Parmezaanse-kaaskorst
wat snippers Parmezaanse kaas
1 el sojasaus
1 el limoensap
1 bouillonblokje
handje geroosterde pijnboompitten
zout en peper

Bereiding:
Breng 2 cups water aan de kook in een hapjespan en los het bouillonblokje erin op. Voeg de broccoli, sojasaus en kaaskorst toe en laat ca. 10 min. sudderen met het deksel op de pan, tot de broccoli gaar is. Haal dan de pan van het vuur en pureer het geheel met de staafmixer of in de blender. Pureer ook de kaas mee. Breng op smaak met zout, peper en het limoensap.
Verdeel over 2 borden en strooi er wat kaassnippers en pijnboompitjes over.

Zoete aardappel uit de oven

Zoete aardappelen (of bataten) zie je in Amerika veel vaker dan hier, daar kan je ook kant-en-klare sweet potato wedges en frites uit de vriezer kopen. Deze aardappelen koop je bij de betere groenteboer of de groothandel. De smaak is nogal uitgesproken, dus doe er geen sausjes bij, maar simpele groente en vlees. Doe de aardappelpartjes niet te lang in de oven, dan worden ze te zacht.

Voor 2 personen
Ingrediënten:
2-3 zoete aardappelen
2 el olijfolie
zeezout
rozemarijn

Bereiding:
Verwarm de oven op 180 graden. Schil de aardappelen en snijd ze in partjes. Doe ze in een bak en roer er de olijfolie, rozemarijn en zeezout doorheen. Verdeel de partjes over een bakplaat en bak ze in 20-30 min. lichtbruin.

woensdag 7 september 2011

Spinazie en runderreepjes uit de wok

Vandaag was de laatste dag van mijn onbewust ingelaste spinaziethemaweek. Na palak paneer, spinazierisotto en lamscurry met spinazie, maakte ik ter afsluiting deze wokschotel met spinazie. Spinazie is ook gewoon heel lekker. En gezond. En snel klaar. Een van mijn favoriete bijgerechten is dan ook gewokte spinazie met knoflook en pijnboompitten. Verse spinazie trouwens, die uit de vriezer begrijp ik nooit zo goed, die dunne flintertjes die ook steevast postvatten tussen je voortanden en daar niet meer uit te krijgen zijn. Of je hebt het niet door en denkt dat je heel charmant lacht. Niet doen dus.
Dit recept komt uit de Allerhande van april 2011. Een beetje getweakt met sambal en gember.

Voor 2 personen
Ingrediënten:
half pak eiernoedels (125 gr)
1 el wokolie
1 ui, gesnipperd
250 gr runderreepjes
2 tenen knoflook, geperst
1 rode peper / 2 tl sambal oelek
3 cm geraspte gember
1 blik babymaïskolfjes
300 gr spinazie, gewassen
2 el sojasaus
2 el sesamzaadjes, geroosterd

Bereiding:
Kook de noedels volgens de gebruiksaanwijzing.
Verhit de olie in een hapjespan en bak de ui in een paar minuten glazig. Voeg de runderreepjes toe en bak deze op hoog vuur in ca. 4 min. bruin. Voeg de knoflook, gember en peper toe en bak nog 1 min. mee. Schep vervolgens de maïskolfjes erdoor en warm nog een paar minuten door. Voeg de spinazie toe en schep 1 min. om, niet alle spinazie hoeft geslonken te zijn.
Schep de noedels op de borden en schep de groenten erover. Breng op smaak met elk een el sojasaus en de sesamzaadjes.

maandag 5 september 2011

Ratatouille

Ratatouille is eigenlijk niets meer dan allemaal lekkere groenten bij elkaar gooien en laten stoven. Op smaak brengen kan volledig naar eigen inzicht. Het is lekker bij vlees met rijst of aardappels, of om je stokbrood in te dopen. Dit recept keek ik af van mijn schoonmama.

Voor een flinke pan ratatouille
Ingrediënten:
2-3 tenen knoflook, geperst
5 sjalotjes, in stukken
3 paprika's (rood, geel, oranje), in grove stukken
2 courgettes, in grove stukken
1 aubergine, in stukken
4 tomaten, in stukken
2 blikken tomatenstukjes
1 blikje tomatenpuree
paar takjes rozemarijn
3 laurierblaadjes
paar takjes tijm
handje herbes de provence
scheut rode wijn
zout, peper, chilipeper
olijfolie

Bereiding:
Verhit in een braadpan een scheut olie en bak hierin de sjalotjes glazig met de knoflook. Voeg de paparika's toe en bak deze zo'n 5 min. aan. Zet het vuur iets hoger en voeg de courgettes en de aubergine toe. Bak al roerend 5-10 min. aan. Voeg de verse tomaat toe en bak op hoog vuur een paar minuten aan onder af en toe roeren. Voeg de tomatenstukjes en de -puree toe en breng zachtjes aan de kook. Voeg laurier, rozemarijn, tijm, de Provençaalse kruiden en een flinke scheut wijn toe en roer door. Doe er, als je het te zuur vindt, een tl suiker doorheen. Laat het geheel minstens een uur op heel laag vuur pruttelen. Breng op smaak met zout, peper en evt. chilipeper.

zaterdag 3 september 2011

Lamscurry

Als je bang bent van lamsvlees, omdat je dat zielig vindt of omdat je het vindt stinken of omdat het zo veel calorieën bevat, dan kun je deze curry ook met kip maken. Of vegetarisch, dan voeg je voor het serveren nog wat gekookte aardappels en bloemkool toe. Deze had ik optioneel als bijgerecht, samen met mangochutney, sambal badjak, rijst en papadums. Papadums koop je in een klein pakje (bijv. van Pataks) en je moet ze nog even afbakken. Dat kan door ze met olie in te smeren en ze in de magnetron te leggen maar dat is minder lekker. Het beste is om een laag van ca. 2 cm plantaardige olie in een koekenpannetje te verwarmen op hoog vuur. Als de olie heet is (test dit even met een klein stukje van de papadum, als de olie gaat bubbelen is 'ie heet) leg je de papadums er heel kort op, slechts een paar seconden. Dan krullen ze op en kun je ze evt. nog draaien, maar dat is niet eens nodig. Laat ze afkoelen op keukenpapier.
Dan nu de lamscurry, afkomstig van de website BBC Food.

Voor 6 personen (invriezen kan)
Ingrediënten:
2 el plantaardige olie
600-700 gr lamsvlees (bijv. lamsschouder), in blokjes
2 uien, in grove stukken
3 tenen knoflook, geperst
2 groene pepers, fijngehakt (of 1 el sambal oelek)
1 el verse geraspte gember
1 el kurkuma
1,5 el garam masala
1,5 el gemalen komijn (djinten)
1 el chilipoeder
1 el bloem
6 grote tomaten, in grove stukken
400 ml kokosmelk
600 ml kippenbouillon
250 gr babyspinazie
pitjes van 1 granaatappel
zout, peper

basmatirijst, mangochutney, sambal badjak, aardappels, bloemkool, papadums

Bereiding:
Verwarm in een grote braadpan 1 el olie en braad in 5 min. het vlees aan. Neem het vlees uit de pan, draai het vuur lager en voeg de rest van de olie toe. Bak de uien, knoflook, pepers en gember 3-4 min. aan tot alles zacht en glazig is.

Doe de kurkuma, garam masala, komijn en het chilipoeder in de pan en bak het 1 min., onderwijl goed roerend. Voeg de bloem toe en bak nog een minuut. Roer de tomaten en kokosmelk erdoor en breng zachtjes aan de kook. Doe dan het lamsvlees in de pan en giet er zo veel kippenbouillon bij dat het vlees precies onder staat. Zet het vuur zo hoog dat het geheel heel zachtjes suddert en laat een uur staan.

Schep overtollig vet van de saus en roer de spinazie en de granaatappelpitten erdoor en verwarm tot de spinazie enigszins geslonken is.

Mangochutney

Snel en simpel, maar het is lekkerder om de chutney een dag van tevoren te maken. Uit India, koken met passie.

Voor een flinke bak chutney
Ingrediënten:
2 el plantaardige olie
500 gr mangovruchtvlees, in blokjes
1 tl mosterdzaad
1 tl kurkuma
2 tl chilipoeder
4 tl rietsuiker
snuf zout

Bereiding:
Verhit de olie in een hapjespan en voeg de mosterdzaadjes toe. Bak een paar minuten, tot de zaadjes een beetje gaan knetteren. Doe dan de mangostukjes in de pan en bak even aan. Roer de kurkuma, chilipoeder en suiker erdoor en laat ca. 8 min. sudderen. Laat afkoelen en breng op smaak met een beetje zout. In de koelkast (niet in een metalen bak!) is de chutney ongeveer een week te bewaren.

vrijdag 2 september 2011

Spinazierisotto

Uit de Allerhande van augustus 2011. Hier geserveerd met kipsaltimbocca.

Voor 4 personen
Ingrediënten:
2 el olijfolie
1 ui, gesnipperd
1 teen knoflook, geperst
300 gr verse spinazie, in reepjes
300 gr risottorijst
scheut witte wijn
1 l hete kippenbouillon
chilivlokken (molentje)
75 gr Parmezaanse kaas, geraspt
handje pijnboompitten, geroosterd
handje fijngehakte rucola

Bereiding:
Verhit in een grote braadpan de olijfolie en fruit hierin de ui op laag vuur, 10 min. lang, zonder bruin te worden. Voeg vervolgens de spinazie en de knoflook toe en roer door. Voeg de rijst toe en bak 3 min. mee zodat de korrels gaan glanzen. Voeg een scheut witte wijn toe en roer tot deze is opgenomen. Voeg dan een scheut bouillon toe tot deze is opgenomen en dan weer een scheut, tot de rijst gaar is. Dit duurt ca. 20 min. Doe, als de bouillon te snel verdampt, het deksel op de pan.

Zet het vuur uit en voeg 2/3 van de Parmezaanse kaas en de rucola toe. Doe het deksel op de pan en laat 3 min. staan. Breng op smaak met zout en chilipeper. Serveer met de pijnboompitten en de rest van de kaas erover.

Vijgenmuffins


Lekker en licht, muffins bevatten helemaal niet zo idioot veel calorieën als ander taartspul. Het recept komt van de website van Jamie magazine. Nu heb ik wel een enorm pak havermout over, geen idee wat ik daarmee moet. Tips zijn welkom, en ik hou niet van havermout met melk als ontbijt.

Voor 12 muffins
Ingrediënten:
50 gr gesmolten boter
150 ml karnemelk
1 ei
1 tl vanillextract
220 gr zelfrijzend bakmeel
1 tl bakpoeder
200 gr kristalsuiker
100 gr gedroogde vijgen, in stukjes
2 handjes havermout

muffinbakblik
papieren muffinvormpjes

Bereiding:
Verwarm de oven op 180 graden. Meng de boter, karnemelk, het ei en de vanille en roer er vervolgens meel, bakpoeder en suiker door. Voeg de vijgen toe en verdeel het beslag over de muffinvormpjes. Bestrooi met de havermout. Bak de muffins in 20-25 min. goudbruin. Lekker met een klein bolletje sorbetijs.