Op een kooksite las ik laatst dat je tegenwoordig natuurlijk geen tijd meer hebt om peertjes urenlang te laten koken zodat ze rood worden, en de schrijver adviseerde kleurstof te gebruiken. Wat een kaalslag. Je kan ook kant-en-klare stoofpeertjes bij de groenteboer halen, dat lijkt me een beter idee. Kleurstof aanbevelen op een kookblog, vloeken in de kerk. Gewoon een dag (of twee) van tevoren maken, of 's nachts laten staan. Mijn moeder maakt ze altijd met rode wijn en suiker. Bij deze variant met port is geen suiker nodig. Op de foto ziet het er misschien wat vreemd uit, ik had de bewuste avond haast en dus de pan gefotografeerd, maar ze smaakten fantastisch. Behalve de lange kooktijd is er verder niks aan.
Ingrediënten:
10 peertjes, bijv. Gieser Wildemannen
0,5 l port (tawny)
2 kaneelstokjes
3 kruidnagels
Bereiding:
Schil de peertjes en snij ze in vieren. Doe ze in een pan met alle andere ingrediënten en breng aan de kook. Laat een paar uur sudderen op zo laag mogelijk vuur. Kan zowel warm als koud worden geserveerd. Lekker bij wild en aardappelpuree.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten