woensdag 24 april 2013

Paprikataart

Een van de favoriete maaltijden van mijn kleine neefje en nichtje die dit weekend bij ons logeerden. Lekker voor alle leeftijden.

Voor 4 personen
Ingrediënten:
Deeg voor hartige taart
3 paprika's
1 ui
200 gr gerookte kipreepjes
2 el rode pesto
5 eieren
200 gr hüttekäse
bosje bieslook
zakje geraspte kaas
zout, peper

Bereiding:
Verwarm de oven op 200 graden. Snij de paprika's in dunne reepjes en snipper de ui. Meng in een kom de paprikareepjes met de ui, kipreepjes en de pesto. Bekleed een taartvorm met het deeg en doe hier het paprikamengsel op. Klop in een schaaltje de eieren los met de hüttekäse en twee handen geraspte kaas. Breng op smaak met zout en peper. Hak de bieslook fijn en roer erdoor. Giet het eiermengsel over de paprikavulling en bak de taart in 35 min. gaar en goudbruin.

vrijdag 12 april 2013

Quesadilla's

Voor 2 personen
Ingrediënten:
4 zachte tortilla's
1 gerookte kipfilet, in stukjes
3 gegrilde paprika's, in reepjes
4 el maïskorrels
zakje geraspte kaas, jong belegen
olijfolie

Voor erbij: guacamole

Bereiding:
Verdeel alle ingrediënten over 2 tortilla's en leg er daar nog een bovenop. Druk goed aan. Verhit een beetje olie in een koekenpan en leg voorzichtig 1 van de quesadilla's erin. Zet het vuur halfhoog en bak 5-10 min., met een deksel op de pan. Maak met een spatel de quesadilla los van de bodem en draai voorzichtig om. Bak nog eens 5-10 min. Daarna is de volgende aan de beurt. Snij in tweeën en serveer met guacamole.

Guacamole

Ingrediënten:
2 avocado's
2 tomaten
2 el limoensap
tabasco
zout, peper
1 el verse koriander, fijngehakt

staafmixer

Bereiding:
Schil de avocado's en verwijder de pit. Snijd driekwart van de ene avocado in blokjes en hou apart. Doe de rest in de beker van de staafmixer. Ontvel de tomaten, verwijder de zaadlijsten en snijd in blokjes, doe een derde bij de avocadoblokjes en de rest bij de rest van de avocado. Pureer en breng op smaak met zout, peper, limoensap en tabasco. Roer de avocadoblokjes, tomatenblokjes en koriander erdoor. Lekker bij tortillachips, wraps of quesadilla's.

donderdag 11 april 2013

Lasagne bolognese - nog net iets beter

Ik had al een heel goed recept voor lasagne, maar dit vind ik nog net iets beter. Door de extra groente en ook doordat de kaaskorst op deze manier lekkerder wordt.

Voor 4 personen
Ingrediënten:
1 el olijfolie
1 ui, gesnipperd
6 plakjes panchetta, in blokjes
1 el rozemarijn
1 zakje Italiaanse roerbakgroente (200 gr)
300 gr rundergehakt
1 glas rode wijn
1 blikje tomatenpuree
2 blikken tomatenblokjes/cherrytomaten
1 el oregano
zout, peper
verse lasagnebladen
half bakje ricotta
4 el parmezaanse kaas, geraspt

hapjespan, ovenschaal

Bereiding:
Verwarm de oven op 200 graden. Verhit de olie in de hapjespan en fruit hierin de ui. Voeg de pachetta en rozemarijn toe en bak alles goed door. Doe dan de roerbakgroente erbij en bak een minuut of vijf. Voeg het gehakt toe en bak het rul. Giet de wijn erbij en kook een beetje in zodat de alcohol verdampt. Doe dan de tomatenpuree, tomatenblokjes en oregano erbij en breng op smaak met zout en peper. Laat een paar minuten pruttelen en haal dan van het vuur. Schep wat saus in de ovenschaal en leg er lasagnebladen op. Doe dit drie keer, eindig met een vel lasagne. Roer de ricotta los met 2 el parmezaanze kaas en een scheutje water. Verdeel het mengsel over de bovenste laag lasagnebladen en strooi er de rest van de kaas overheen. Zet de schaal in het midden van de oven en bak de lasagne in 30-40 min. goudbruin.


zondag 31 maart 2013

Ossobucco

Ossobucco, oftewel Italiaanse runderschenkel, at ik voor het eerst bij mijn schoonmoeder. Als reactie op mijn lofzang kreeg ik van haar voor Sinterklaas haar kookboek cadeau, dat zij al jaren gebruikte voor traditionele vleesgerechten. Het is meteen ook het vleeskookboek met de beste titel ooit, gewoon omdat het de lading zo goed dekt: Het volkomen vleesboek, van Wina Born.  En voor wie Wina Born niet kent: shame on you! Wina Born is zo'n beetje de pionier van het thuiskoken in Nederland.
Zij was degene die ervoor zorgde dat Nederlandse huisvrouwen massaal culinair aan de slag gingen in eigen keuken. Eigenlijk de Nederlandse Julia Child. Ze schreef vanaf de jaren '50 boeken en artikelen over koken, wijn, kaas (heel belangrijk!), uit eten gaan, alles wat nu heel gewoon is voor de gemiddelde Nederlander op eetgebied heeft zij voor ons ontsloten. Dat is wel een applausje waard, net als haar recept voor ossobucco. Het recept was voor vier personen, maar ik heb met dezelfde hoeveelheden de saus voor twee personen gemaakt, anders was het wel erg weinig saus voor bij de pasta. De smaak is heel simpel en goed, vergelijkbaar met de simpele sauzen die in de Piemonte ook bij vlees en pasta worden geserveerd. Zo was het toch een beetje zomers, dwars door de vrieskou heen.
P.S.: Ik zing altijd 'We are born' van Sia zodra ik de naam Wina Born ergens tegenkom. Lekker hoor.

Voor 2 personen
Ingrediënten:
2 el bloem
zout, peper
2 runderschenkels
2 el olijfolie
2 sjalotten of 1 ui, gesnipperd
1 teen knoflook, geperst
handje rozemarijn
rasp van 1 citroen
1 blikje tomatenpuree
100 ml witte wijn
1 el gehakte peterselie

200 gr lintpasta (tagliatelle)
parmezaanse kaas
braadpan

Bereiding:
Vermeng de bloem met zout en peper en haal hier de runderschenkels doorheen. Verhit de olie in een braadpan en bak hierin het vlees rondom bruin. Voeg de ui, rozemarijn, citroenschil en knoflook toe en laat zachtjes meebakken. Giet de wijn en tomatenpuree erbij en laat het geheel 1-1,5 uur zachtjes stoven met het deksel op de pan. Giet er een scheutje runderbouillon of water bij als het te droog wordt.
Kook de pasta gaar en serveer deze met de saus bij het vlees. Bestrooi met peterselie en parmezaanse kaas. Echte liefhebbers kunnen de merg uit het bot halen en door de saus roeren, maar het is een bijzondere smaak waar niet iedereen van houdt en het is heel calorierijk (al is het natuurlijk maar een klein beetje). Dus schaam je niet als je dit aan je voorbij laat gaan.

zaterdag 30 maart 2013

Chocoladetaart met earl grey

Van de site van GoodFood. Heel makkelijk en ook nog glutenvrij, mocht je dat belangrijk vinden. Er gaan theeblaadjes door, twee zakjes volgens dit recept. Dat klinkt heftig maar valt heel erg mee. Volgende keer doe ik er nog een zakje extra door.

Ingrediënten:
100 ml hete melk
blaadjes uit 2 à 3 zakjes earl grey-thee
250 gr extra donkere chocolade (78% cacao)
200 gr boter, in blokjes
140 gr amandelen, gemalen
6 eieren, gesplitst
200 gr kristalsuiker
poedersuiker

mixer, bakblik, bakpapier

Bereiding:
Verwarm de oven op 175 graden. Bekleed de bakvorm met bakpapier. Knip de theezakjes open en doe de blaadjes in de hete melk en laat goed trekken. Verwarm een bak au-bain-marie, zonder dat de bak het water raakt. Het water moet rond het kookpunt blijven. Doe in de bak de boter, chocolade en een snuf zout en laat smelten. Haal de bak van het water af en roer de amandelen erdoor, gevolgd door de melk met theeblaadjes en de eierdooiers.
Sla in een andere kom de eiwitten stijf. Doe de suiker erbij en sla nogmaals stijf. Roer dan heel voorzichtig het chocolademengsel erdoor en schep het beslag in de bakvorm. Bak de taart in 30-35 min. klaar, de taart mag nog een beetje blobbig zijn na het bakken. Laat de taart afkoelen en verwijder dan het bakblik. Bestuif de taart voor het serveren met poedersuiker.

dinsdag 19 maart 2013

Coq au Riesling

Voor iemand die niet zo van Nigella's kookkunsten gecharmeerd is, maak ik de laatste tijd opvallend veel uit haar boek Nigella Express. Dit doordat ik het boek te leen heb en daardoor snel alles moet uitproberen, voor het weer terug moet naar de rechtmatige eigenaar. Inmiddels begin ik toch wel een beetje gecharmeerd te raken. Gewoon een kwestie van goed kiezen en er een draai aan geven. Over smaak valt immers best te twisten.

Vandaag was er een variant op coq au vin aan de beurt, een variant, want traditioneel wordt dit gerecht met rode wijn gemaakt. En met bloem en nog allemaal andere dingen, maar deze snelle versie werkt ook heel goed. Wel weer naar de eigen smaak aangepast, dus zonder slagroom erdoor en ook zonder de pasta erbij, maar gewoon met rijst, dat neemt de saus ook veel beter op. Anders is het zo zonde van de wijn. In plaats van kippenpoten gebruikte ik uitgebeende kip, dijen en kipfilet, in grotere en kleinere stukken. Na het sudderen was alles heerlijk gaar en mals. Gebruik voor de schotel niet de beste Riesling, dat is zonde, die drink je erbij. Bij de AH kun je voor 4 euro een prima Riesling voor erdoor kopen.
Er bleef nogal wat saus over, die kan je wel bewaren en daarna omtoveren tot pastasaus door er een flinke scheut room door te roeren.

Voor 4 personen
Ingrediënten:
125 gr gerookte spekblokjes
1 ui, gesnipperd
1 teen knoflook, geperst
1 prei, in dunne ringen
700 gr kip (zonder bot, anders heb je meer nodig), in stukken
2 laurierblaadjes
200 gr paddestoelen (oesterzwammen of anders kastagnechampignons), in reepjes
500 ml Riesling
zout, peper
1 el platte peterselie, fijngehakt

(zilvervlies)rijst, braadpan

Bereiding:
Verhit een braadpan en bak hierin de spekjes knapperig. Voeg de ui en knoflook toe en bak 1 min. Voeg dan de prei toe en bak ook nog 1 min. Doe dan de kipstukken in de pan, samen met de laurier, paddestoelen en Riesling, en breng op smaak met zout en peper. Breng het geheel aan de kook en laat 45 min. tegen het kookpunt aan sudderen. Serveer met de rijst en bestrooi voor het serveren nog met peterselie.

woensdag 13 maart 2013

Japanse varkenslapjes

De Japanse variant van de varkensschnitzel. Snel te maken en lichter van smaak. Lekker met een noedelsalade en met sojasaus.

Voor 4 personen
Ingrediënten:
4 varkensfiletlapjes (dun, bijv. à la minute)
3 el bloem
2 eieren
halve zak panko (Japans broodkruim)
250 ml zonnebloemolie

Bereiding:
Doe de bloem in een diep bord, kluts de eieren en doe ze in een diep bord, doe het broodkruim in een schaal. Haal de varkenslapjes een voor een achtereenvolgens door de bloem (beetje afkloppen wel), dan door het ei en dan door het paneermeel. Druk het paneermeel goed aan en bedek het vlees er evt, nog een paar keer mee en druk aan. Zet vervolgens een dunne wok op hoog vuur en giet hier de zonnebloemolie in. Laat de olie goed heet worden (test met wat spettertjes water, als het hard sist is de olie heet) en doe de vlezen er twee aan twee in. Keer halverwege om. Het vlees is klaar als het goudbruin is, dit duurt 1-2 minuten.

Noedelsalade met peultjes en pindadressing

De foto is een beetje sneu, het recept is goed. Afkomstig uit Nigella Express, dat ik leende van vriendin I. Helaas niet meer te koop in het Nederlands, dus als iemand nog een exemplaar heeft rondslingeren...
De salade aten we hier met Japanse gepaneerde varkenslapjes. Nigella adviseert om een extra grote portie te maken zodat je de volgende dag een lekkere lunchsalade hebt. Onderstaande hoeveelheid is precies goed voor vier personen, we hebben nog net niet de schaal uitgelikt.

Voor 4 personen
Ingrediënten:
Voor de dressing:
1 el sesamolie
1 el knoflookolie (of olijfolie met wat knoflook)
1 el sojasaus
2 el zoete sojasaus
100 gr pindakaas
sap van 1 limoen

Voor de noedels:
200 gr peultjes
150 gr taugé
chilivlokken (molentje)
2 lente-uitjes, in dunne plakjes
1 pak eiernoedels
20 gr sesamzaad
4 el verse koriander (gehakt)

Bereiding:
Klop alle ingrediënten voor de dressing door elkaar.
Kook de peultjes 5 min. Kook de noedels. Rooster de sesamzaadjes goudbruin in een droge koekepan. Doe de peultjes, taugé, chilivlokken, lente-ui en de noedels in een kom. Giet de dressing erover en meng alles grondig. Verdeel over borden en strooi er het sesamzaad en de koriander over.

maandag 11 maart 2013

Ricottataart met marsala

Uit Mijn Little Italy van Laura Zavan. De taart moest (in mijn oven althans) veel langer in de oven dan voorgeschreven. Uiteindelijk heb ik de temperatuur eerst nog 10 min. extra naar 180 graden gezet, maar de taart bleef bleek en zacht, zodat ik 'm vervolgens heb opgeschroefd naar 200 graden. Vervolgens duurde het nog eens 10-15 min. voordat hij een kleurtje kreeg. Je moet het maar een beetje uitproberen, maar de taart moet in ieder geval goud kleuren, anders is hij nog veel te zacht en vloeibaar.

Ingrediënten:
1 portie zanddeeg
500 gr ricotta
2 eieren
40 gr boter, gesmolten
150 gr suiker
50 gr rozijnen
50 gr pijnboompitten
1 tl kaneel
rasp van 1 citroen
100 ml marsala

Bereiding:
Verwarm de oven op 175 graden. Week de rozijnen 10 min. in lauw water. Knijp ze uit en bestuif met bloem. Klop met een houten lepel de ricotta los. Spatel er vervolgens de eieren, boter, suiker, pijnboompitten, rozijnen, kaneel, citroenrasp en marsala door.
Giet het mengsel op de bodem en bak de taart in 45-60 min. gaar, totdat de taart goudbruin is. Zet evt. de oven nog wat hoger.

Italiaanse kruimelbodem

Het was een mooi moment in mijn keuken vandaag, want eindelijk is het me gelukt om een taartbodem met de deegroller uit te rollen. Zonder schelden, zonder huilen, zonder dat hij telkens aan het aanrecht bleef plakken of uit elkaar viel bij het optillen of allebei. Gewoon in een keer goed. Even nog leek de bodem na het blindbakken toch te gaan rijzen, maar dat kan ook een lichte paniekaanval zijn geweest waardoor mijn eigen reflectie in het ovenraam (waar ik de ganse baktijd angstvallig voor heb gezeten) de taart vervormde. Ik denk dat het uitrollen zo goed lukte doordat het deeg flink koud was en doordat ik gekeken heb naar hoe anderen deeg uitrollen: niet te hard alles naar één kant drukken, maar voorzichtig doch resoluut telkens het deeg draaien en een andere kant op gaan met de roller. Sla vervolgens de deegplak over de deegroller heen en verplaats hem zo naar de taartvorm. Nu maar hopen dat ik het de volgende keer ook nog kan.
Als blindbakvulling gebruikte ik rijst en aluminiumfolie maar gedroogde bonen en bakpapier kan ook. Bij de kookwinkel kan je ook blindbakvulling kopen. Dat is wat duurder maar kan je wel steeds hergebruiken.
Het recept komt uit mijn favoriete Italiaanse kookboek Mijn Little Italy. Als je het nog niet hebt, moet je daar iets aan doen. En wel onmiddellijk!

Ingrediënten:
250 gr bloem
120 gr heel erg koude boter, in klontjes
80 gr kristalsuiker
2 eierdooiers (bewaar het eiwit)
geraspte schil van 1 citroen
1 el marsala
snufje zout

vershoudfolie, deegroller, lage taartvorm, blindbakvulling, bakpapier/aluminiumfolie

Bereiding:
Doe bloem, zout, suiker en boter in een beslagkom en kneed het zo snel mogelijk door. Voeg de eieren, het citroenrasp en de marsala toe en kneed snel tot het deeg een bal vormt. Wikkel de bal in vershoudfolie en leg 1 uur in de koelkast.

Verwarm de oven op 180 graden. Vet de taartvorm in met boter en bestuif met bloem. Bestuif het aanrecht met bloem en rol het deeg uit, telkens het deeg draaiend.  Sla het deeg, als het groot genoeg is, over de deegroller heen en verdeel over de taartvorm. Snijd de uitstekende randen eraf. Prik met een vork gaatjes in de bodem. Leg bakpapier/folie op de bodem en verdeel de blindbakvulling erover zodat het niet gaat rijzen. Bak de bodem 12-15 min. Verwijder dan de vulling en het papier en bak de bodem nog eens 10 min. Glaceer de bodem hierna met ei zodat de taartvulling er niet in trekt en de bodem zompig wordt. Zet de bodem nog een seconde of 30 in de oven. De bodem is nu klaar voor de vulling.

zondag 10 maart 2013

Basisrecept macarons

Macarons hebben iets magisch. Dat is niet mijn mening, maar die van vele bak- en snoepgrage dames. Afgelopen weekend in Parijs probeerde ik bij Ladurée binnen te komen, maar dat heb ik snel weer opgegeven: de winkel was tjokvol kirrende toeristes en buiten stond een rij. Macarons zijn mode. Een beetje zoals de Louis Vuitton-tassen die je ook overal ziet, nep en echt. Zo is het ook met de macaron. Elders in Parijs, op de food-afdeling van Lafayette, vond ik uiteindelijk nog veel betere macarons: Japanse. Ik heb meteen een doos aangeschaft en nu snoepen wij al een paar avonden van smaken als groene thee, wasabi, gember en earl grey. Zo ver ben ik zelf natuurlijk nog lang niet, en los van de smaak zagen mijn zelfgemaakte koekjes er een stuk minder goed uit. Ik ben ook eigenlijk te ongeduldig om ze zo perfect te maken. Lekker waren ze wel. Volgende keer zet ik ze iets langer in de oven want ze kwamen nog niet goed los van het bakpapier. Hierdoor waren ze een beetje hol en niet dichtgebakken, zodat de vulling erin trok en ze na een uur zompig waren. en daarom voornemen nummer twee: de vulling er pas vlak voor het opeten tussen smeren.
Het recept komt uit het boekje Macarons (is dat niet toepasselijk?), dat zichzelf overigens tegenspreekt, wat het volgen van de receptuur niet makkelijker maakt. Andere recepten op internet boden ook geen soelaas, die spraken de recepten uit dit boekje ook weer tegen. Kortom, experimenteer maar raak, dat doe ik ook.

Voor 10-15 macarons
Ingrediënten:
100 gr poedersuiker
1 zakje vanillesuiker
100 gr gemalen amandelen
2 eiwitten (liefst een dag van tevoren gesplitst)
bosbessenjam

Bereiding:
Verwarm de oven op 150 graden. Meng in een kom de poedersuiker met de vanillesuiker en de amandelen. Klop in een andere schaal de eieren stevig (echt heel stevig) en klop de suiker erdoor. Zeef vervolgens het amandel-suikermengsel erboven en spatel erdoor. Vul een spuitzak telkens met een deel van het mengsel en maak bolletjes op een bakplaat met bakpapier. Teken voor de zekerheid rondjes, anders krijg je ze nooit even groot. Laat een uur rusten en op kamertemperatuur komen.
Bak de bolletjes in 12-15 min. hard. Haal de plaat uit de oven en laat de bolletjes afkoelen door wat water onder het bakpapier te laten lopen. Schep ze daarna met een dunne, metalen spatel van de bakplaat af.
Vul de macarons zodra ze afgekoeld zijn met crème of jam, of doe dit vlak voor het opeten.

woensdag 6 maart 2013

Pizza met tonijn

Zeer losjes gebaseerd op de pissaladière die ik eerder maakte (pizza met uit en ansjovis). Net even anders. De gekaramelliseerde ui maakt het heel subtiel van smaak. Simpel en doeltreffend.

Voor 3 personen
Ingrediënten:
pizzabodem of pizzapakket (AH-huismerk)
2 el passata (of andere tomatensaus, bijv. uit het pizzapakket)
2 el olijfolie
2 zoete uien, in ringen
zout, peper
1 el verse tijm
2 blikjes tonijn op water
1 el kappertjes
1 bol buffelmozzarella

Bereiding:
Verwarm de oven op 200 graden. Verhit een koekenpan en voeg de olie toe. Bak in de olie de uienringen heel langzaam glazig. Bestrooi ze onderwijl met zout, peper en halverwege met de tijm. Het bakken duurt een minuut of twintig. Dek de pan halverwege af.

Bekleed een bakblik met bakpapier en rol het pizzadeeg erover uit. Besmeer de pizzabodem dunnetjes met 2 el tomatensaus. Laat de tonijn uitlekken en verkruimel in stukjes. Verdeel de tonijn over de pizzabodem. Strooi de kappertjes erover. Verdeel de uienringen erover. Snij de mozzarella in dunne plakjes en verdeel in stukjes over de pizza. Bak de pizza in 15 min. in het midden van de oven af.

zaterdag 2 maart 2013

Madeleines met after eight

Ooo, After Eight, ik ben er zo dol op. Ongelooflijk hoe snel ik zo'n heel doosje in een keer in m'n mond wil proppen. En toen ineens dit recept voor madeleines met stukjes After Eight, fantastisch. Smaakt precies zoals je verwacht. Tip: koop een madeleine-vorm van siliconen. Omdat ik heel veel beslag had (dit recept is echt voor minstens 30 madeleines) paste het niet in mijn ene siliconen-vorm en dus haalde ik toch maar weer de stalen variant uit de kast. Niet meer doen. Ja, ik had 'm rijkelijk beboterd, en nee, dat hielp dus niet. Wederom stond ik na het bakken met een mes de madeleines in brokken uit de vorm te hakken. In de vuilnisbak ermee, grmbl! Maar lekker was het wel.

Voor 30 madeleines (of eigenlijk meer)
Ingrediënten:
150 gr bloem (gezeefd)
125 gr boter (gesmolten)
150 gr kristalsuiker
2 eieren
2 el melk
1 tl bakpoeder
10 After Eights

Bereiding:
Breek de After Eights in stukjes.
Klop de eieren met de suiker zodat een gladde massa ontstaat. Voeg langzaam de bloem en het bakpoeder toe en spatel door elkaar. Roer er dan de boter en de melk door. Zet het deeg 30 min. in de koelkast.

Verwarm de oven op 220 graden. Vul de vormpjes met een theelepel deeg en steek er stukjes After Eight in. Zet de vorm in de oven en laat 3-4 min. bakken. Draai dan de temperatuur omlaag naar 180 graden en bak 3-6 min., totdat ze goudbruin zijn.

Muffins met banaan en butterscotch

Uit Nigella Express, maar, zoals dat altijd gaat bij Nigella, wel aangepast aan m'n eigen smaak, omdat het anders gewoon te vet en te machtig is. Altijd als ik haar recepten lees voel ik m'n zwembanden weer aangroeien en haal ik er wat ingrediënten af. Het resultaat: een iets minder onverantwoorde muffin. Voor je het weet heb je immers zelf een muffintop, hè.

Voor 12 muffins
Ingrediënten:
2 rijpe bananen
125 ml zonnebloemolie
2 eieren
250 gr bloem
100 gr suiker
1 tl bakpoeder
100 gr chocolade met butterscotch (of chocolade of butterscotch), in stukjes

Bereiding:
Verwarm de oven op 200 graden. Doe papieren bakjes in de muffinvorm.
Prak de bananen. Doe de olie in een kan en klop de eieren erdoor. Doe de bloem, suiker en het bakpoeder in een beslagkom en klop er het eiermengsel door. Roer er vervolgens de geprakte bananen door. Spatel de stukjes chocola door het beslag en verdeel het over de muffinvormpjes. Bak de muffins in 20 min. goudbruin.

vrijdag 22 februari 2013

Lemon curd

Lemon curd, het brengt me terug naar het vanillesausdebacle van jaren terug en boezemt mij nog steeds angst in. Het klutsen, het zweten, het schiften, het schelden.Maar dit keer ging alles goed. Je moet geduld hebben, het vuur niet te hoog zetten, ook niet te laag, zo'n beetje net rond het kookpunt. En dan klutsen maar. Klutsen tot je erbij neervalt. Ik deed het voor de zekerheid met de elektrische mixer, die kokendheet werd boven de pan.
Waar je het voor gebruikt? Lemon curd is een heerlijke, romige saus die je bijvoorbeeld kunt serveren bij shortbread, bij kruimeltaart of bij muffins.
Van de site The Joy of Baking.

Voor ongeveer 2 jampotten vol
Ingrediënten:
3 eieren
150 gr kristalsuiker
80 ml citroensap (2-3 citroenen)
50 gr roomboter, op kamertemperatuur
1 el citroenschil

mixer, steriele (jam)potten

Bereiding:
Doe heet water in een pan en hang hierboven een roestvrijstalen bak of kleinere pan. Zet op het vuur en laat het water heel zachtjes koken. Klop de eieren, suiker en citroensap door elkaar en doe in de bak. Klop alles constant door, liefst met de elektrische mixer, zodat het niet schift. Dit duurt ongeveer 10-15 min., totdat de saus dikker wordt, zo dik als room of een gebonden saus. Haal dan de schaal van het vuur en klop met de hand de boter er in kleine stukjes door. Roer de citroenrasp erdoor en giet de saus in de potten. Dek af, zodat er geen vel op komt. Tijdens het afkoelen zal de saus nog verder indikken.

Bewaar de lemon curd in de koelkast. Hij blijft dan ongeveer een week goed.

zondag 17 februari 2013

Kedgeree


Een combinatie van een recept van ah.nl en eentje uit The Ultimate Recipe Book, een kookbijbel van klassieke Engelse gerechten. Kedgeree is een variatie op een oorspronkelijk Indiaas gerecht en dat komt duidelijk terug in de typische smaak van garam masala, een kruidenmix van o.a. kardemom, peper, kaneel, komijn en kruidnagel. Ik heb het ditmaal met risotto gemaakt in plaats van basmati-rijst, omdat die niet meer in huis was. Voordeel is dat de rijst van zichzelf al romig wordt. Bij basmati moet je na de bouillon nog wat kookroom toevoegen voor dit effect. Om zelf uitjes te bakken was ik te lui, die had ik nog van Conimex.

Voor 2-3 personen
Ingrediënten:
2 el zonnebloemolie
1 ui, gesnipperd
275 gr risottorijst
200 gr winterpeen, in kleine blokjes
1 citroen
2 tl garam masala
750 ml kippenbouillon
chilivlokken (molentje)
bosje platte peterselie, fijngehakt
175 gr gerookte makreel
2-3 eieren, gekookt
gebakken uitjes

Bereiding:
Verhit in een grote pan de olie en bak hierin de ui glazig. Voeg de rijst en wortel toe en roer goed door, zodat er olie op alle rijstkorrels zit. Doe de rasp van de citroen erbij, samen met de garam masala. Voeg dan lepel voor lepel de bouillon toe, telkens een nieuwe als de vorige schep verdampt is. Verwijder ondertussen het vel van de makreel en snij in stukjes, en snij de eieren in plakjes. Breng de rijst op smaak met de chilivlokken en verdeel over borden Leg hier de makreel en eieren op. Strooi vervolgens de peterselie en gebakken uitjes erover en serveer direct.

dinsdag 12 februari 2013

Mexicaanse wraps met gehakt

Eigen receptuur na heel hard nadenken over wat er allemaal in van die kant-en-klare zakjes met kruiden zit. Voeg evt. nog kidneybonen toe. De lieve placemats met vosjes komen van Allihoppa. Kijk daar maar eens, daar word je vrolijk van.

Ingrediënten:
1 el olijfolie
1 ui, gesnipperd
1 rode paprika, gesnipperd
5 bellpeppers, gesnipperd
300 gr mager rundergehakt
1 blikje maïs, uitgelekt
1 blikje tomatenpuree
1 flinke tomaat, in blokjes
1 tl gerookt paprikapoeder
2 tl mild paprikapoeder
flinke scheut worchestershire sauce
zout, peper, chilivlokken

erbij:
tortillawraps, chilisaus, ijsbergsla, geraspte kaas, hüttekäse

Bereiding:
Verhit de olie in een hapjespan en fruit hierin de ui. Voeg de paprika en de bellpeppers toe en bak een paar minuten mee. Doe het gehakt erbij en bak rul tot het goed bruin is. Schep de maïs, tomatenpuree, tomaat, paprikapoeder en de worchestershire sauce erbij en laat het geheel 5-10 min. doorpruttelen. Verwarm ondertussen de tortilla's en zet alles op tafel. Laat iedereen zelf de tortilla's vullen en dan lekker kliederen en morsen.

vrijdag 8 februari 2013

Shortbread

Uit Baking Made Easy van Lorraine Pascale, een koekjesetend fotomodel. Inderdaad heel easy, met slechts drie ingrediënten. Als nagerecht ook heel lekker met iets van citroen, bijvoorbeeld citroenkwark of lemon curd. Aangezien ik geen bakblik had van 20x20 cm maar 20x30 cm heb ik de hoeveelheden wat aangepast. Het originele recept vraagt ook nog om een deel rice flour maar dat had ik niet en daarom heb ik alleen maar gewone tarwebloem gebruikt, geen idee of dat veel verschil maakt, het resultaat was in ieder geval niet van echt te onderscheiden.

Ingrediënten:
190 gr boter, gesmolten
90 gr fijne kristalsuiker
270 gr tarwebloem, gezeefd
snuf zout
ook lekker: rasp van 1 citroen erdoor

bakblik van 20x30 cm

Bereiding:
Doe de boter en de suiker bij elkaar in een kom en roer goed door, zodat een glad en romig mengsel ontstaat. Voeg het meel en het snufje zout toe en roer goed door. Druk het deeg telkens tegen de zijkant van de kom als je moeite hebt met mengen. Druk vervolgens het deeg in het bakblik en maak het glad met de achterkant van een lepel. Snij het deeg alvast ondiep in in stukjes ter grote van een koekje. Prik ieder vakje drie keer met een vork. Zet het deeg 30 min. in de koelkast en verwarm de oven op 170 graden.

Haal het deeg uit de oven en bak in 30-35 min. goudbruin. Haal uit de oven en besprenkel met kristalsuiker. Laat afkoelen en haal voorzichtig uit het blik. Snij in stukjes zodra het afgekoeld is.

dinsdag 5 februari 2013

Pasta met spinazie en pompoen

Uit Jamie Magazine van januari 2013. Alle ingrediënten hiervoor had ik nog in huis, ook de pompoen. Een tijdje terug kocht ik een reuzepompoen en die heb ik toen geslacht en in porties van 500 gr ingevroren. Dat  werkt prima en scheelt een volgende keer veel werk. Zonder de spekblokjes is dit ook heel geschikt als vegetarische maaltijd.

Voor 2-3 personen
Ingrediënten:
1 el olijfolie
1 ui, in ringen
1 tl venkelzaad
wat gedroogde chilivlokken
1 klein bakje magere spekblokjes
500 gr pompoen, in blokjes
100 ml kookroom
een hand spinazie / 8 spinazieblokjes
zout, peper
2 el pijnboompitten, geroosterd
300 gr lintpasta (linguine of spaghetti)

Bereiding:
Verhit in een hapjespan de olie en fruit hierin de uireepjes. Voeg de laatste minuut de chilivlokken en het venkelzaad toe en bak mee. Doe de spekreepjes erbij en bak 5 min. mee. Voeg vervolgens de pompoenblokjes toe en draai het vuur laag. Laat de blokjes 20 min. garen met het deksel half op de pan. Doe dan de spinazie en room toe en breng op smaak met zout en peper. Laat het geheel nog 5 min. pruttelen. Kook ondertussen de pasta gaar. Giet af en verdeel over borden. Schep de saus erover en bestrooi met de pijnboompitten.

maandag 28 januari 2013

Ovenschotel met spruitjes

Uit de Allerhande van oktober 2012. Gewoon omdat ik zo dol op spruitjes ben. De amandelen kun je ook vervangen door hazelnoten of pijnboompitten.

Voor 2 personen:
450 gr kruimige aardappelen
500 gr spruitjes
60 gr amandelen, gehakt en geroosterd
50 ml melk
25 gr boter
snuf nootmuskaat
100 gr emmentaler, geraspt
75 gr rauwe ham, in stukjes

pureestamper, ovenschaal

Bereiding:
Verwarm de oven op 180 graden. Schil de aardappelen en snij in parten. Kook ze gaar in 20 min., in ruim water met zout. Maak de spruiten schoon en halveer ze. Kook ze in zout water in 5 min. beetgaar. Giet af en laat afkoelen.
Giet de aardappelen af en stamp fijn. Klop de melk en de boter erdoor, roer de kaas erdoor. Roer voorzichtig de spruiten, amandelen en ham erdoor (anders gaan de spruiten kapot). Verdeel alles over de ovenschaal en strooi er nog wat kaas over. Bak 15 min. in de oven.

zondag 27 januari 2013

Lemon drizzle cake

Gemaakt voor m'n verjaardag en ondanks dat hij een beetje ingezakt was, was hij toch heel lekker en feestelijk. Deze drizzle cake (besprenkelde cake) is zoet en fris door het citroensap dat er overheen gesprenkeld wordt na het bakken. Het recept komt van de site van The Guardian. Ik heb uiteindelijk niet al het citroensap gebruikt. Wees geduldig met het besprenkelen, dus niet alles meteen op de cake gieten, dan loopt alles naar het midden. Probeer het een beetje gelijkmatig te verdelen.

Ingrediënten:
175 gr boter, gesmolten en op kamertemperatuur
175 gr fijne kristalsuiker
2 citroenen
3 eieren
100 gr zelfrijzend bakmeel
75 gr amandelen, gemalen
scheutje melk
100 gr rietsuiker

cakeblik, bakpapier, rasp, mixer, zeef, vetvrije kom, satéprikker

Bereiding:
Verwarm de oven op 160 graden. Bekleed het cakeblik met bakpapier. Meng met de mixer de boter, kristalsuiker en de rasp van 1 citroenschil, zodat het een luchtige massa wordt. Voeg een snuf zout en de eieren toe, een voor een, zorg er telkens voor dat het ei goed gemengd is voordat je de volgende toevoegt.
Zeef het meel boven de kom en spatel voorzichtig door het beslag, en daarna ook de gemalen amandelen. Giet er een klein beetje melk bij, zodat het geheel wat meer druipt als het op een lepel ligt. Schep het beslag in de cakevorm en bak in 50-55 min. in het midden van de oven.

Rasp de rest van de citroenschil en vermeng met het sap van beide citroenen en de rietsuiker. Haal de cake uit de oven en prik gaatjes in de bovenkant. Schep de citroensuiker er voorzichtig overheen zodat deze gelijkmatig opgenomen wordt. Laat de cake helemaal afkoelen voordat je 'm uit het blik haalt.

maandag 14 januari 2013

Ovenpasta met zalm

Van koken met Karin, een recept uit Trouw zonder pakjes of zakjes. Ik kende de variant uit het pakje niet, maar zonder pakje is 'ie in ieder geval heel goed. Lekker fris en ook nog gezond, want met zalm: omega3!

Voor 4 personen
Ingrediënten:
350 gr zalm (moot zonder vel)
250 gr penne
300 gr prei, in ringen
1 ui, gesnipperd
250 gr kerstomaatjes
50 gr geraspte oude kaas, plus extra om mee te bestrooien
125 ml crème fraîche
1 el mosterd
sap ban een halve citroen
bosje platte peterselie, fijngesneden
snuf cayennepeper
zout, peper

Verwarm de oven voor op 200 ºC. Kook de pasta beetgaar (2 minuten korter dan op de verpakking staat) in ruim water met zout. Hou een half kopje kookvocht apart en spoel de pasta af met een beetje koud water in een vergiet. Fruit de ui in een grote hapjespan. Laat de prei meestoven met de ui tot hij zacht is (5-10 minuten). Af en toe even roeren en tussendoor de zalm in stukjes snijden en de kerstomaatjes doormidden. Klop in een kom de crème fraîche los met het halve kopje pastawater, mosterd, fijne rasp en sap van de halve citroen, bijna alle geraspte kaas, peterselie, cayennepeper, zout en peper. Roer de pasta en saus door de prei. Meng dan de zalm en kerstomaatjes erdoor. Schep alles over in een ingevette ovenschaal en strooi de rest van de kaas erover. Zet ca. 15 min. in de oven tot de schotel een lichtbruin korstje heeft.