Je kan dit gerecht prima in één grote ovenschaal maken, maar als je toch die leuke kleine pannetjes hebt, is dat natuurlijk een stuk gezelliger. Het recept komt uit het boek Mini pannetjes [sic]. Lekker bij traditionele stoofschotels of als onderdeel van je GVA of AGV of VAG of hoe je het ook afkort. In de aanwijzingen stond dat je 10 minuten voorbereidingstijd nodig hebt, maar dat is onzin. Tenzij je heel snel aardappelen kan schillen, schaven, stapelen. Ik niet dus. Misschien toch maar eens een mandoline aanschaffen of uitvinden of ik in mijn Magimix ook een schaaffunctie heb.
Voor 4 personen
Ingrediënten:
1 teen knoflook, gehalveerd
25 gr roomboter
500 gr vastkokende aardappelen, geschild
75 gr gruyère, geraspt
peper, zout
200 ml crème fraîche
200 ml melk
4 mini-pannetjes of 1 ovenschaal
Bereiding:
Verwarm de oven op 180 graden. Wrijf de pannetjes aan de binnenkant in met knoflook en boter. Snij de aardappelen in dunne plakjes. Leg de plakjes in laagjes in de pannetjes en bestrooi elke laag met kaas, peper en zout. Bestrooi de bovenste laag niet met kaas.
Roer de crème fraîche glad met de melk en schenk het mengsel in de pannetjes zodat de aardappel helemaal bedekt is.
Bak de pannetjes in 40-45 min. gaar en bruin, zonder deksel.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten