zondag 18 november 2012

Aardappeltortilla

Tortilla's maken lijkt een spannende bezigheid omdat je dat enorme ding moet omdraaien, maar ik heb het gedaan en ik kan je vertellen: dat valt reuze mee. Leg een groot bord over de pan (of, zoals in mijn geval, als de pan groter dan je grootste bord blijkt, laat het bord er voorzichtig in zakken). Leg je hand op dat bord. Draai met je andere hand de pan om. De tortilla laat nu los, til de pan op en bewonder je eigen vakmanschap. Laat de tortilla vervolgens weer in de pan glijden. Zo doe je dat.

Voor 1 grote tortilla (4-6 pers.)
Ingrediënten:
7 el olijfolie, extra vergine
2 uien, in dunne ringen
zout en peper
5 bloemige aardappelen (middelgroot), gehalveerd en in dunne plakjes
6 eieren, losgeklopt

Bereiding:
Verhit 6 el olie in een hapjes- of koekenpan met anti-aanbaklaag. Doe de uien hierin en bestrooi met zout en peper. Laat de uien 20 min. op laag vuur smoren (met deksel op de pan) tot de uien zacht en glazig zijn. Doe de aardappelschijfjes erbij en bak ze in 30 min. op laag vuur gaar. Schep het geheel uit de pan in een schaal en meng de eieren erdoor. Maak de pan schoon, zet op laag vuur en stort het aardappelmengsel erin. Roer 1 min. goed door, strijk vervolgens het mengsel glad en bak het 10 min., zodat de bodem hard wordt. Draai de tortilla op een bord (of deksel) zoals hierboven beschreven en laat hem weer in de pan glijden. Laat nog 10 min. bakken en de tortilla is klaar. Laat iets afkoelen voor het serveren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten