woensdag 28 november 2012

Lasagne met paddestoelen

Met dank aan I. die dit heerlijke recept bedacht. En drie hoeraatjes omdat ook zij niet van bechamelsaus houdt ("vloeibaar cement") maar laagjes ricotta tussen de bladen doet. De champignons deed ik door de warme saus maar volgens het brein achter dit recept moet je die eigenlijk rauw op de bladen lagen leggen en dan de saus erover. Alleen dan had het niet in m'n schaal gepast omdat ze niet geslonken waren.
Gebruik pittige saucijzen en doe anders chilivlokken door de saus.
Voor 4 personen
Ingrediënten:
250 gr rundergehakt
2 pittige saucijzen (niet pittig? chilivlokken!)
350 gr gemengde paddestoelen, in grove stukken
scheut Worcestershiresaus
1 teen gerookte knoflook
350 ml passata
1 blikje tomatenpuree
1 wijnglas rode wijn
1 paprika, fijngesneden
1 ui, fijngesneden
1 bakje ricotta
1 zakje belegen kaas, geraspt
sap van halve citroen
zout, peper
Italiaanse kruiden
verse lasagnebladen

Bereiding:
Verwarm de oven op 200 graden. Bak het gehakt en de saucijzen rul in een pan met anti-aanbaklaag, zonder olie. Doe de knoflook erbij (geperst), samen met zout, peper, Italiaanse kruiden en een scheut Worcestershiresaus. Bak alles nog even goed door. Schep dan met een schuimspaan uit de pan en hou apart. Bak dan in het achtergebleven vet de ui en de paprika. Roer vervolgens het gehakt er weer doorheen en giet de wijn erbij. Laat de alcohol verdampen en giet dan de passata en de tomatenpuree erbij. Laat de boel goed inkoken en haal de pan van het vuur. Roer dan de paddestoelen erdoor.
Vermeng de ricotta met het citroensap, zout, peper, italiaanse kruiden en twee handen kaas.
Nu de schaal opmaken: eerst een laag saus, bladeren, dan een laag ricotta. Ik kreeg precies drie lagen in de schaal. Strooi over de laatste laag ricotta een laag geraspte kaas. Zet de schaal in het midden van de oven en bak de lasagne in een half uur gaar en goudbruin.

dinsdag 27 november 2012

Zuurkooltaart

Afkomstig van de site van Allerhande, maar dan met andere worst en ook minder. Minstens zo lekker als zuurkool met aardappels.

Voor 4 personen
Ingrediënten:
5 vellen bladerdeeg
2 el Zaanse mosterd
1 (magere) rookworst
1 bakje magere spekreepjes
1 pak zuurkool, naturel
150 ml kookroom (light)
100 gr oude kaas, geraspt
3 eieren
zout, peper

Bereiding:
Verwarm de oven op 200 graden. Ontdooi de plakjes bladerdeeg. Laat de zuurkool uitlekken in een vergiet. Snij de worst in stukjes. Vermeng de zuurkool met de worst en de spekreepjes. Bekleed een taartvorm met de plakjes bladerdeeg en besmeer de bodem met de mosterd. Verdeel de zuurkool en de worst erover. Kluts de eieren door de kookroom en roer de kaas erdoor. Breng op smaak met zout en peper. Giet d
het mengsel over de zuurkool. Bak de taart in 30 min. af in het midden van de oven.

woensdag 21 november 2012

Salade van groene groenten

Voor 4 personen
Ingrediënten:
200 gr verse spinazie
200 gr snijbonen, in plakjes
200 gr bimi, in de lengte in reepjes (en anders broccoli)
100 gr pijnboompitten, geroosterd
3 el olijfolie
zout, peper
sap van 1 citroen
halve pot fetablokjes met olie

Bereiding:
Doe de spinazie in een grote schaal. Kook water en kook hierin de snijbonen. Voeg na 2 min. de bimi toe en kook nog ca. 2 min. Giet af en laat eventjes afkoelen. Verdeel de boontjes en de bimi over de spinazie. Giet de olie erover met de citroen en breng op smaak met zout en peper. Je kan hiervoor heel goed de olie uit de pot met fetablokjes gebruiken. Strooi de kaas en de pijnboompitten erover en serveer de salade lauw.

dinsdag 20 november 2012

Kipcurry uit Haiderabad

Haiderabad, geen idee waar het ligt, maar ze weten er blijkbaar wat lekker is, als ik mijn Indiase kookgodin Anjum moet geloven. En dat doe ik. Nr. 2 in de serie Afgeprijsde Kookboeken. De Ramsjkeuken, dat klinkt heerlijk exotisch. Helaas had ik geen zwarte kardemompeulen kunnen vinden, die horen eigenlijk tegelijk met het laurierblad worden toegevoegd. We hebben ze niet gemist, net als de eieren. Het recept was voor zes personen en voor deze versie heb ik alleen de hoeveelheid kip aangepast. Het recept schreef ook 7 tenen knoflook voor maar dat lijkt me wat te heftig voor collega's en vrienden de volgende dag... De overgebleven saus kan opgewarmd worden me rijst en spruitjes.

Voor 2 (tot zes) personen
Ingrediënten:
4 el olijfolie
2 laurierblaadjes
1 ui, gesnipperd
20 gr gember, geschild
3 tenen knoflook, gepeld
400 gr (of meer dus) kipstukken, zonder vel
zout
150 ml volle yoghurt
50 gr cashewnoten, gepureerd met 3 el water
1,5 tl chilipoeder
4 tl gemalen koriander (ketoembar)
2 middelgrote tomaten, gepureerd
3 tl garam massala
3/4 tl gemalen groene kardemom
2-5 tl citroensap (afhankelijk van de zuurheid van de tomaten en de yoghurt)
handje verse koriander, gehakt

Bereiding:
Verhit in een braadpan de olie en bak hierin kort de laurierbladen aan. Voeg de ui toe en bak deze in 8 min. zacht en bruin. Pureer ondertussen de knoflook met de gember en een klots water tot een gladde massa. Giet deze erbij en bak een halve minuut mee.
Doe de kip in de pan en bak deze in een paar minuten een beetje bruin. Doe dan het zout, de yoghurt, de cashewnotenpasta, het chilipoeder, de ketoembar en de tomaten erbij en roer goed door. Zet afgedekt op laag vuur en laat in ca. 25 min. de kip gaar worden.
Mocht de saus te droog worden voeg dan wat water toe, maar dat is waarschijnlijk niet nodig. Voer de garam massala, kardemom en het citroensap toe en roer nog even goed door. Serveer de kip met pandanrijst en strooi de koriander erover. Lekker met boontjes of spruitjes.

zondag 18 november 2012

Spaanse erwtjessoep

Sinds kort ben ik de eigenaar van weer een paar nieuwe kookboeken. Ze waren alledrie goed afgeprijsd, dus dan mag het hè. Zeker als je al een kast vol hebt. Dit boek van José Pizarro is geweldig, niet alleen een lust voor de smaakpapillen maar ook voor het oog. Pizarro (wat ook de titel van het boek is) geeft een overzicht van de Spaanse keuken en volgt hierbij de seizoenen. Niet het geijkte riedeltje aan tapas, maar traditionele recepten met zijn eigen draai.  Een aanrader, nu bij bol.com voor €9,95.

Afgelopen weekend heb ik meteen maar drie recepten geprobeerd en de meneer en ik konden maar niet beslissen wat nou het lekkerst was. Het Ik raad je dus aan hetzelfde te doen en je te buiten te gaan aan verschillende gerechten tegelijk. Een soort tapas voor twee personen. Het was aardig wat werk maar als je het handig timet valt het wel mee. Aan de beurt waren: erwtjessoep, albondigas en aardappeltortilla.


Voor 2 personen
Ingrediënten:
2 el olijfolie, extra vergine (plus extra, om te besprenkelen)
1 sjalot, gesnipperd
1 teen knoflook, geperst
550 ml kippenbouillon
450 gr doperwtjes (diepvries)
5 à 6 muntblaadjes
zout, peper

Voor de crostini:
2 sneetjes grof witbrood
4 plakken serranoham

Bereiding:
Verhit de olijfolie in een braadpan en bak hierin de sjalot en de knoflook tot ze gaar zijn en goudbruin. Giet de hete bouillon erbij en breng aan de kook. Doe dan de doperwtjes erbij en breng weer aan de kook. Laat het geheel 4 min. zachtjes pruttelen.
Maak ondertussen de crostini. Doe het brood in de broodrooster en laat de boterhammen goudbruin worden. Verhit een koekenpan met anti-aanbaklaag en bak de ham knapperig en goudbruin. Doe de ham op het brood.
Roer de muntblaadjes door de soep, haal van het vuur en pureer alles met de staafmixer tot een gladde soep. Schep de soep in kommen en leg de crostini erop.Besprenkel met wat olijfolie.


Aardappeltortilla

Tortilla's maken lijkt een spannende bezigheid omdat je dat enorme ding moet omdraaien, maar ik heb het gedaan en ik kan je vertellen: dat valt reuze mee. Leg een groot bord over de pan (of, zoals in mijn geval, als de pan groter dan je grootste bord blijkt, laat het bord er voorzichtig in zakken). Leg je hand op dat bord. Draai met je andere hand de pan om. De tortilla laat nu los, til de pan op en bewonder je eigen vakmanschap. Laat de tortilla vervolgens weer in de pan glijden. Zo doe je dat.

Voor 1 grote tortilla (4-6 pers.)
Ingrediënten:
7 el olijfolie, extra vergine
2 uien, in dunne ringen
zout en peper
5 bloemige aardappelen (middelgroot), gehalveerd en in dunne plakjes
6 eieren, losgeklopt

Bereiding:
Verhit 6 el olie in een hapjes- of koekenpan met anti-aanbaklaag. Doe de uien hierin en bestrooi met zout en peper. Laat de uien 20 min. op laag vuur smoren (met deksel op de pan) tot de uien zacht en glazig zijn. Doe de aardappelschijfjes erbij en bak ze in 30 min. op laag vuur gaar. Schep het geheel uit de pan in een schaal en meng de eieren erdoor. Maak de pan schoon, zet op laag vuur en stort het aardappelmengsel erin. Roer 1 min. goed door, strijk vervolgens het mengsel glad en bak het 10 min., zodat de bodem hard wordt. Draai de tortilla op een bord (of deksel) zoals hierboven beschreven en laat hem weer in de pan glijden. Laat nog 10 min. bakken en de tortilla is klaar. Laat iets afkoelen voor het serveren.

Albondigas met uiensaus

 Een beetje zonde om dit, zoals ik deed, met een aardappeltortilla te eten, omdat je dan niet iets met de saus kan aanvangen. Doe er dus wat rijst bij of brood of gewoon een aardappel.
Neem een goede blauwe kaas, die flink pittig is, zonde om daar op te beknibbelen. Neem een lekkere gorgonzola of Stilton.

Voor ca. 15 balletjes
Ingrediënten:
500 gr gehakt (half-om-half)
1 teen knoflook, geperst
1,5 ei, geklopt
30 ml witte wijn
zout, peper
paar takjes platte peterselie, fijngehakt
75 gr blauwe kaas (gorgonzola), in 15 blokjes
50 gr bloem
fles zonnebloemolie (om in te frituren)

Voor de uiensaus:
1 ui, gesnipperd
2 el olijfolie, extra vergine
1 el bloem
600 ml kippenbouillon

gehakte platte peterselie
40 gr geschaafde amandelen, geroosterd

Bereiding:
Maak de gehaktballen: Vermeng het gehakt met de knoflook, eieren, wijn, zout en peper, en de peterselie. Kneed alles goed door en maak er balletjes van, ter grootte van een golfbal. Neem een gehaktballetje in je linkerhand en druk er met je rechterduim een put in. druk hier een stukje kaas in en sluit het gat door het vlees aan te drukken. Doe dit zorgvuldig, anders loopt straks de kaas eruit zodra die smelt. Vul alle balletjes en haal ze daarna door de bloem.
Frituren: Neem een koekenpan en giet hier zo veel zonnebloemolie in dat de ballen straks half onder zullen staan. Verhit de olie flink en bak als deze heet is de ballen in 2 ladingen gaar. Bak ze ongeveer 2 min. per kant, zodat ze goudbruin worden. Niet te kort, dan worden ze niet gaar. Laat de ballen uitlekken op keukenpapier en houd ze goed warm.
De uiensaus: Smoor de ui in de olijfolie in een minuut of vijf gaar en glazig. Roer de bloem erdoor en smoor nog 1 min. Giet de warme bouillon erbij, breng op smaak met zout en peper en laat 10 min. pruttelen. Pureer vervolgens de saus met de staafmixer. Breng weer aan de kook en laat de balletjes nog even doorwarmen in de saus.
Serveer de balletjes met de saus en garneer met peterselie en geschaafde amandelen.

zondag 4 november 2012

Pompoenlasagne

Eerder deze maand kocht ik een gigantische pompoen langs de weg bij de volkstuinen. Hij woog een kilo of vijf, dus de komende tijd maak ik wat oude en nieuwe toppers met pompoen. Ik zag al een recept voorbij komen voor pompoenburgers, maar nu eerst een veilige keuze: lasagne. De pompoen heb ik geslacht en in porties van 500 gram in de vriezer gelegd. Ongekookt en dat werkt prima. Dit recept komt van de site van de BBC. Een 'instant classic' voor als je goed vegetarisch recept zoekt. Het fijne is dat dit recept niet met bechamelsaus is, daar houd ik niet van, zo'n semi-vloeibaar betonblok. Nee, dan ricotta, heerlijk en luchtig!

Voor 4 personen
Ingrediënten:
50 gr Parmezaanse kaas, geraspt
50 gr paneermeel/broodkruim
600 gr pompoenblokjes
600 gr zoete aardappel (in blokjes)
zout
4 takjes rozemarijn
12 blaadjes salie
olijfolie
lasagnebladen (uit de koeling)
75 gr babyspinazie
100 gr pijnboompitten, geroosterd

Voor de saus:
100 gr Parmezaanse kaas, geraspt
2 cm gember, geraspt
600 gr ricotta
2 eierdooiers
snufje nootmuskaat
zout en peper

Bereiding:
Verwarm de oven op 200 graden. Kook water voor de groenten. Hak de rozemarijn en de salie fijn, meng en zet apart. Vermeng de kaas met de broodkruimels en zet apart. Kook de aardappel en pompoen in 15-20 min. zacht in water met een snufje zout. Als ze zacht zijn afgieten en fijnstampen. Breng op smaak met wat zout en peper.
Maak de kaassaus: Meng in een schaal de Parmezaanse kaas met de gember, ricotta, eieredooiers, nootmuskaat, zout en peper.
Nu kun je de lasagne gaan stapelen: Begin met een derde van de groentepuree, verdeel die over de bodem van een ovenschaal. Strooi hier een derde van de kruiden, de pijnboompitten en de spinazie overheen. Hier 2-3 lasagnebladen opleggen en een derde van de saus over uitsmeren. Herhaal dit 2 keer zodat er drie lagen ontstaan. Strooi over de bovenste laag het kaas-paneermeelmengsel en bak de lasagne af in 15-20 minuten, totdat deze goudbruin is.
Serveer met een groene salade.