maandag 22 oktober 2012

Marokkaanse balletjes in kruiden-citroensaus

Met dank aan vriendin D die dit voor me kookte. Zo lekker. Kruidig, fris. Serveer het met een salade en met rijst of Turks brood. Een paar theelepels harissa door de saus geeft het gerecht wat meer pit, net als wat extra citroenschil. Volgende keer eens proberen met de harissa door het gehakt.

Ingrediënten:
2 uien
2 el paneermeel
1 ei
500 gr gehakt
gemalen komijn
paprikapoeder
kurkuma
cayennepeper
zout en peper
kippenbouillon
boter of olie
verse bladpeterselie (4 el in totaal)
verse koriander (2 el in totaal)
2 el citroensap
evt. geraspte citroenschil en harissa

Bereiding:
Meng 1 ui (gesnipperd) en 2 el grof gehakte bladpeterselie met 2 el paneermeel en een ei in een kom. Voeg 500 gr. gehakt toe, met 1/2-1 tl gemalen komijn, 1/2-1 tl paprikapoeder, 1/2-1 tl zwarte peper en zout naar smaak, en meng alles goed.
Rol met vochtige handen balletjes ter grootte van een walnoot (of iets groter). Dek ze af en zet ze tot gebruik in de koelkast.
Verhit 1 el boter of olie, fruit een ui op laag vuur totdat hij goudbruin is. Voeg 1/2-1 tl paprikapoeder, 1/2-1 tl kurkuma, 1/2-1 tl gemalen komijn en 1/4 tl cayennepeper toe, roerbak 1 min.
Voeg 3,75 dl kippenbouillon en 2 el gehakte koriander toe, en breng aan de kook. Voeg de gehaktballetjes toe en schud de pan zodat ze in de saus zakken. Laat 45 min. sudderen op laag vuur.
Voeg 1,5 el gehakte bladpeterselie toe en 2 el citroensap en breng de saus op smaak met peper en zout. Laat nog 2 min. zachtjes koken.
Serveer met de laatste 1/2 el gehakte bladpeterselie over het gerecht gestrooid, combineer met salade, knapperig brood en/of rijst.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten