maandag 22 oktober 2012

Marokkaanse balletjes in kruiden-citroensaus

Met dank aan vriendin D die dit voor me kookte. Zo lekker. Kruidig, fris. Serveer het met een salade en met rijst of Turks brood. Een paar theelepels harissa door de saus geeft het gerecht wat meer pit, net als wat extra citroenschil. Volgende keer eens proberen met de harissa door het gehakt.

Ingrediënten:
2 uien
2 el paneermeel
1 ei
500 gr gehakt
gemalen komijn
paprikapoeder
kurkuma
cayennepeper
zout en peper
kippenbouillon
boter of olie
verse bladpeterselie (4 el in totaal)
verse koriander (2 el in totaal)
2 el citroensap
evt. geraspte citroenschil en harissa

Bereiding:
Meng 1 ui (gesnipperd) en 2 el grof gehakte bladpeterselie met 2 el paneermeel en een ei in een kom. Voeg 500 gr. gehakt toe, met 1/2-1 tl gemalen komijn, 1/2-1 tl paprikapoeder, 1/2-1 tl zwarte peper en zout naar smaak, en meng alles goed.
Rol met vochtige handen balletjes ter grootte van een walnoot (of iets groter). Dek ze af en zet ze tot gebruik in de koelkast.
Verhit 1 el boter of olie, fruit een ui op laag vuur totdat hij goudbruin is. Voeg 1/2-1 tl paprikapoeder, 1/2-1 tl kurkuma, 1/2-1 tl gemalen komijn en 1/4 tl cayennepeper toe, roerbak 1 min.
Voeg 3,75 dl kippenbouillon en 2 el gehakte koriander toe, en breng aan de kook. Voeg de gehaktballetjes toe en schud de pan zodat ze in de saus zakken. Laat 45 min. sudderen op laag vuur.
Voeg 1,5 el gehakte bladpeterselie toe en 2 el citroensap en breng de saus op smaak met peper en zout. Laat nog 2 min. zachtjes koken.
Serveer met de laatste 1/2 el gehakte bladpeterselie over het gerecht gestrooid, combineer met salade, knapperig brood en/of rijst.

vrijdag 19 oktober 2012

Sloppy Joes

In België at ik dit voorjaar mijn eerste crocque Bolognese: een tosti met ham en kaas met daar overheen een dikke laag bolognesesaus met kaas. Niet goed voor je hart, geen haute cuisine, wel echt comfort food. Het deed me denken aan het klassieke Amerikaanse broodje met gehaktsaus, de Sloppy Joe. De naam zegt het al, het is een natte en rommelige bende. Er zijn ook varianten met bonen en een gefruit uitje, maar dit vind ik persoonlijk de beste. Afkomstig van All Recipes. Lekker met een salade of een kop soep.

Voor 4 broodjes
Ingrediënten:
1 pond gehakt
1 1/2 cup ketchup
1 potje chunky salsa
2 el bruine suiker
1 el Worcestershire sauce
2 el witte azijn
2 el Dijon mosterd
1 el hot sauce (tabasco bijvoorbeeld)
4 zachte bolletjes (wit is het lekkerst)

Bereiding:
Bak het gehakt rul in een hapjespan. Giet het overtollige vet af. Roer de ketchup, salsa, bruine suiker, Worcestershire sauce, azijn, mosterd en hot sauce erdoor. Breng aan de kook en laat 20-30 min. op laag vuur sudderen. Serveer op een broodje.

Paprika-pompoensoep

Uit de app van Albert Heijn. Het bewijst maar weer eens dat je met pompoen alle kanten op kunt.

Ingrediënten:
1 ui, gesnipperd
1 kleine pompoen (ca. 500 gr pompoen, iets meer), in blokjes
4 eetlepels vloeibare margarine
2 kruidenbouillontabletten
1 pot gegrilde paprika's (320 ml), in reepjes
1 flesje kookroom (250 ml)
1 zakje gemalen oude kaas (175 g)
1 ciabatta

Bereiding:
Fruit de ui in de boter in een soeppan. Voeg daarna de pompoen toe en laat ook 5 min. zacht bakken. Giet de bouillontabletten en 750 ml kokend water erbij. Breng de soep aan de kook en laat 20 min. sudderen. Even in de pompoenstukjes prikken, als die nog wat hard zijn nog een minuut of tien extra laten koken. Voeg de kookroom en de helft van de paprika toe aan de soep. Pureer de soep met de staafmixer en warm nog even door. Breng op smaak met zout en peper. Garneer de soep met de rest van de paprika en wat kaas, serveer met ciabatta.

maandag 15 oktober 2012

Abrikozen-sinaasappelchutney

N won tijdens een festival een wedstrijd voor het beste chutney-recept. Haar prijs? Publicatie van het recept in het tijdschrift Buitenleven. Vol trots postte ze het resultaat op Facebook, veel dank daarvoor. Inmiddels heb ik het nagebrouwen, het is vervolgens nog wel even wachten tot de chutney op smaak is: minstens drie weken. Na opening kan je de chutney nog makkelijk een paar maanden goedhouden in de koelkast, maar dat lijkt me niet nodig. Serveer de chutney bij pittige Indiase gerechten of bij suddervlees en entrecôte. De potjes koop je bij de Blokker. Wel eerst even uitkoken voor gebruik of in de vaatwasser zetten.

Voor 3 jampotten
Ingrediënten:
400 gr gedroogde abrikozen, in kleine stukjes
225 gr donkere basterdsuiker
400 ml witte wijnazijn
1 ui, fijngesnipperd
40 gr rozijnen
sap en geraspte schil van 1 sinaasappel
1 tl gemalen koriander
1/2 tl cayennepeper
2 tl geraspte gember
2 tenen knoflook, fijngehakt
1 tl zout

Bereiding:
Doe alle ingrediënten in een braadpan met dikke bodem en warm op laag vuur heel langzaam op. Niet te snel, anders kook je het fruit en de uien te papperig. Zet, zodra de suiker is opgelost, het vuur laag en laat het geheel 45 min. sudderen. Verdeel de warme chutney over de potjes en sluit af. Tijdens het afkoelen trekken de potjes luchtdicht zodat de chutney goed geconserveerd wordt.

maandag 8 oktober 2012

Bulgurpilav met gehaktballetjes

De voorraadkast moet wat leger en ik was er bulgur en kikkererwten tegengekomen. Dit recept (uit de NRC) was een toevalstreffer, maar echt briljant. Alleen kan je niet overal tahin en paprikaspread krijgen. De tahin heb ik daarom zelf gemaakt, de spread had ik toevallig nog. Bij de Jumbo of een Turkse winkel zou het ook moeten lukken. Zelfgemaakte tahin is wel wat sterker van smaak dan uit een pot, hou daar rekening mee voor de verhoudingen als je de saus maakt. Het is verder doodsimpel: bak in een droge koekenpan een paar eetlepels sesamzaad goudbruin. Laat afkoelen en doe in het hakmolentje van de staafmixer. Giet hier wat olijfolie bij en pureer. Als het te dik blijft, giet er dan nog een beetje olie bij. That's it.

Voor 4 personen
Ingrediënten:
2 uien, in ringen
1 teen knoflook, geperst
3 el olijfolie
400 gr rundergehakt
1 ei
1 el paprikapasta
1/2 tl gemalen komijn
1 tl gemalen korianderzaad
1/4 tl kaneel
250 gr bulgur
1 blik kikkererwten, uitgelekt
flinke hand verse koriander, fijngehakt
500 ml runderbouillon
50 geroosterde pijnboompitten

Voor de saus:
3 el tahin
2 el yoghurt
1 el olijfolie
2 el citroensap
snuf zout

Bereiding:
Verhit de olie in een braadpan en bak hierin de ui en de knoflook in 30 min. zacht en glazig, met het deksel op de pan en op laag vuur.
Meng ondertussen het gehakt met het ei, paprikapasta, komijn, korianderzaad, kaneel, zout en peper. Draai hier balletjes van ter grootte van een walnoot. Verhit 1 el olie in een koekenpan en bak op middelhoog vuur de ballen in 15 min bruin en gaar.
Doe de kikkererwten en de bulgur in de pan bij de uien en giet de bouillon erbij, breng op smaak met zout en peper. Breng aan de kook en laat in 20 min. zachtjes droogpruttelen. Schep de koriander en de pijnboompitten erdoor en breng op smaak met zout en peper.
Roer de ingrediënten voor de saus door elkaar. Voeg wat water toe totdat de saus een soort dunne vla is. Serveer de pilav met de gehaktballen en de saus.