zaterdag 29 mei 2010

Plaatpizza met aardappel en taleggio

In mijn repertoire zitten niet veel vegetarische gerechten, dus ben ik nu op zoek naar goede vlees-noch-vis-recepten. In de Delicious. van juni staat een heerlijk recept voor aardappelpizza, alleen zijn de hoeveelheden meer voor zes uitgehongerde bouwvakkers dan voor '4 personen'. Vandaar dat ik dit heb aangepast. Mochten de tafelgenoten wél vis eten, dan kan je de pizza nog wat meer op smaak brengen met ansjovis. Maar voor mij was dat eigenlijk niet nodig. De salade van slierten wortel en courgette die erbij werd aangeraden vond ik niet geweldig, gewoon een groene salade met komkommer en tomaatjes zou beter zijn geweest. Voor de volgende keer...

Voor 3-4 personen
Ingrediënten:

1 pizzabodem met saus (AH-huismerk, die van Danerole zijn minder goed)
200 gr vastkokende aardappels, in dunne plakjes (met de kaasschaaf)
100 gr taleggio (bij de betere kaasboer of Italiaanse specialiteitenwinkel)
1 kropje radicchio of 2 stronkjes witlof
verse rozemarijn en tijm

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 210 graden. Snij de witlof in vieren en verwijder de bittere stronk. Verdeel de pizzabodem over een ovenbakplaat en verdeel hierover de tomatensaus. Verdeel de aardappelschijfjes over de pizza en bestrooi met rozemarijn en tijm. Zet 10 min. onderin de oven. Verdeel dan hierover de taleggio en de witlof en zet nog eens 5-10 min. in de oven. Serveer direct.

woensdag 26 mei 2010

Lasagne met pesto en ricotta

Vorige week maakte ik basilicumpesto en het potje staarde me aan vanuit de koelkast. Er moest iets mee gedaan worden, al zal ik nu niet weten of het langer dan een week houdbaar is. Dat is voor de volgende keer. Nu maakte ik er lasagne mee, wederom uit het heerlijke kookboek Mijn Little Italy. Het is een precies werkje om de saus gelijkmatig over de bladen te verdelen en je moet dus geen haast hebben. Het is echter wel het wachten waard.

Voor 6 personen
Ingrediënten:

400 gr verse lasagnebladen
400 gr ricotta
1 potje groene pesto
100 gr gebakken pijnboompitten
100 gr geraspte parmezaanse kaas
1 ei
zout, peper
20 gr boter

Bereiding:
Zet ruim 1 lepel pesto apart. Meng de rest met de ricotta, het ei en de pijnboompitten en breng op smaak met zout en peper. Verwarm de oven voor op 180 graden.
Bedek de bodem van een ovenschaal met lasagnebladen. Breng hierop een dunne laag van het pesto-ricottamengsel aan en strooi hierover wat parmezaanse kaas. Dek dit weer af met lasagnebladen, mengsel erop, kaas en herhaal dit tot het laatste blad. Smeer over het laatste blad de apartgehouden lepel pesto uit. Snipper hierover nog wat klontjes boter. Zet de schaal 30 min. in de oven en laat hierna nog 5 min. staan.

Serveer met een salade met artisjokken en geroosterde paprika.

zondag 23 mei 2010

Dolce al cioccolato

Een heerlijke Italiaanse chocoladetaart uit het kookboek Mijn Little Italy. Een kookboek dat ik kocht nadat ik vijf minuten daarvoor had geroepen dat ik geen Italiaanse kookboeken meer mocht kopen. Ik ben blij dat ik toch overstag ben gegaan, want er staan ontzettend lekkere recepten in.
Voor de garnering worden hazelnoten voorgesteld maar ik heb dit met amaretti gedaan, wat erg lekker is. Ze zijn trouwens niet makkelijk verkrijgbaar, omdat, zo blijkt, Italiaanse specialiteitenwinkels in Den Haag zeer krap gesorteerd zijn. Op één na: Italy in de Piet Heinstraat.

Voor 6-8 personen
voorbereiding 30 min.
Bereiding 25 min.

Ingrediënten
100 gr extra pure chocolade
120 gr boter
3 eieren
150 gr kristalsuiker
50 gr bloem
1 tl bakpoeder
50 gr amaretti

Voor het glazuur
100 gr extra pure chocolade
100 ml vloeibare room

Bereiding:
Smelt de chocolade au bain marie met 100 gr boter. Verwarm de oven voor op 180°C.

Verkruimel de amaretti in de keukenmachine of hakmolen van de staafmixer. Vet de bakvorm in met de rest van de boter. Bestrooi bodem en wanden met de kruimels en zet in de koelkast.

Klop de eieren los met de suiker. Voeg zodra het mengsel schuimt voorzichtig de bloem en het bakpoeder toe. Roer tot slot de (lauwe) gesmolten chocolade erdoor.

Giet dit beslag in de vorm en bak de taart 25 min. in de oven. Laat de taart afkoelen.

Smelt voor het glazuur de chocolade met de room au bain marie. Niet tussendoor laten afkoelen omdat je afgeleid bent door bijv. je kat en dan daarna weer opwarmen, dan schift het vet. Giet het glazuur op de taart en strijk uit met een soepele spatel. Garneer met hele amaretti of hazelnootjes of gehakte (geroosterde) amandelen.

Lekker met aardbeien, koffie of dessertwijn.

donderdag 20 mei 2010

Boeuf Stroganoff

Een makkelijke versie van een traditioneel gerecht. Volgens mij hoort er eigenlijk ook iets paprika-achtigs in, maar dat mag de pret niet drukken. Vooral de dragon maakt dit gerecht heerlijk.

Voor 4 personen
Ingrediënten:

100 gr boter
1 pond biefstukreepjes
3 sjallotjes
250 gr kastanjechampignons, gesneden
zout, peper
snuf nootmuskaat
2 tl verse dragon, gesneden, of 0,5 tl gedroogde dragon
200 ml crème fraîche

tagliatelle/rijst

Bereiding:
Smelt 50 gr boter in een hapjespan, zet het vuur hoog en voeg de helft van het vlees toe. Bestrooi tijdens het bakken met zout en peper. Als de reepjes aan beide kanten bruin zijn uit de pan halen en de andere helft bakken. Deze ook apart zetten.
Draai het vuur iets lager en voeg in dezelfde pan de sjallotjes toe. Bak ze ca. 2 min. zodat ze het bakvocht van het vlees goed opnemen. Haal de sjallotjes ook uit de pan.
Smelt in dezelfde pan de rest van de boter, zet het vuur halfhoog en voeg de champignons toe. Bak al roerend 4 min. en voeg terwijl de nootmuskaat en de dragon toe.
Zet het vuur laag en roer de crème fraîche door de champignons. Om de saus wat te verdunnen kun je een paar lepels water toevoegen. Niet laten koken. Voeg het vlees en de sjallotjes toe en breng op smaak met zout en peper.

Serveer direct, met tagliatelle of rijst en een groene salade

dinsdag 18 mei 2010

Basilicumpesto

Vandaag kookte ik een gerecht waar ook groene pesto voor nodig was en die heb ik maar weer eens zelf gemaakt. Bij de notenboer (notenbar? notenkoning?) kosten pijnboompitten €4,50 per ons, naar eigen zeggen omdat het hier de echte betreft en die zijn schaars. Hij riep me nog na dat ze niet grijs mochten zijn. Bij de groenteboer kosten ze de helft en die waren ook prima. En goedkoper dan in de supermarkt ook.

Dit recept komt van een van mijn favoriete kooklogs, Simply Recipes. Enige nadeel is wel dat het Engels is en dus met cups werkt in plaats van het metrische systeem. Nu kun je bijvoorbeeld bij Dille & Kamille hier maatbekertjes voor kopen, maar ik heb toch liever gewichten en milliliters. Vandaar dat ik het hierop heb aangepast.

1 basilicumplantje
75-100 gr geraspte parmezaanse kaas
125 ml olijfolie extra virgin
1 ons pijnboompitten
3 teentjes knoflook
zout, peper

Als 'special equipment' wordt de foodprocessor aangeraden, maar ik heb het hakmolentje van mijn staafmixer gebruikt en dat werkte ook prima.

Bereiding:
Pluk de blaadjes van het basilicumplantje (alleen de kleinste laten zitten) en doe samen met de pijnboompitjes in de hakmolen. Pulse een paar keer, roer door en pulse nogmaals. Voeg de knoflook toe en pulse weer. Voeg vervolgens in twee ladingen olie toe en daarna de kaas. Pulse totdat de boel goed gemengd is. Voeg als laatste nog wat zout en peper toe naar smaak.

De meningen zijn verdeeld over de houdbaarheid van verse pesto. De één zegt een paar dagen, de ander een paar weken. In ieder geval moet je het in een potje doen met een laagje olie erover, zodat er geen lucht bij komt. Mijn potje staat nu in de koelkast en ik verwacht het minstens een week goed te houden. Een Italiaanse vriendin doet dit ook altijd zo, met succes!

Lekker met pasta, op stokbrood of bij vlees.

maandag 17 mei 2010

Sint-Jacobsschelpen met jonge prei

Zondag heb ik samen met een vriendin een kookworkshop gevolgd onder leiding van Janneke Vreugdenhil van de nrc. Janneke maakte een drietal gerechten, waarvan we er eentje hebben nagemaakt, en die we vervolgens gezamenlijk gegeten hebben. Het resultaat was geweldig. De drie gerechten waren Sint-Jacobsschelpen met prei, gekonfijte asperges met dragonmayonaise, en panna cotta van karnemelk met gemarineerde rabarber. Het was leuk om Janneke eens live in actie te zien en het resultaat was heerlijk.

Wat ik geleerd heb? Dat je zelfgemaakte mayonaise ongeveer een week kunt goedhouden in de koelkast, dat je alle vis rauw kunt eten als je deze maar zo vers mogelijk bij de visboer moet haalt, dat er niet één maar drie soorten Noilly prat zijn, dat je een gerecht niet meer kleur moet geven door met ingrediënten te sjoemelen (neem dan gewoon een kleurig bord), dat konfijten niet alleen suikeren is, dat ik mij over mijn angst voor gelatineblaadjes heen moet zetten, dat ik toch maar een kookthermometer moet kopen. En een dunschiller, in plaats van de kaasschaaf.

Hieronder de recepten voor de drie gerechten.

Voor 4 personen
Ingrediënten:

1 dunne, jonge prei
1 el witte wijnazijn
1 el Noilly prat
5 el olijfolie, extra virgin
12 superverse Sint-Jacobsschelpen
zout, peper

Bereiding:
Was de prei en snij het wit in heel fijne ringetjes. Klop de azijn, Noilly prat en olijfolie tot een gebonden dressing. Schep de preiringetjes erdoor en breng op smaak met zout en peper. Snijd de Sint-Jacobsschelpen horizontaal in dunne plakjes (5-7 plakjes per stuk) en spreid deze uit over vier borden. Verdeel de dressing erover, dek de carpaccio af met folie en zet 30 min. koel weg om te marineren. Het effect van het zuur op de vis is te vergelijken met koken: de vis 'gaart' in het zuur en verliest dan ook haar glazigheid.

Voor het serveren nog wat gemalen peper erover.

Gekonfijte asperges met dragonmayonaise

Gemaakt tijdens de kookworkshop van Janneke Vreugdenhil, mei 2010.

Voor 4 personen
Ingrediënten:

1,5 liter zonnebloemolie
1 kilo witte asperges, geschild
250 gr. beenham
2 eierdooiers
1 tl dijonmosterd
een kneep citroensap
een handje platte peterselie, fijngehakt
1 el verse dragonblaadjes, fijngehakt
4 aardappels in de schil

grote pan met dikke bodem, kookthermometer

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 90 graden. Verwarm de olie in de pan tot 90 graden. Haal van het vuur en leg de asperges erin. Zet de pan zonder deksel 20-30 min. in de oven tot de asperges gaar zijn. Kook onderwijl de aardappels in de schil gaar.
Haal de pan uit de oven en leg de asperges op een schaal met keukenpapier. Dek af met keukenpapier en een bord. Filter 250 ml van de olie.
Doe de eierdooiers in de keukenmachine, voeg mosterd, citroensap en een snuf zout toe. Pulse een paar keer om te mengen. Schenk er vervolgens zeer geleidelijk de olie erbij, zodat een dikke mayonaise ontstaat. voeg 1-2 el warm water toe en pulse nogmaals. Voeg de kruiden toe en pulse nog een paar keer. Breng indien nodig op smaak met zout, peper en citroensap.

Verdeel de asperges, aardappels en ham over 4 borden en giet wat mayonaise over de asperges. Geef de rest van de mayonaise er apart bij. Wat over is kan nog tot een week bewaard blijven in de koelkast. De rest van de olie kan je bewaren in een fles om er nogmaals mayonaise van te maken.

Panna cotta van karnemelk met ovenrabarber

Gemaakt tijdens de kookworkshop van Janneke Vreugdenhil, mei 2010.
In de meeste recepten voor panna cotta wordt uitsluitend room gebruikt, wat het gerecht nogal zwaar maakt. Met karnemelk is het wat lichter en frisser. En minstens zo lekker. Ik ben door dit gerecht ook nog over mijn aversie tegen rabarber heen.

Voor 4 personen
Ingrediënten:

3 blaadjes gelatine
0,5 vanillestokje
200 ml slagroom
50 gr. fijne kristalsuiker
250 ml karnemelk
2-3 stengels rabarber
75 gr. rietsuiker
sap van 1 sinaasappel
een scheut Cointreau of Grand Marnier

4 timbaaltjes/puddingvormpjes/glaasjes

Bereiding:
Snijd het vanillestokje open. Schenk de slagroom in een steelpan en breng samen met het vanillestokje aan de kook. Neem van het vuur en laat 15 min. rusten. Week terwijl de gelatine 5 min. in ruim koud water.
Los 50 gr. suiker op in de nog warme room, vis het vanillestokje eruit, schraap de merg eruit en doe dit terug in de pan. Knijp de gelatine uit en los deze al roerend op in de room. Meng vervolgens de karnemelk door het mengsel en verdeel de vloeistof over de wormpjes. Laat ze minimaal 4 uur in de koelkast opstijven.

Verwarm de oven op 180 graden. Trek de stugge draden van de rabarber en snijd de stengels in grove stukken van ca. 3 cm. Verdeel deze over een braadslee. Bestrooi met rietsuiker en besprenkel met de sinaasappelsap en de likeur. Laat de rabarber in ca. 20 min. zacht worden in de oven.

Doop vóór het serveren de puddingvormpjes kort in heet water en keer ze om boven de vier borden. Je kan er ook voor kiezen de panna cotta uit een glaasje te eten. Leg de rabarber enaast en schenk wat van de siroop over de panna cotta.

zaterdag 15 mei 2010

Varkenshaas met champignon-roomsaus

Varkenshaas vind ik een van de lekkerste vleessoorten, omdat het mals is, makkelijk te bereiden en het nooit mislukt. Het is heerlijk met bijvoorbeeld pesto, maar persoonlijk geef ik toch de voorkeur aan een meer traditionele bereidingswijze, zoals deze met paddestoelen. Dit is een een variatie op een recept uit de Delicious. van mei 2010. Het origineel leek mij wat saai van smaak, dus heb ik er gemengde paddestoelen, sjalotjes en een flinke scheut marsala aan toegevoegd.
Voor z'n tweeën heb ik 1 varkenshaasje gemaakt, maar wel met dezelfde hoeveelheid saus. Wat overblijft is ook heel lekker bij bijvoorbeeld een kogelbiefstuk of kalfsschnitzels.

Voor 4 personen
Ingrediënten:

2 varkenshaasjes à 350 gr
1 el olie
1 el boter
4 sjalotjes
200 gr kleine champignons
200 gr gemengde paddestoelen
200 ml slagroom
200 ml vleesfond
marsala
verse tijmblaadjes

krieltjes
haricots verts

zout, peper

Bereiding:
Dep de varkenshaas droog en bestrooi met zout en peper. Doe olie en boter in de koekenpan en laat goed heet worden. Als het is uitgeschuimd, braad dan de varkenshaas in ca. 2 min. rondom bruin. Haal het vlees uit de pan en dek af, doe de paddestoelen en sjalotten in de pan en bak deze in het braadvocht bruin in ca. 3 min. Afblussen met een flinke scheut marsala en alcohol laten verdampen. Bestrooi met zout. Voeg room, fond en tijm toe en laat op hoog vuur tot de helft inkoken. Leg de varkenshaas terug in de pan, zet het vuur laag en laat het geheel afgedekt in ca. 10 min. rosé garen. Haal de varkenshaas uit de saus en snijd deze in plakken van 1 cm. Verdeel over de borden en schenk de saus erover.

Serveer met gebakken krieltjes met zeezout en rozemarijn en haricots verts.

vrijdag 14 mei 2010

Tonijnsteak met sesam en soja-limoensaus

Het was een tijd geleden dat ik voor het laatst een gerecht met verse tonijn maakte en bij de visboer wist ik weer waarom. Niet omdat de visboer de slechtste grap van de week maakte ("Laat me raden mevrouw, u komt voor vis?"), maar vanwege de prijs. Voor drie personen kocht ik drie tonijnsteaks van samen ruim 4,5 ons. Kosten: € 22,50. Ik knipperde even met mijn ogen en haalde vervolgens met een hoofd als "tuurlijk, dat betaal ik dagelijks voor zaken die slechts een kwart van alle ingrediënten in een maaltijd vormen" de pinpas door de machine.
Uiteindelijk was de steak heerlijk en het gaf ook wel een rijk gevoel om voor twee euro per hap de dodo van de 21e eeuw te verorberen. Lekker exclusief, hier kan ik later mijn kleinkinderen over vertellen.

Dit recept voor tonijnsteak op Japanse wijze is afkomstig uit het viskookboek van AH. De groente heb ik erbij verzonnen omdat het anders wel wat saai is. En minder gezond.

Voor 4 personen
Ingrediënten:

1 el sesamzaad
3 cm gemberwortel, geraspt
1 stengel vers citroengras, zeer fijn gesneden
2 el bruine basterdsuiker
sap van 1 limoen
1,5 dl Chinese sojasaus
250 gr Chinese noedels/mie
2 el sesamolie
4 tonijnsteaks à 150 gr

1 paksoi
taugé
250 gr kastanjechampignons/gemengde paddestoelen
ketoembar

zout, peper

Bereiding:
Rooster het sesamzaad bruin in een droge koekenpan. Verhit in een sauspannetje 1 eetlepel olie en fruit hierin de gemberwortel en het citroengras. Voeg de suiker toe en laat deze al roerend oplossen. Blus af met limoensap. Voeg de sojasaus toe en laat ca. 3 min. zachtjes koken. Zet met deksel opzij in de oven, om warm te blijven.
Kook de noedels volgens de aanwijzingen op de verpakking, schep 1 el. sesamolie erdoor en houd warm in de oven.
Verhit wokolie in een wok en roerbak hierin de groenten. Naar smaak zout, peper en ketoembar toevoegen. Warmhouden in de oven.
Verhit de rest van de sesamolie in een koekenpan, bestrooi de tonijnsteaks aan beide kanten licht met zout en bak ze op hoog vuur in 2-3 min. rosé, afhankelijk van de dikte.
Verdeel de noedels over de borden, strooi er sesamzaad over en leg de tonijnsteaks erop. Leg de groente op de borden. Schenk de saus over de vis en de groente.

Lekker met een frisse witte wijn of gewoon een biertje.

donderdag 13 mei 2010

Paella

Vorige week was ik met vriendinnen in Madrid, een geweldige stad, niet alleen voor cultuursnuivers, maar vooral ook voor lekkerbekken. We hebben ons in een Muséo del Jamón vergaapt aan mannen die plakken ham naar binnen werkten, onderwijl zelf ook genietend van de Iberische ham. Op een overdekte markt (San Miguel) genoten we van de themakraampjes met allerhande hapjes die ons om half elf 's ochtends al deden watertanden. Dat heb ik rond die tijd niet vaak bij oesters, manchego, jamón iberica, champagne, gamba's, makreel, haring en croquetas met jamon/manchego/champignons. We wilden er eigenlijk niet meer weg.

Om de herinnering aan de orgastronomie die ons ten deel viel levend te houden, maakte ik deze week paella. Het recept is een combinatie van twee recepten, één van Janneke Vreugdenhils kookblog van 7 mei 2010, de ander uit de Allerhande van mei 2010. Omdat ik nergens paellarijst kon vinden heb ik uiteindelijk maar risottorijst gebruikt, wat ook prima werkt, maar ik vermoed dat echte paellarijst ervoor zorgt dat het gerecht minder klef is. Dat is nu eenmaal inherent aan de risottorijst. Ik kreeg later van Janneke Vreugdenhil de tip deze rijst te bestellen via www.spaansewinkel.nl. Over pakkende namen voor websites gesproken.

Voor 6 personen
Ingrediënten:

4 el olijfolie (extra virgin)
500 gr kipdrumsticks
300 gr reuzengarnalen
1 grote ui
2 tenen knoflook
400 gr. paella-/risottorijst
1 snuf safraan, geweekt in 2 el heet water
2 tl pimentón of anders cayennepeper
1 liter kippenbouillon
100 ml witte wijn
200 gr gedopte tuinbonen
250 gr grof gesneden snijbonen
2 grote, rijpe tomaten/blik gepelde tomaten
1 rode paprika

Bestrooi de kip met zout. Zet een grote koekenpan op halfhoog vuur, fruit de ui en de knoflook en bak de kip daarna in 7 min. rondom bruin. Draai het vuur laag en voeg de tomaten en de pimentón toe. Roerbak 2 min., voeg dan de tuin- en snijbonen toe. Giet de bouillon met de wijn in de pan en laat 10 min. zachtjes koken. Roer de safraan erdoor en voeg de rijst toe. Zout en peper naar smaak. Laat 10 min. onafgedekt koken. Draai het vuur laag en voeg de garnalen en de paprika toe. Laat vervolgens nog 10 min. koken, of totdat de rijst droog genoeg is. De paella dient droger te zijn dan een risotto. Laat de paella voor het opdienen nog een paar minuten staan.

zondag 9 mei 2010

Asperges met botersaus en gepocheerd ei

Het is het aspergeseizoen en daarom mag dit recept zeker niet ontbreken. Het is een van mijn all time favorites. De saus is een variatie op de traditionele botersaus. Ik vond het recept jaren geleden op internet en sindsdien maak ik het elke lente op deze manier, helaas heb ik de link niet meer maar mocht iemand zich tekortgedaan voelen, dan hoor ik dat graag. En alvast m'n complimenten voor je recept. Het gepocheerde ei heb ik toegevoegd omdat dat lekker is en eenvoudig, en je hebt een zachtgekookt ei zonder zacht eiwit.
Overigens heb ik een enorme hekel aan het schillen van asperges, maar mijn groenteboer levert deze service er gratis bij. Vergeet niet de schillen mee te vragen. Voorgeschilde asperges adviseer ik wel dezelfde dag nog te gebruiken, anders drogen ze zo uit en dat is zonde.

Voor 2 personen
Ingrediënten:
600 gr. witte asperges
2 eieren
4 plakken beenham
150 gr. roomboter
1 ui
1 dl. droge witte wijn
1 mespunt suiker
1 tl bouillonpoeder (rundvlees)
2 el fijngehakte bieslook
zout, peper
krieltjes

Voor de gepocheerde eieren: Eieren en witte wijnazijn

Bereiding:
Schil de asperges en verwijder de onderkant. Bewaar de schillen.
Smelt in een sauspannetje tweederde van de boter en bak hierin zachtjes de ui glazig. Voeg de wijn, suiker en het bouillonpoeder toe en laat dit 2 min. goed koken. Voeg peper toe naar smaak en roer de bieslook erdoor. Klop de rest van de boter er in klontjes door. Houd de saus warm in de oven.

Breng in een grote pan water aan de kook, met zout en de aspergeschillen. Laat dit 10 min. trekken en zeef hierna het kookvocht. Voeg de asperges toe en breng weer aan de kook. Laat deze, afhankelijk van de dikte van de asperges, 15-20 min. koken. Leg evt. een theedoek op de asperges om bovendrijven te voorkomen.
Breng terwijl in een pan ongeveer vijf cm. water met een scheut witte wijnazijn aan de kook voor de eieren. Zet het vuur uit zodra het water kookt. Breek de eieren en laat deze een voor een voorzichtig in het water glijden. Sluit de pan af en laat de eieren drie min. staan. Schep de eieren uit het water met een schuimspaan en dep ze droog.
Schep de asperges uit de pan met een schuimspaan en leg ze op de borden. Leg hier overheen de ham en giet de botersaus erover. Serveer met gekookte krieltjes en het gepocheerde ei.

vrijdag 7 mei 2010

Fusilli met pesto en rivierkreeftjes

Als de meneer kookt maakt hij vaak pasta en geregeld maakt hij pasta met pesto en kipfilet. Eenvoudig, snel, en lekker. Bij zijn moeder at ik eens een variant met rivierkreeftjes en die heb ik toen thuis nagebrouwen. Dit is het resultaat. Eén keer waren de rivierkreeftjes uitverkocht, toen heb ik er de variant met knoflook door gegooid, maar dat raad ik af. Het was een gevecht om mijn smaakpapillen, tot de dood erop volgde.
Van de pijnboompitten heb ik altijd een hele berg op voorraad. Je kan deze het beste in grootverpakking bij de groothandel kopen, bijv. bij de Sligro, dat is uiteindelijk een stuk goedkoper. Ik rooster ook altijd een hele berg vooruit, dan hoef je dat niet iedere keer als je pasta of een salade maakt opnieuw te doen.

Voor 2 personen
Ingrediënten:

200 gr fusilli
1 potje rode pesto
125 ml crème fraîche
1 ui
200 gr champignons
bakje rivierkreeftjes
gedroogde tomaatjes op olie
gebakken pijnboompitjes
olijfolie

Bereiding:
Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking al dente. Bewaar wat van het kookvocht.
Bak in een klein beetje olijfolie de ui glazig en voeg de gesneden champignons toe. Bak deze op hoog vuur bruin. Voeg vervolgens de pesto en tweederde van de crème fraîche toe. Roer dit goed door. Als dit goed doorgewarmd is op laag vuur, kunnen een handje gesneden gedroogde tomaten en de rivierkreeftjes erdoor. De saus moet dun blijven, als deze te dik wordt, giet er dan wat van het kookvocht van de pasta bij tot het de gewenste dikte heeft. Als laatste een klein handje pijnboompitten toevoegen. Serveren met een salade met tomaat en parmesaanse kaas.