zondag 19 september 2010

Ashburton carrot cake

Het kan nóg truttiger als je van koken houdt. Een hele opluchting. Om te beginnen kun je op zoek gaan naar Britse kookboeken en -sites. In deze categorie is GoodFood lekker degelijk en Oh so Brittish en daarin dan een artikel over een High Tea met hapjes en het ideale-huisvrouwgevoel is compleet. Deze carrot cake is vrij gemakkelijk en snel te maken. Thee en sandwiches erbij en de ultieme truttigheid kan beginnen. Lovely! Uit de GoodFood van oktober 2010.

Voor 8-12 punten
Ingrediënten:
175 ml zonnebloemolie
200 gr zelfrijzend bakmeel
300 gr kristalsuiker
1 tl bakpoeder
1,5 tl kaneelpoeder
2 eieren, licht geklutst
1 tl vanille-extract
100 gr worteltjes, geraspt
100 gr walnoten, in stukjes
200 gr ananas uit blik, in stukjes en afgedroogd

Voor het glazuur:
200 gr roomkaas (Mon Chou)
100 gr gesmolten boter
200 gr poedersuiker
1 tl vanille-extract

Bereiding:
Verwarm de oven op 180 graden. Bedek twee springvormen met bakpapier. Doe het meel in een mengkom, voeg de suiker, het bakpoeder en de kaneel toe en roer door elkaar. Voeg de olie, eieren en het vanille-extract toe en klop door elkaar met een spatel. Roer vervolgens voorzichtig de worteltjes, walnoten en ananas door het deeg.
Verdeel het mengsel over de twee springvormen en bak ze 45 min. in de oven. Check even met een satéprikker of deze er schoon uit komt, anders nog even een paar minuten langer in de oven laten staan. Laat beide cakes afkoelen op een rooster.
Voor het glazuur: doe de boter een roomkaas in een kom. Zeef de poedersuiker en voeg deze toe, samen met het vanille-extract. Klop glad met een mixer.
Haal de cakes uit de vormen en trek voorzichtig het papier los. Leg één cake ondersteboven op een bord en bestrijk met de helft van het glazuur. Leg de andere cake erop en verdeel hier de andere helft van het glazuur over.

De cake is het lekkerst op de dag dat hij gemaakt is maar het kan ook een dag van tevoren. Zonder glazuur kun je de carrot cake 2 maanden goed houden in de vriezer.

2 opmerkingen:

  1. Hoewel de taart duidelijk de dag van te voren gemaakt moet zijn (de traktatie vindt plaats op maandagochtend) hoor je mij niet klagen. Zachtjes stijg ik op, met elke hap hang ik dichter onder het plafond. Om na een half uur zeer voldaan weer rustig op mijn stoel terecht te komen. Hij is prachtig, deze taart. Als je niet weet wat je als laatste avondmaal moet kiezen: zoek niet verder!
    Zoet? Ja.
    Too much? Ja.
    Heb je spijt? Zelfs als de knoop van mijn spijkerbroek springt had ik deze taart niet wille missen.

    BeantwoordenVerwijderen