maandag 23 mei 2011

Courgettegratin


Even dacht ik dat Jamie Oliver niet in orde was toen hij dit recept voor Delicious. schreef. Maar nee, er bleken wat stapjes in het recept te ontbreken, en doordat ik had staan slapen tijdens het koken was het per ongeluk toch goed gegaan.
Prima als vegetarisch hoofdgerecht, of in kleinere hoeveelheden als bijgerecht bij bijvoorbeeld een biefstukje.
Uit de Delicious. van mei 2011.

Voor 6-8 personen
Ingrediënten:
2 el olijfolie (of eendenvet)
3 uien, in dunne ringen
180 gr basmatirijst
4 courgettes (ca. 1200 gr, in dunne plakjes, met de kaasschaaf)
500 ml hete groentebouillon
5 el crème fraîche
175 gr emmenthaler of Goudse kaas, geraspt
zout, peper

braadpan
braadslee (25x30 cm)

Bereiding:
Verhit de oven op 190 graden. Zet de braadpan op laag vuur en verhit hierin de olie met een scheut water. Doe als het vet heet is de uienringen in de pan en bak deze ca. 20 min. tot ze zacht zijn, onder regelmatig roeren. Voeg als de ui klaar is de courgetteplakjes voor 3/4 toe met de rijst en roer goed door. Giet de bouillon erbij en breng aan de kook. Laat 5 min. koken en roer af en toe door.
Neem de pan van het vuur en roer voorzichtig de crème fraîche en 100 gr geraspte kaas door het mengsel. Breng op smaak met zout en peper.
Vet de braadslee in met olie en schep de inhoud van de pan erin. Verdeel de rijst gelijkmatig en strijk glad. Leg dan de rest van de courgetteplakjes er bovenop en strooi de rest van de kaas erover. Bak in 40 min. goudbruin in de oven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten