dinsdag 10 mei 2011

Lasagne melanzane

Na een paar maanden radiostilte i.v.m. verhuizing en verbouwing eindelijk weer iets nieuws. Eindelijk weer puf om na te denken over koken. En eindelijk is de nieuwe keuken begaanbaar! Inclusief Smeg zespitsfornuis met giga-oven. Dat vraagt om een ovenschotel. Deze is zo goed dat de meneer het vlees niet eens miste: "Hee, zo zie je maar dat vegetarisch eten helemaal niet vies hoeft te zijn." Vies ja. Hij is een beetje verpest door een traumatische ervaring met droge couscous, wortel en noten. Dat kan je hem ook niet kwalijk nemen.

Het recept komt uit de GoodFood van mei 2011. Een geweldig tijdschrift, doordat bij de (vaak geweldige) recepten ook nog eens het aantal calorieën per portie staat vermeld. In dit geval 460 kcal, mocht het je interesseren. Met excuses voor de donkere foto, ik kan mijn camera niet vinden in de verhuisdozenberg...

Voor 4 personen
Ingrediënten:
2 fikse aubergines, in de lengte in plakken
2 el olijfolie
3 tenen knoflook, geplet
1 ui, gesnipperd
pot passata (ca. 700 ml)
0,5 el gedroogde oregano
1 tl suiker
1 el rodewijnazijn
klein bosje basilicum, in stukjes
100 gr Parmezan, geraspt
2 bollen buffelmozzarella, in stukjes
200 gr verse lasagnebladen
3 el broodkruim/paneermeel

zout, peper
bakpapier
ovenschaal (A4-formaat)

Bereiding:
Zet de grill op een hoge stand. Leg de plakjes aubergine op bakpapier, bekwast met olijfolie en bestrooi met zout en peper. Grill elke kant 2-3 min. tot ze goudbruin zijn. Zet apart.
Verwarm de olie in een pannetje en bak hierin de ui en de knoflook 2 min. Voeg dan de passata toe met de suiker, oregano en azijn en laat 10 min. sudderen. Breng op smaak met zout en peper en voeg de basilicum toe.
Neem de ovenschaal en bedek de bodem met wat tomatensaus. Leg hierop de aubergineplakjes en bestrooi deze met parmezan en mozzarella, dek af met een laag lasagnebladen. Herhaal dit en eindig met een laag parmezan en mozzarella. Bestrooi de laatste laag met paneermeel. Ik had zo'n drie lagen en de helft van de lasagnebladen over.
Verwarm de oven op 200 graden en laat de lasagne in ca. 25 min. gaar en goudbruin worden.

2 opmerkingen:

  1. Melanzane alla parmigiana is de natte droom van iedere vega! Daar kun je mij midden in de nacht voor uit bed tremmen. Overigens: ik durf De Meneer best mijn Algerian Couscous voor te zetten, ik denk dat hij dat wel zou wegkrijgen. Wel met een heul verhaal over 'waar is nou die lamsbout?' achteraf, maar dan krijgt hij wel een lekkere toet ter compensatie. OK?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. het lijkt wel beschimmelde lasagne haha

    BeantwoordenVerwijderen