zaterdag 12 maart 2011

Merengue-citroentaartjes

Samen met vriendin I. en vriend B. hebben we deze citroentaartjes gemaakt. Door het vele klutsen, het morsen van een klots gesmolten boter op kleding en het ondertussen kloppen en voorverwarmen, werden alle aanwezigen ingeschakeld, maar het resultaat was er wel naar. "Belachelijk lekker." Het recept uit de ELLEeten klopte niet helemaal dus daar heb ik wat tijden en temperaturen aan veranderd. Zo zou het meteen moeten lukken. De vulling en eiwitten waren eigenlijk genoeg voor 6 personen, dus met wat extra bladerdeeg hoef je verder niets aan de hoeveelheden te veranderen.

Voor 4 personen
Ingrediënten:
4 ontdooide plakjes bladerdeeg
150 ml citroensap
150 gr boter
210 gr fijne kristalsuiker (even in de hakmolen)
6 eieren, waarvan 4 gesplitst

4 eenpersoonsbakvormpjes, ingevet
bakpapier
steunvulling (bakbonen/spliterwten)
garde

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed de bakvormpjes met het bladerdeeg en prik er met een vork gaatjes in. Leg de stukjes bakpapier in de vormpjes en vul goed met de steunvulling (tegen het rijzen). Bak de bodempjes in 15 min. voor.
Doe terwijl de boter, het citroensap en 150 gr van de suiker in een pannetje en laat langzaam smelten. Breng het geheel langzaam aan de kook. Haal dan de pan van het vuur, klop stevig door met een garde terwijl je 2 hele eieren en 4 dooiers toevoegt. Blijf kloppen en zet weer op laag vuur. Hard blijven kloppen, tot het mengsel dikker wordt. Nog wel vloeibaar, maar erg dik. Dit duurt zo'n 10 minuten. Haal dan het pannetje van het vuur.
Klop in een vetvrije schaal de eiwitten stijf zodat je er mooie pieken van kan vormen. Voeg de laatste minuut de rest van de suiker toe. Haal de deegbodems uit de oven, verwijder bakpapier en vulling en giet de room in de bakjes. Schep de eiwitten erop en draai er een puntje van. Zet de taartjes 5-10 min. terug in de oven, totdat de bovenkant van de merengues bruin kleuren. Zet ze desnoods iets hoger in de oven en zet de laatste minuten de temperatuur nog wat hoger.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten