dinsdag 1 maart 2011

Bruine bonen met rijst

BB met R, dat is bruine bonen met rijst! Dit liedje zit nu al dagen in mijn hoofd, met dank aan I. die me onderstaand familierecept stuurde. En dan zit er niks anders op dan daadwerkelijk BB met R te maken, een heerlijke mix van Surinaams en Hollands eten.

Voor 4 personen
Ingrediënten:

1 magere runderlap
1 rookworst, in plakjes
1 grote ui, gesneden
2 knoflookteentjes, geperst
paar takjes selderij
3 tomaten, in blokjes
1 grote pot bruine bonen
1 bouillonblokje (rundvlees)
paar pimentkorrels, snuf pimentpoeder
laurierblaadje
selderijblaadjes, fijngehakt
boter, olie

100 gr Surinaamse rijst p.p.

Bereiding:
Bak het vlees en de in plakjes gesneden rookworst aan in wat boter met olie in een braadpan. Voeg de in stukjes gesneden ui toe met de takjes selderij en de knoflook.
Als het allemaal lekker gebruind is dan tomaten in stukjes toevoegen. Maak de bruine bonen in de pot een beetje met een vork kapot zodat de saus straks wat dikker wordt. Doe de bruine bonen met vocht en al in de pan met nog een beetje water (kwart tot halve pot). Bouillonblokje, pimentkorrels en laurierblaadje toevoegen en een uur laten pruttelen met het deskel half op de pan. Vis de slierten selderij en het laurierblaadje uit de pan. Daarna de verse gesneden selderij erbij doen, het vlees in stukjes snijden en met gekookte witte (Surinaamse) rijst serveren.

Tips voor erbij: Zoute lemmetje van Mi Swietie Sranang (heel zoute limoen die je in kleine stukjes moet snijden voor je het op je eten gooit) in Den Haag te krijgen bij de Chinese winkel in de markthof maar soms ook bij de supermarkt, en fijn geschaafde komkommer (zonder schil) met witte azijn en zout.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten