zondag 26 december 2010

St.-Jacobsschelpen met Noilly Prat


Afkomstig uit Koken als Kaatje, een kookboek uit begin jaren '80 van restaurant Kaatje bij de Sluis en inspiratie voor de naam van deze blog. Het is een boek vol traditionele Franse recepten. Ik had het al een tijdje in de kast staan en dit is het eerste recept dat ik eruit gemaakt heb.

Voor 4 personen
Ingrediënten:
12 coquilles
150 gr wortel, julienne
120 gr wit van prei, julienne

voor de saus:
150 ml Noilly Prat (dry)
350 ml room
50 gr boter
zout, peper

Bereiding:
Verwarm 4 borden in een bordenwarmer. Doe de Noilly Prat in een sauspan en breng aan de kook. Kook hierin de coquilles ca. 45 seconden. Haal ze uit de pan en houdt warm (in de oven op 100 graden). Kook de Noilly Prat in tot een lichtstroperige massa. Roer geregeld door met een garde. Voeg de room toe en kook het mengselopnieuw in tot sausdikte. Breng op smaak met zout en peper. Klop de boter in klontjes door de saus, en zorg ervoor dat deze niet meer aan de kook raakt.
Blancheer de groente in 0,5 l kokend water met zout. Spoel ze vervolgens af met koud water zodat de groente knapperig blijft. Verdeel over de warme borden en leg hierop de coquilles. Dek de borden af met aluminiumfolie en zet in een hete oven. De coquilles mogen niet te gaar worden. Haal de borden na 5-10 min. uit de oven en giet de warme saus erover.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten