zondag 17 oktober 2010

Boerenjongenscake

In Groningen kocht ik vorige week bij slijterij Van Erp een pot boerenjongens met vanille. Ik kende deze al van toen vriendin N een pot voor me had meegenomen. Een paar dagen later lag de pot aan stukken op de grond: m'n kat had ermee gespeeld en hem van de plank in de keuken geduwd. Bedankt, Henkie. Inmiddels had ik het plan voor boerenjongenscake al gemaakt, nu dus maar met die van de Gall & Gall ("Zo, koopt iemand die ook eens"), een stuk minder lekker, maar het volstaat. Hieronder het recept, uit nood geboren bij gebrek aan de juiste ingrediënten, maar uiteindelijk een geslaagde combinatie.

Ingrediënten:
200 gr lichte basterdsuiker
3 eieren
halve pot boerenjongens
200 gr boter, gesmolten
200 gr zelfrijzend bakmeel
1 tl kaneel

Bereiding:
Verwarm de oven op 170 graden. Haal de rozijnen uit de pot en laat uitlekken op keukenpapier. Splits de eieren. Klop de suiker met de eierdooiers schuimig. Roer dan de afgekoelde boter erdoor en daarna het gezeefde bakmeel en de kaneel. Klop de eiwitten stevig. Roer de rozijnen door het beslag en tot slot ook de geklopte eiwitten. Bekleed een cakevorm met bakpapier en giet het beslag erin. Bak de cake in 45 min. goudbruin.

2 opmerkingen:

  1. 300 Gram amandelspijs in blokjes zachtjes mengen met 8 cl amaretto of rum, voeg toe : 250 gram zachte boter, 140 gram basterd suiker, 1 zakje vanillesuiker, citroensap,
    5 eieren ( 1 voor 1 ). Vervolgens 250 gram zelfrijzend bakmeel zeven en door het mengsel spatelen, niet mixen.
    Pot boerenjongens uitlekken en door deeg spatelen. Minimaal 70-80 minuten bakken op 150 graden. Gebruik een 28 cm appeltaartvorm!

    BeantwoordenVerwijderen