maandag 11 oktober 2010

Zuurkoolschotel

Simpel en lekker: zuurkool. Je hoeft er verder vrij weinig aan te doen. Mijn moeder maakte vaak Elzasser zuurkool, met spek, ham, en Frankfurters. Erg lekker, maar toen ik het recept vond zag ik dat dit (niet onlogisch) 975 calorieën per portie bevat. 975 calorieën! Daar doe je normaal twee (drie?) dagen over. Dus maakte ik een uitgeklede versie, met rookworst en spekjes. En zeg nou niet dat het dan nog steeds 800 calorieën is. Dan neem ik wel een balansweek of zo.

Voor 2-3 personen
Ingrediënten:
1 ui, gesnipperd
olijfolie
1 pakje zuurkool à 500 gr (naturel)
1 bakje spekblokjes à 250 gr
2 dl Riesling
4 jeneverbessen
1 laurierblaadje
400 gr aardappels (kruimig)
klontje boter
melk
half bouillonblokje
zout en peper
1 rookworst (hema!)
mosterd

Bereiding:
Spoel de zuurkool af in een vergiet en druk het vocht eruit. Doe wat olie in een braadpan en fruit de ui. Voeg vervolgens de spekblokjes toe en bak bruin. Zet het vuur laag en schep de zuurkool erop, samen met de jeneverbessen en de laurier en giet de riesling erbij. Laat ca. 1 uur laag sudderen. Voeg water/wijn toe als het te droog wordt.
Kook ondertussen de aardappelen in 15-20 min. gaar en leg de laatste tien minuten de rookworst erbij. Giet de aardappelen af en leg de rookworst in de zuurkoolpan. Stamp de aardappelen fijn en voeg een scheutje melk en wat klontjes boter toe. Voeg melk toe tot de puree romig is maar niet té romig. Breng op smaak met het verkruimelde bouillonblokje, zout en peper.
Giet de zuurkool af en vis de jeneverbessen en het laurierblad eruit. Serveer met de aardappelpuree en de rookworst en een flinke schep mosterd bij de worst. Ook heerlijk met een ouderwets kuiltje jus.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten