woensdag 29 december 2010

Runderstoof en croûte

Koken voor grote groepen en dan ook nog van tevoren, is lastig. Vandaar dat ik deze runderstoof voor kerst maakte, voor twaalf personen: je kan het lang van tevoren maken en makkelijk vervoeren. Vlak voor het opdienen moet het wel nog de oven in, dus altijd even checken of de gastvrouw of -heer wel een grote oven heeft. Hieronder het recept voor 4 personen, voor de hele groep maakte ik 1,5 kg vlees en dus de dubbele hoeveelheid aan ingrediënten. Het recept, dat uit de Taste (van gall&gall) komt, is eigenlijk voor wild met wildfond, maar dit was ook erg goed. Voor de soufflévormpjes heb ik stad en land afgelopen, maar nergens hadden ze het juiste aantal in de juiste maat. Gelukkig is er nog de Sligro, daar kostten deze schaaltjes €1,25.
Het bijgerecht was een stoofpeertje. Als onderdeel van een diner was dit genoeg, anders zou je er nog iets van aardappels en groente bij moeten serveren.

Voor 4 personen
Ingrediënten:
750 gr runderlappen, in blokjes
zout, peper
3 el olijfolie
1 grote rode ui, gesnipperd
100 gr magere spekblokjes
2 el bloem
50 ml rode wijn
200 ml vleesfond
3 takjes tijm
1 laurierblad
3 el cranberrycompote
4 plakjes roomboter bladerdeeg, ontdooid
1 eierdooier

4 stoofpannetjes/soufflébakjes

Bereiding:
Laat het vlees op kamertemperatuur komen en wrijf het in met zout en peper. Verhit de olie in een braadpan en bak het vlees in gedeeltes rondom goudbruin. Schep het vlees uit de pan. Bak in het achtergebleven braadvet de ui en de spekjes ca. 2 min. Voeg de bloem toe en laat dit kort meebakken. Schenk de wijn en de fond erbij. Breng al roerend aan de kook. Voeg dan het vlees, tijm, laurier, jeneverbessen en de cranberrycompote toe en breng aan de kook. Laat het vlees afgedekt 2 uur lang sudderen op laag vuur, tot alles gaar is.
Verwarm de oven voor op 225 graden. Verwijdere de kruiden uit de stoofpot en verdeel het vlees met wat kookvocht over de bakjes. Dek ze af met een plakje deeg en druk de randen goed aan. Bestrijk het deeg met de eierdooier. Zet de bakjes 15-20 min. in de oven tot de deegdekseltjes gaar en goudbruin zijn. Serveer direct met stoofpeer en andere bijgerechten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten