zaterdag 1 januari 2011

Amaretti-koekjes

Toen ik deze koekjes ging maken was het de bedoeling amarettini te maken: kleine, krokante amandelkoekjes in de vorm van een pepernoot. Net uit de oven leken het qua structuur meer bitterkoekjes, en een paar uur later hangt het er een beetje tussenin. Ze zijn in ieder geval lekker. Het recept is afkomstig van Simply Recipes.
Je hebt hiervoor amandelmeel nodig, maar als je dat niet kunt vinden kun je ook blanke amandelen heel fijn malen in de hakmolen van de staafmixer. Is de supermarkt zelfs zo slecht voorzien dat ze alleen amandelen met vlies hebben (wederom hoera voor Albert Heijn), dan kun je deze het beste een paar minuten weken in heet water zodat je het vlies eraf kunt knijpen. Een rottig werkje, dat wel.
Het recept vraagt om 'baker's sugar (superfine sugar)', wat net iets minder fijn is dan poedersuiker. Op een forum werd aangeraden kristalsuiker fijn te malen in de hakmolen van de staafmixer en dat werkte inderdaad goed.
Door de hoeveelheid deeg heb ik twee lichtingen gemaakt. De eerste waren wat grotere koekjes en die gingen een half uur in de oven, waardoor ze vrij knapperig worden. De tweede lading waren kleine koekjes, formaat pepernoot en die bakte ik 20 min. Deze zijn wat taaier. Het is maar net wat je lekker vindt. Overigens is het extreem plakdeeg, dus het makkelijkst is het om met twee theelepels kleine balletjes te maken, anders moet je om de haveklap je handen wassen.
De koekjes rijzen niet en smelten ook niet, dus nemen niet meer plaats in op het bakblik dan zoals je ze neerlegt. Hierdoor kan je ze dicht op elkaar leggen.

Voor 20-30 koekjes
Ingrediënten:
400 gr amandelmeel/fijngemalen amandelen
270 gr superfijne suiker (zie hierboven)
3 eiwitten
0,5 tl vanille-extract
1 tl amandelextract

poedersuiker
bakpapier

Verwarm de oven op 150 graden en bedek het bakblik van de oven met bakpapier.
Roer in de keukenmachine het amandelmeel en de suiker door elkaar. Voeg vanille- en amandelextract toe en pulseer een paar keer. Voeg een voor een de eieren toe en laat de keukenmachine draaien tot het deeg goed gemengd is.
Leg theelepels deeg op het bakpapier en bestuif met poedersuiker. Bak de koekjes 20-30 min. (zie hierboven) tot ze goudbruin zijn. Ze zijn eerst wat taaier maar na een dagje worden ze krokanter.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten