maandag 22 augustus 2011

Keema gehaktschotel

Bij vriendin D werd ik van de week getrakteerd op deze heerlijke schotel. Zo lekker dat ik hem een paar dagen later weer heb gemaakt. De combinatie van smaken is geniaal en zorgde bij ons voor een orgastronomische ervaring, inclusief luid gekreun en nagenieten. Met de overgebleven phulka hebben we de pan staan uitlikken. Het recept schreef als bijlage ringen rode ui in limoensap voor, dat heb ik vervangen door schijfjes komkommer. Geen idee uit welk kook boek het recept komt, maar ik zou het wel willen hebben.

Voor 2-3 personen
Ingrediënten:
1 ui, gesnipperd
3 cm gemberwortel, geraspt (of 3 tl uit een potje)
2 groene pepers, schoongemaakt (of 2 flinke tl sambal oelek)
3-4 tenen knoflook
2 tl gemalen komijn
2 tl gemalen koriander
1 el plantaardige olie
zout, peper
300-400 gr lamsgehakt
half kippenbouillonblokje
flinke hand doperwten, diepvries
1 tl garam masala
bosje koriander, grof gehakt

Voor erbij:
halve komkommer, in schijfjes, gedrenkt in het sap van 1 limoen
mangochutney
Phulka's

hapjespan
hakmolentje

Bereiding:
Doe de ui, gember, pepers en knoflook bij elkaar en hak fijn in de hakmolen of blender. Voeg dan de gemalen komijn en gemalen koriander toe. Verhit in een hapjespan wat olie en fruit hierin het mengsel tot het bruin wordt. Doe dan het gehakt erbij en roer het los. Breng op smaak met zout en peper en laat op het vuur staan tot ook het gehakt bruin is. Giet er ca. 150 ml water bij en voeg het bouillonblokje toe. Doe het deksel op de pan en laat het mengsel 40 min. op laag vuur pruttelen.

Doe de garam masala in de pan, roer door en laat nog 5 min. op het vuur staan. Roer de koriander erdoor en schep het gehakt in een schaal. Laat het vet achter in de pan.

Serveer op phulka met de stukjes komkommer en chutney.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten