zaterdag 13 augustus 2011

Hollandse appelcake

Uit het boek Uit de oven van Rachel Allen. Geen idee waarom ze dit een Hollandse appelcake noemt, maar ik vind het prima om hier als volk het applaus voor in ontvangst te nemen. Hebben we toch maar weer lekker gedaan.
Als bakvorm kun je het beste een vierkante vorm nemen (ongeveer 20x20 cm), met lage randen. Het resultaat is een superluchtige, frisse cake. En hij is zo in elkaar gedraaid.

Ingrediënten:
2 eieren
175 gr basterdsuiker
halve tl vanille-extract
85 gr boter
75 ml melk
125 gr tarwebloem
2 tl bakpoeder
halve tl kaneelpoeder
2 appels, Elstars o.i.d., in dunne plakjes

bakblik van 20x20 cm
bakpapier
elektrische mixer

Bereiding:
Verhit de oven op 200 graden. Bekleed het bakblik met bakpapier.
Doe de eieren, suiker en het vanille-extract in een kom en klop dit met een elektrische mixer tot het een soort mousse is (ongeveer 5 min.).

Smelt de boter met de melk in een pannetje en laat een beetje afkoelen. Giet het mensgel langzaam in de beslagkom bij het eiermengsel terwijl je goed blijft mixen met de mixer. Zeef vervolgens de bloem, het bakpoeder en de kaneel erbij en roer voorzichtig door elkaar, zonder klontjes. Giet het beslag in het bakblik.

Verdeel de appelschijfjes over het beslag en druk ze onder. Zet het geheel in de oven en bak 10 min. Draai dan de temperatuur omlaag naar 180 graden en bak de cake nog 20-25 min. tot deze goudbruin is. Haal de cake uit de oven en bestrooi met (poeder)suiker. Snij de cake in vierkantjes en serveer met ijs of vanillesaus.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten