zaterdag 27 augustus 2011

Cottage Pie

Aangezien we met onze lees-/kookclub een heel erg Brits boek over de countryside gelezen hadden, vroeg onze bijeenkomst om een heel erg Brits gerecht: Cottage Pie. Vervang je het rundergehakt met lamsgehakt, dan heb je Shepherd's Pie, dat is het enige verschil. Het recept heb ik van Simply Recipes, met een paar aanpassingen, omdat anders de aardappelpuree wel heel droog was en het gehakt een beetje flauw.

Voor 4-6 personen
Ingrediënten:
500 gr rundergehakt
1 ui, gesnipperd
1 teen knoflook, geperst
500 gr groente (stukjes wortel, erwtjes, maïs)
1 kg kruimige aardappelen
roomboter
600 ml runderbouillon
2 el verse peterselie, gehakt
2 tl Worcestershire sauce
zout, peper

braadpan
ovenschaal

Bereiding:
Schil de aardappels en snij ze in kwarten. Kook ze in ca. 20 min. gaar in water met zout.
Doe een klontje roomboter in de braadpan en bak hierin de ui glazig, samen met de knoflook en de stukjes wortel. Voeg het gehakt toe en bak het rul. Breng op smaak met zout en peper en roer de rest van de groente erdoor. Voeg de Worcestershire sauce toe met de helft van de bouillon en de peterselie. Laat het geheel zo'n 10 min. op laag vuur koken, voeg bouillon toe als het te droog wordt.
Stamp de aardappelen fijn met wat boter en wat van de bouillon, maak het niet te vochtig. Breng op smaak met zout en peper.
Doe het vlees met een schuimspaan in de ovenschaal en doe er nog een paar el van het braadvocht overheen, anders wordt het te droog. Verdeel vervolgens de aardappelpuree erover. Vorm een patroon en pieken met een vork, zodat de puree mooi bruin wordt.
Bak de pie ca. 30 min. op 200 graden in de oven, tot de bovenkant bruin is. Zet de schaal desnoods nog even een paar minuten onder de grill.

Lekker met sperzieboontjes.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten