zaterdag 15 mei 2010

Varkenshaas met champignon-roomsaus

Varkenshaas vind ik een van de lekkerste vleessoorten, omdat het mals is, makkelijk te bereiden en het nooit mislukt. Het is heerlijk met bijvoorbeeld pesto, maar persoonlijk geef ik toch de voorkeur aan een meer traditionele bereidingswijze, zoals deze met paddestoelen. Dit is een een variatie op een recept uit de Delicious. van mei 2010. Het origineel leek mij wat saai van smaak, dus heb ik er gemengde paddestoelen, sjalotjes en een flinke scheut marsala aan toegevoegd.
Voor z'n tweeën heb ik 1 varkenshaasje gemaakt, maar wel met dezelfde hoeveelheid saus. Wat overblijft is ook heel lekker bij bijvoorbeeld een kogelbiefstuk of kalfsschnitzels.

Voor 4 personen
Ingrediënten:

2 varkenshaasjes à 350 gr
1 el olie
1 el boter
4 sjalotjes
200 gr kleine champignons
200 gr gemengde paddestoelen
200 ml slagroom
200 ml vleesfond
marsala
verse tijmblaadjes

krieltjes
haricots verts

zout, peper

Bereiding:
Dep de varkenshaas droog en bestrooi met zout en peper. Doe olie en boter in de koekenpan en laat goed heet worden. Als het is uitgeschuimd, braad dan de varkenshaas in ca. 2 min. rondom bruin. Haal het vlees uit de pan en dek af, doe de paddestoelen en sjalotten in de pan en bak deze in het braadvocht bruin in ca. 3 min. Afblussen met een flinke scheut marsala en alcohol laten verdampen. Bestrooi met zout. Voeg room, fond en tijm toe en laat op hoog vuur tot de helft inkoken. Leg de varkenshaas terug in de pan, zet het vuur laag en laat het geheel afgedekt in ca. 10 min. rosé garen. Haal de varkenshaas uit de saus en snijd deze in plakken van 1 cm. Verdeel over de borden en schenk de saus erover.

Serveer met gebakken krieltjes met zeezout en rozemarijn en haricots verts.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten