maandag 17 mei 2010

Gekonfijte asperges met dragonmayonaise

Gemaakt tijdens de kookworkshop van Janneke Vreugdenhil, mei 2010.

Voor 4 personen
Ingrediënten:

1,5 liter zonnebloemolie
1 kilo witte asperges, geschild
250 gr. beenham
2 eierdooiers
1 tl dijonmosterd
een kneep citroensap
een handje platte peterselie, fijngehakt
1 el verse dragonblaadjes, fijngehakt
4 aardappels in de schil

grote pan met dikke bodem, kookthermometer

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 90 graden. Verwarm de olie in de pan tot 90 graden. Haal van het vuur en leg de asperges erin. Zet de pan zonder deksel 20-30 min. in de oven tot de asperges gaar zijn. Kook onderwijl de aardappels in de schil gaar.
Haal de pan uit de oven en leg de asperges op een schaal met keukenpapier. Dek af met keukenpapier en een bord. Filter 250 ml van de olie.
Doe de eierdooiers in de keukenmachine, voeg mosterd, citroensap en een snuf zout toe. Pulse een paar keer om te mengen. Schenk er vervolgens zeer geleidelijk de olie erbij, zodat een dikke mayonaise ontstaat. voeg 1-2 el warm water toe en pulse nogmaals. Voeg de kruiden toe en pulse nog een paar keer. Breng indien nodig op smaak met zout, peper en citroensap.

Verdeel de asperges, aardappels en ham over 4 borden en giet wat mayonaise over de asperges. Geef de rest van de mayonaise er apart bij. Wat over is kan nog tot een week bewaard blijven in de koelkast. De rest van de olie kan je bewaren in een fles om er nogmaals mayonaise van te maken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten