donderdag 13 mei 2010

Paella

Vorige week was ik met vriendinnen in Madrid, een geweldige stad, niet alleen voor cultuursnuivers, maar vooral ook voor lekkerbekken. We hebben ons in een Muséo del Jamón vergaapt aan mannen die plakken ham naar binnen werkten, onderwijl zelf ook genietend van de Iberische ham. Op een overdekte markt (San Miguel) genoten we van de themakraampjes met allerhande hapjes die ons om half elf 's ochtends al deden watertanden. Dat heb ik rond die tijd niet vaak bij oesters, manchego, jamón iberica, champagne, gamba's, makreel, haring en croquetas met jamon/manchego/champignons. We wilden er eigenlijk niet meer weg.

Om de herinnering aan de orgastronomie die ons ten deel viel levend te houden, maakte ik deze week paella. Het recept is een combinatie van twee recepten, één van Janneke Vreugdenhils kookblog van 7 mei 2010, de ander uit de Allerhande van mei 2010. Omdat ik nergens paellarijst kon vinden heb ik uiteindelijk maar risottorijst gebruikt, wat ook prima werkt, maar ik vermoed dat echte paellarijst ervoor zorgt dat het gerecht minder klef is. Dat is nu eenmaal inherent aan de risottorijst. Ik kreeg later van Janneke Vreugdenhil de tip deze rijst te bestellen via www.spaansewinkel.nl. Over pakkende namen voor websites gesproken.

Voor 6 personen
Ingrediënten:

4 el olijfolie (extra virgin)
500 gr kipdrumsticks
300 gr reuzengarnalen
1 grote ui
2 tenen knoflook
400 gr. paella-/risottorijst
1 snuf safraan, geweekt in 2 el heet water
2 tl pimentón of anders cayennepeper
1 liter kippenbouillon
100 ml witte wijn
200 gr gedopte tuinbonen
250 gr grof gesneden snijbonen
2 grote, rijpe tomaten/blik gepelde tomaten
1 rode paprika

Bestrooi de kip met zout. Zet een grote koekenpan op halfhoog vuur, fruit de ui en de knoflook en bak de kip daarna in 7 min. rondom bruin. Draai het vuur laag en voeg de tomaten en de pimentón toe. Roerbak 2 min., voeg dan de tuin- en snijbonen toe. Giet de bouillon met de wijn in de pan en laat 10 min. zachtjes koken. Roer de safraan erdoor en voeg de rijst toe. Zout en peper naar smaak. Laat 10 min. onafgedekt koken. Draai het vuur laag en voeg de garnalen en de paprika toe. Laat vervolgens nog 10 min. koken, of totdat de rijst droog genoeg is. De paella dient droger te zijn dan een risotto. Laat de paella voor het opdienen nog een paar minuten staan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten