zaterdag 27 november 2010

Sateh ajam, sateh babi en saus katjang

Bij een rijsttafel hoort sateh en het liefst kip en varkensvlees. Ik heb in dit geval voor beide soorten dezelfde marinade gebruikt. Denk eraan verschillende snijplanken voor verschillende vleessoorten te gebruiken. Wel zo hygiënisch.

Ingrediënten:
Voor de marinade:
6 tenen knoflook, fijngesneden
2 el citroensap
10 el ketjap manis
versgemalen zwarte peper

Vlees:
300 gr varkenshaas, in blokjes
300 gr kipfilet, in blokjes
satehstokjes, geweekt in water

Voor de pindasaus:
3 sjalotjes, gesnipperd
1 teen knoflook
2 tl sambal oelek
1 tl gemberpoeder
0,5 tl laospoeder
0,5 tl serehpoeder
0,5 tl trasi bakar
1 tl ketoembar
0,5 tl djienten (komijnpoeder)
2 el arachideolie
250 gr pindakaas met stukjes noot
3 djoeroek poeroetblaadjes
3 el ketjap manis
citroensap
zout

Bereiding:
Sateh:
Verhit de oven op 210 graden op de grillstand.
Meng alle ingrediënten voor de marinade en verdeel over de kip en het varkensvlees. Laat het 1 uur marineren in de koelkast.
Rijg de stukjes vlees aan de pennen en verdeel de stokjes over het rooster. Plaats dit halverwege de oven en laat het vlees in ca. 10 min. gaar worden. Keer de stokjes na 5 min. om.

Pindasaus:
Meng in de keukenmachine de trasi, ketoembar, djienten, sjalot, knoflook en sambal tot een pasta. Verhit in een braadpan de olie en fruit hierin de boemboe 5 min. Bak de pindakaas 1 min. mee en voeg een flinke scheut heet water toe. Draai het vuur laag en doe gemberpoeder, laospoeder, serehpoeder en de djoeroek poeroetblaadjes
erbij. Laat het geheel onder af en toe roeren 30 min. sudderen. Voeg dan de ketjap toe en roer de saus glad. Voeg als deze te dik is wat heet water toe en breng tot slot op smaak met citroensap en zout.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten