dinsdag 27 juli 2010

Mie met tofu en gedroogde paddestoelen

Voor alles een eerste keer. Alles? Nee, niet alles maar wel voor tofu, ook voor vleeseters. Al is het maar om je vooroordelen bevestigd te zien. Dit recept komt uit mijn nieuw verworven boek van Jill Dupleix, Heerlijke simpele gerechten, een titel die niets aan de verbeelding over laat. Op bol.com werd het boek niet alleen vanwege de inhoud maar ook om de vormgeving geprezen. Ik moet zeggen: dit is het meest smakeloos vormgegeven (kook)boek in tijden, onbegrijpelijk dat een uitgeverij dit zonder blikken of blozen op de markt brengt. Het boek is opgesteld in met name paars, oranje, rood, groen en roze, en dan in de felste variant van elke kleur. De vormgever heeft thuis vast een inrichting met alles van KitchKitchen, PIP, Blond en Babette, lekker gek, een jolige jonge meid van 40. Over het font is niet langer dan drie minuten nagedacht, ronduit lelijk, de tweede keus was vast Comic Sans, de letter voor iedereen die een beetje lekker doldwaas wil vormgeven in z'n vrije tijd. Toch raad ik aan het boek te kopen, de recepten zijn erg goed en je hoeft niet uren in de keuken te staan. Nog steeds niet overtuigd? Het kost maar €6,95.

Onderstaand recept trok mij zeker over de streep: ik ga vaker tofu gebruiken. Want ondanks of dankzij dit ingrediënt is het een heerlijke maaltijd, ook voor mijn carnivore mee-eter.

Voor 2-3 personen
Ingrediënten:
6 gedroogde Chinese paddestoelen / doosje gedroogde Shiitakes
2 dl kokend water
1 prei, het witte gedeelte, gesneden
2 el Japanse sojasaus
1 el oestersaus
1 tl sesamolie
1 tl suiker
250 gr verse mie (groothandel)
1 el arachideolie
1 el geraspte gemberwortel
2 teentjes knoflook, geperst
200 gr tofu, uitgelekt, in blokjes
2 bosuitjes, fijngesneden

Bereiding:
Giet het kokende water over de paddestoelen en laat deze 30 min. weken. Schep dan de paddestoelen uit het vocht en snijd in reepjes. Giet 1 dl van het weekvocht in een kom, samen met de sojasaus, oestersaus, sesamolie en suiker, roer door en zet apart. Giet kokend water over de mie zodat deze helemaal onder staat en laat daarna uitlekken.

Verhit een wok en giet, zodra hij heet is, de olie erin. Roerbak de gember en de knoflook 1 min., voeg dan de prei eb de paddestoelen toe en roerbak alles op hoog vuur. Doe de saus erbij en breng aan de kook, laat nog 1 min. koken. Roerbak dan de tofu 1 min. mee. Voeg de mie toe en roer door totdat bijna alle saus is opgenomen. Serveer met de bosuitjes erover.

2 opmerkingen:

  1. Oestersaus is niet vegetarisch...

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Bij de Oriental supermarkt kun je vegetarische oestersaus op basis van paddestoelen kopen. Dan is het weer wel vegetarisch.

    BeantwoordenVerwijderen