zaterdag 3 september 2011

Lamscurry

Als je bang bent van lamsvlees, omdat je dat zielig vindt of omdat je het vindt stinken of omdat het zo veel calorieën bevat, dan kun je deze curry ook met kip maken. Of vegetarisch, dan voeg je voor het serveren nog wat gekookte aardappels en bloemkool toe. Deze had ik optioneel als bijgerecht, samen met mangochutney, sambal badjak, rijst en papadums. Papadums koop je in een klein pakje (bijv. van Pataks) en je moet ze nog even afbakken. Dat kan door ze met olie in te smeren en ze in de magnetron te leggen maar dat is minder lekker. Het beste is om een laag van ca. 2 cm plantaardige olie in een koekenpannetje te verwarmen op hoog vuur. Als de olie heet is (test dit even met een klein stukje van de papadum, als de olie gaat bubbelen is 'ie heet) leg je de papadums er heel kort op, slechts een paar seconden. Dan krullen ze op en kun je ze evt. nog draaien, maar dat is niet eens nodig. Laat ze afkoelen op keukenpapier.
Dan nu de lamscurry, afkomstig van de website BBC Food.

Voor 6 personen (invriezen kan)
Ingrediënten:
2 el plantaardige olie
600-700 gr lamsvlees (bijv. lamsschouder), in blokjes
2 uien, in grove stukken
3 tenen knoflook, geperst
2 groene pepers, fijngehakt (of 1 el sambal oelek)
1 el verse geraspte gember
1 el kurkuma
1,5 el garam masala
1,5 el gemalen komijn (djinten)
1 el chilipoeder
1 el bloem
6 grote tomaten, in grove stukken
400 ml kokosmelk
600 ml kippenbouillon
250 gr babyspinazie
pitjes van 1 granaatappel
zout, peper

basmatirijst, mangochutney, sambal badjak, aardappels, bloemkool, papadums

Bereiding:
Verwarm in een grote braadpan 1 el olie en braad in 5 min. het vlees aan. Neem het vlees uit de pan, draai het vuur lager en voeg de rest van de olie toe. Bak de uien, knoflook, pepers en gember 3-4 min. aan tot alles zacht en glazig is.

Doe de kurkuma, garam masala, komijn en het chilipoeder in de pan en bak het 1 min., onderwijl goed roerend. Voeg de bloem toe en bak nog een minuut. Roer de tomaten en kokosmelk erdoor en breng zachtjes aan de kook. Doe dan het lamsvlees in de pan en giet er zo veel kippenbouillon bij dat het vlees precies onder staat. Zet het vuur zo hoog dat het geheel heel zachtjes suddert en laat een uur staan.

Schep overtollig vet van de saus en roer de spinazie en de granaatappelpitten erdoor en verwarm tot de spinazie enigszins geslonken is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten