zondag 31 maart 2013

Ossobucco

Ossobucco, oftewel Italiaanse runderschenkel, at ik voor het eerst bij mijn schoonmoeder. Als reactie op mijn lofzang kreeg ik van haar voor Sinterklaas haar kookboek cadeau, dat zij al jaren gebruikte voor traditionele vleesgerechten. Het is meteen ook het vleeskookboek met de beste titel ooit, gewoon omdat het de lading zo goed dekt: Het volkomen vleesboek, van Wina Born.  En voor wie Wina Born niet kent: shame on you! Wina Born is zo'n beetje de pionier van het thuiskoken in Nederland.
Zij was degene die ervoor zorgde dat Nederlandse huisvrouwen massaal culinair aan de slag gingen in eigen keuken. Eigenlijk de Nederlandse Julia Child. Ze schreef vanaf de jaren '50 boeken en artikelen over koken, wijn, kaas (heel belangrijk!), uit eten gaan, alles wat nu heel gewoon is voor de gemiddelde Nederlander op eetgebied heeft zij voor ons ontsloten. Dat is wel een applausje waard, net als haar recept voor ossobucco. Het recept was voor vier personen, maar ik heb met dezelfde hoeveelheden de saus voor twee personen gemaakt, anders was het wel erg weinig saus voor bij de pasta. De smaak is heel simpel en goed, vergelijkbaar met de simpele sauzen die in de Piemonte ook bij vlees en pasta worden geserveerd. Zo was het toch een beetje zomers, dwars door de vrieskou heen.
P.S.: Ik zing altijd 'We are born' van Sia zodra ik de naam Wina Born ergens tegenkom. Lekker hoor.

Voor 2 personen
Ingrediënten:
2 el bloem
zout, peper
2 runderschenkels
2 el olijfolie
2 sjalotten of 1 ui, gesnipperd
1 teen knoflook, geperst
handje rozemarijn
rasp van 1 citroen
1 blikje tomatenpuree
100 ml witte wijn
1 el gehakte peterselie

200 gr lintpasta (tagliatelle)
parmezaanse kaas
braadpan

Bereiding:
Vermeng de bloem met zout en peper en haal hier de runderschenkels doorheen. Verhit de olie in een braadpan en bak hierin het vlees rondom bruin. Voeg de ui, rozemarijn, citroenschil en knoflook toe en laat zachtjes meebakken. Giet de wijn en tomatenpuree erbij en laat het geheel 1-1,5 uur zachtjes stoven met het deksel op de pan. Giet er een scheutje runderbouillon of water bij als het te droog wordt.
Kook de pasta gaar en serveer deze met de saus bij het vlees. Bestrooi met peterselie en parmezaanse kaas. Echte liefhebbers kunnen de merg uit het bot halen en door de saus roeren, maar het is een bijzondere smaak waar niet iedereen van houdt en het is heel calorierijk (al is het natuurlijk maar een klein beetje). Dus schaam je niet als je dit aan je voorbij laat gaan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten