dinsdag 19 maart 2013

Coq au Riesling

Voor iemand die niet zo van Nigella's kookkunsten gecharmeerd is, maak ik de laatste tijd opvallend veel uit haar boek Nigella Express. Dit doordat ik het boek te leen heb en daardoor snel alles moet uitproberen, voor het weer terug moet naar de rechtmatige eigenaar. Inmiddels begin ik toch wel een beetje gecharmeerd te raken. Gewoon een kwestie van goed kiezen en er een draai aan geven. Over smaak valt immers best te twisten.

Vandaag was er een variant op coq au vin aan de beurt, een variant, want traditioneel wordt dit gerecht met rode wijn gemaakt. En met bloem en nog allemaal andere dingen, maar deze snelle versie werkt ook heel goed. Wel weer naar de eigen smaak aangepast, dus zonder slagroom erdoor en ook zonder de pasta erbij, maar gewoon met rijst, dat neemt de saus ook veel beter op. Anders is het zo zonde van de wijn. In plaats van kippenpoten gebruikte ik uitgebeende kip, dijen en kipfilet, in grotere en kleinere stukken. Na het sudderen was alles heerlijk gaar en mals. Gebruik voor de schotel niet de beste Riesling, dat is zonde, die drink je erbij. Bij de AH kun je voor 4 euro een prima Riesling voor erdoor kopen.
Er bleef nogal wat saus over, die kan je wel bewaren en daarna omtoveren tot pastasaus door er een flinke scheut room door te roeren.

Voor 4 personen
Ingrediënten:
125 gr gerookte spekblokjes
1 ui, gesnipperd
1 teen knoflook, geperst
1 prei, in dunne ringen
700 gr kip (zonder bot, anders heb je meer nodig), in stukken
2 laurierblaadjes
200 gr paddestoelen (oesterzwammen of anders kastagnechampignons), in reepjes
500 ml Riesling
zout, peper
1 el platte peterselie, fijngehakt

(zilvervlies)rijst, braadpan

Bereiding:
Verhit een braadpan en bak hierin de spekjes knapperig. Voeg de ui en knoflook toe en bak 1 min. Voeg dan de prei toe en bak ook nog 1 min. Doe dan de kipstukken in de pan, samen met de laurier, paddestoelen en Riesling, en breng op smaak met zout en peper. Breng het geheel aan de kook en laat 45 min. tegen het kookpunt aan sudderen. Serveer met de rijst en bestrooi voor het serveren nog met peterselie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten