dinsdag 3 april 2012

Cantuccini

Soms is er geen reden om koekjes te bakken en toch wil je per se koekjes bakken. Dan beleg je een koekjesbakavond. Alleen of, zoals ik, met een vriendin. Uiteindelijk heeft zij het meeste aan de cantuccini gedaan, doordat ik druk was met de baba al limoncello en het knuffelen van haar katten.
De koekjes deel je de volgende dag uit op werk, als je ze niet allemaal zelf op wilt eten. Doop ze in de koffie of in dessertwijn.
Uit De Italiaanse Keuken.

Voor ca. 45 stuks
Ingrediënten:
250 gr bloem + extra om te bestuiven
1 tl bakpoeder
230 gr fijne kristalsuiker
4 eieren (2 hele + 1 dooier voor in het deeg, 1 hele + 1 eiwit voor de glans)
1 tl vanille-essence
1 tl sinaasappelrasp
110 gr pistachenoten

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180°C. Bekleed een bakplaat met bakpapier, bestuif licht met bloem.

Zeef de bloem en het bakpoeder in een grote schaal. Voeg de suiker toe en meng het geheel goed. Maak een kuiltje in het midden. Voeg 2 eieren, 1 eidooier, vanille-essence en de sinaasappelrasp toe. Roer alles dor met een grote metalen lepel tot het goed gemengd is. Roer de pistachenoten door het deeg. Kneed het 2-3 minuten op een met bloem bestoven oppervlak. Het deeg zal eerst taai zijn (maar gebruik gerust meer bloem als het te plakkerig is). Verdeel het deeg in twee porties. Maak van elke portie een staaf van ca. 25 cm lang en 8 cm breed. Vlak de onder- en bovenzijde iets af.

Leg de staven op de bakplaat; laat voldoende tussenruimte over. Klop de resterende eieren. Smeer de staven ermee in zodat ze gaan glanzen. Bak het deeg 35 min. en haal het daarna uit de oven.

Verlaag de temperatuur van de oven naar 150°C. Laat de deegstaven iets afkoelen. Snijd ze met een scherp mes in plakjes van 5 mm. Leg de plakjes met het snijvlak naar beneden op de bakplaat. Bak ze 8 minuten. Draai de koekjes om en bak nogmaals 8 minuten, of tot ze licht gekleurd en knapperig en droog zijn. Laat de koekjes op een taartrooster verder afkoelen. Bewaar ze in een luchtdichte doos.

1 opmerking:

  1. Katten knuffelen is ook veel belangrijker.... maar de baba's en de cantuccini waren wel mooi gelukt!

    BeantwoordenVerwijderen