dinsdag 3 april 2012

Baba al limoncello

In Frankrijk heb je de beroemde baba au rhum: een tulbandcake overgoten met een siroop van rum. Heerlijk! Wat minder bekend is de Italiaanse variant met limoncello, die ik voor het eerst proefde bij een Italiaanse traiteur. Deze baba is geen grote cake maar allemaal mini-muffins, éénpersoons-cakejes drijvend in limoncellosiroop. De muffinvorm met papieren bakjes vond ik bij Dille en Kamille, wat is het toch een heerlijke winkel.
Het recept komt van de site van AH. Alleen was ik wat eigenwijs en gebruikte mijn recept voor cupcakes. Het resultaat was heerlijk, maar je moest de cakejes wel meteen opeten, want door het vocht vallen ze meteen uit elkaar. Volgende keer hou ik me beter aan onderstaand recept...

Ingrediënten:
25 gr verse gist of 15 gr gedroogde gist
6 el lauwe melk
225 gr bakkersbloem
25 gr fijne witte suiker
1/2 theelepel zout
3 eieren, losgeklopt
115 gr zachte boter
sinaasappelrasp van 1/2 sinaasappel, zonder wit
400 gr suiker
200 ml limoncello
citroenrasp van 1 citroen, zonder wit

Bereiding:
Verhit de oven op 200 ºC. Verkruimel de gist in de lauwe melk en laat het mengsel 10 minuten staan, meng er 50 gr bloem doorheen. Laat het geheel op een warme plek staan tot er zich schuim vormt. Bestrijk ondertussen de 12 babavormpjes met gesmolten boter. Als het schuim zich gevormd heeft, meng er dan de resterende bloem, suiker, zout, losgeklopte eieren, boter en sinaasappelrasp door tot een glad mengsel. Vul de babavormpjes tot de helft met dit beslag en dek ze af met plasticfolie. Laat ze op een warme plek staan tot het volume verdubbeld is. Bak de baba's 30 tot 35 minuten in de hete oven. Laat de baba's afkoelen op een taartrooster. Maak ondertussen de suikersiroop door 1 liter water met de suiker en citroenrasp aan de kook te brengen. Voeg de limoncello toe als de siroop aan de kook is en laat het mengsel afkoelen in een schaal. Wentel de baba's door de suikersiroop en laat de baba's trekken tot ze met siroop doortrokken zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten