zaterdag 29 oktober 2011

Amerikaanse appel-pecantaart

De maple syrup (esdoornstroop) voor deze taart is verkrijgbaar bij de Jumbo. Deze staat niet in het schap met Amerikaanse producten maar bij de bakartikelen. Dit om je een lange zoektocht te besparen. Op de achterkant staat nog een informatieve uitleg over hoe de siroop vervaardigd wordt, mocht je je tijdens het bakken gaan vervelen.
Voor de notenkorst gebruikte ik dit keer het restant walnoten dat ook nog had liggen en ik serveerde de taart met een bolletje macadamia-ijs van Australian.
Het recept is afkomstig uit het NRC van 22 oktober 2011.

Ingrediënten:
Deeg:
300 gr bloem
175 gr boter
1 eierdooier

Vulling:
3 appels (elstar bijvoorbeeld)
1 el maïzena
snuf kaneel
snuf nootmuskaat
3 kruidnagels
snufje zout
1 el suiker
1 el gesmolten boter
1 el maple syrup

Korst:
100 gr pecannoten (of walnoten), grof gehakt
1 el bruine suiker
1 el bloem
1 el maple syrup
1 el boter (gesmolten)

springvorm van 24 cm

Bereiding:
Verwarm de oven op 180 graden. Snij de boter in blokjes en kneed met de bloem en de eierdooier tot een stevige bal. Rol het deeg uit en bekleed de springvorm met driekwart van het deeg. Leg de rest in de koelkast en laat een half uur rusten. Zet de vorm ook in de koelkast.
Schil de appels en snij ze in dunne partjes. Meng in een bakje de rest van de ingrediënten voor de vulling en giet dit over de appelschijven. Meng alles goed door elkaar en doe het geheel in de springvorm. Dek af met de rest van het deeg. Bak de taart 45 min. in de oven.
Meng de nootjes met de maple syrup, boter, bloem en de suiker. Verdeel het mengsel over de taart en zet deze nog 10 min. in de oven. Laat de taart afkoelen tot de notenkorst hard en knapperig is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten