zondag 16 oktober 2011

Lasagne bolognese

Eigen fabrikaat en heel makkelijk. Neem gewoon je favoriete bolognesesaus met wat extra tomatenblokjes en je hebt een perfecte basis voor lasagne. Bechamelsaus vind ik altijd zo'n kledderige hap, dus die heb ik weggelaten. In plaats daarvan kun je een laag hüttekäse (of ricotta) bovenop de lasagne doen en voor extra smeuïgheid ook een laagje halverwege (neem dan een extra bakje mee). Deze saus is traditioneel, met wortel en selderij, maar als je in een luie bui bent kun je ook een klein zakje Italiaanse roerbakgroente nemen.

Voor 4 personen
Ingrediënten:
5 plakken pancetta, in blokjes
1 el rozemarijn
1 teen knoflook, geperst
1 ui, gesnipperd
1 wortel, in blokjes
3 stengels bleekselderij, in blokjes
500 gr rundergehakt
1 glas rode wijn
2 blikken tomatenblokjes à 400 gr
2 blikjes tomatenpuree
1 el tijm
zout, peper
2 laurierblaadjes
1 pak verse lasagnebladen
1 bakje hüttekäse
parmezaanse kaas, geraspt

Grote ovenschaal

Bereiding:
Verwarm de oven op 200 graden.
Bak de pancetta met de rozemarijn in een paar minuten gaar. Voeg dan de ui en de knoflook toe en fruit nog een paar minuten tot de ui glazig is. Doe de wortel en de bleekselderij in de pan en pak nog eens ca. 5 min. Voeg vervolgens het gehakt toe en bak dit bruin en rul. Giet de wijn erbij en laat inkoken. Schep dan de tomatenpuree en tomatenblokjes in de pan en roer door. Breng op smaak met tijm, zout en peper en doe de laurier erbij. Laat de saus afgedekt een kwartier pruttelen op laag vuur.

Roer de hüttekäse los met een scheut water. Schep 1/3 van de saus in de ovenschaal en dek af met lasagnebladen. Herhaal dit twee keer. Bestrijk de bovenste laag lasagnebladen met de hüttekäse en strooi hier een flinke laag parmezaanse kaas over. Bak de lasagne in het midden van de oven in 35-40 min. gaar en goudbruin.

Serveer met wat parmezaanse kaas, verse basilicum en evt. wat gedroogde chilivlokken.

En een flink glas rode wijn!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten