woensdag 5 oktober 2011

Tarte tatin met peren

Dat mijn relatie nog standhoudt is ondanks en niet dankzij deze tarte tatin. Begrijp me niet verkeerd, hij was heerlijk, maar tijdens de bereiding zijn er nogal wat scheldwoorden gevallen. *** met peren!!! Tot de meneer op een zeker moment maar naar een andere kamer is gegaan. Terwijl hij juist voor de gezelligheid bij me was komen zitten. Het is dus goed om deze taart alleen en in alle rust te maken, zeker als je klein woont. Het hielp niet dat er nogal wat cruciale aanwijzingen in het recept uit Allerhande ontbraken, die geef ik er nu gratis bij. En ook opdat ik zelf niet vergete...
Stressmomenten: De caramel die geen caramel werd (geheim: geduld!), het deeg dat bij aanraking in stukjes brak, tot drie maal toe (geheim: geen deegroller), en de caramel die in de vorm achterbleef (geheim: niet 5 min. laten staan en dus niet altijd braaf de aanwijzingen volgen). Overigens kwamen de peren uit de tuin van mijn schoonzusje, wat de taart nóg lekkerder maakte. De caramel schrob je uit de pan met koud water.

Voor 6-8 personen
Ingrediënten:
125 gr roomboter, op kamertemperatuur
135 gr witte basterdsuiker
1 ei
150 gr bloem
4 stevige handperen, geschild
stenen bakvorm van max. 26 cm.

Voor erbij:
Crème fraîche met vanillesuiker of slagroom of vanillesaus of een bolletje pecan-caramelijs.

Bereiding:
Meng in de keukenmachine 100 gr boter, 50 gr suiker, het ei en de bloem tot een deegbal. Verpak de bal in plasticfolie en leg minimaal 45 min. in de koelkast.
Verwarm de oven op 200 graden. Halveer de peren in de lengte en verwijder het klokhuis.

Neem een pannetje met een dikke bodem en smelt hierin de rest van de suiker en de rest van de boter tot bruine caramel. Dit duurt lang, zeker zo'n 10 min. en je zal eerst een korrelige brij hebben, maar geef niet op. Zet ondertussen de bakvorm even in de oven, anders giet je de caramel in een koude vorm en dan stolt deze meteen. Giet zodra de caramel klaar is (en nog goed heet) deze in de bakvorm. Leg de peertjes erop met de bolle kant naar beneden en de smalle uiteinden naar binnen.

Bestuif het aanrecht met bloem en rol het deeg uit tot de lap even groot is als de vorm. Gebruik geen deegroller maar gewoon je handen (maak je handen wel even koud onder de kraan). Til het deeg voorzichtig van het aanrecht en drapeer over de vorm. Stop de rand in de vorm, niet erover. Het maakt niet uit of dit er een beetje rommelig uitziet, tijdens het bakken zakt het deeg tussen de peren door en wordt het alleen maar rommeliger! (zie foto)

Bak de taart in 25 min. gaar in de oven. Haal de taart uit de oven, bedek de vorm met een bord en keer om. Trek de vorm van de taart en schraap evt. de achtergebleven caramel eruit en over de taart. Als je 'm een dag van tevoren maakt: voor het serveren een paar minuten opwarmen in de oven. Serveer met een bolletje ijs.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten