dinsdag 29 juni 2010

Roerbak van kip, rookspek en bamboescheuten

Afgelopen weekend kocht ik mijn eerste Chinese kookboek. Dat werd tijd! De keuze is gevallen op De snelle Chinese keuken van Ching-He Huang, een vrolijke Chinese dame met een kookprogramma op de Britse televisie. De voorkeur voor dit boek kwam vooral door het 'snelle' in de titel, dan kan ik het dus ook na een dag werken gebruiken, en het claimt dat de meeste ingrediënten makkelijk verkrijgbaar zijn. Voor de eerste recepten die ik maakte waren alle ingrediënten verkrijgbaar bij de Jumbo, die, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de Albert Heijn, een ruim assortiment aan Oosterse producten heeft, van verschillende merken. In het centrum van Den Haag, vlak bij de Spui-bioscoop, zit een Chinese supermarkt waar de lastiger verkrijgbare zaken te koop zijn. Daar ga ik binnenkort een basisvoorraad aanleggen.

Voor 2-4 personen
Ingrediënten:
1 el arachideolie
3 plakjes doorregen rookspek (of 1 bakje gerookte spekblokjes)
2 kipfilets van 250 gr, in reepjes van 0,5 cm breed
1 el Shaoshing rijstwijn of droge sherry
1 blik van 220 gr bamboescheuten, uitgelekt
een hand taugé
1-2 el lichte sojasaus
1 el oestersaus
een scheut geroosterde-sesamolie
1 flinke bosui, in ringetjes

Verhit de wok op hoog vuur en doe de arachideolie erin. Voeg als de olie goed heet is het spek toe en roerbak dit in 2 min. knapperig en goudbruin. Voeg de kipreepjes toe en roerbak 4 min. Giet als de kip ondoorschijnend is de rijstwijn in de wok. Voeg de bamboescheuten en en taugé toe en roerbak 1 min. Breng op smaak met sojasaus, oestersaus en sesamolie. Garneer met de bosui. Heerlijk in combinatie met gebakken rijst met roerei.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten