dinsdag 22 juni 2010

Kip uit de oven met citroen en knoflook met rijstpilaf

Vriendin M. maakte dit heerlijke recept toen ik pas bij haar kwam eten. Vandaag heb ik het nagebouwd, en hoewel ik dat beetje liefde van haar niet proefde was het toch ook heel lekker. Het recept is afkomstig uit Uit de oven van Rachel Allen. Op de foto geserveerd met de spruitjesovenschotel.

Voor 4 personen
Ingrediënten:
2 el olijfolie
1 kip (van ca. 2 ¼ kg), in stukken verdeeld: borst, dijen, drumsticks, enz.
zout en versgemalen peper
1 ¼ dl witte wijn
20 tenen knoflook, ongepeld
fijngeraspte schil van 2 citroenen en het sap van 1 citroen
1 flinke tak tijm
1 laurierblad
3 dl kippenbouillon

Voor de pilaf:
25 gr boter
1 kleine ui (ca. 125 gr), gepeld en gesneden
300 gr basmatirijst
¾ liter kippen- of groentebouillon

Opdienen met
1 dun stokbrood, in sneetjes gesneden van 1 cm dik
2 el fijngesneden peterselie

Bereiding:
Verwarm de oven op 170 graden. Verhit een gietijzeren braadpan op halfhoog buur. Doe de olijfolie en de stukken kip erin met de velkant naar beneden en bak de stukken aan beide kanten goudbruin. Breng op smaak met zout en peper. Giet een deel van het vet uit de pan. Doe de wijn en de knoflook in de pan en laat hem 2 min. koken. Voeg de citroenschil en het sap, de kruiden en de bouillon toe. Breng alles aan de kook, zet het deksel op de pan en zet hem 30-40 min. in de oven tot de stukken kip gaar zijn. Rooster intussen de sneetjes stokbrood.

Smelt voor de rijst de boter in een ovenschaal of ovenvaste pan waarin alle rijst ruim past, voeg de ui toe met zout en peper. Smoor de ui afgedekt op laag vuur in circa 10 min. glazig. Doe de rijst erbij en blijf 2 min. roeren tot de korrels rondom vet zijn; giet de bouillon erover en voeg wat zout en peper toe. Breng de vloeistof aan de kook en zet de pan dan in de oven; laat de rijst 10-15 min. in de oven staan tot hij beetgaar is en alle vloeistof heeft opgenomen. Houd de rijst tot gebruik afgedekt warm.

Serveer de kip en de rijst in diepe borden en bestrooi ze met de peterselie. Laat ieder zelf de zachte knoflook uit de vliesjes drukken en op de geroosterde sneetjes stokbrood smeren, en dep er ook de saus mee op.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten