woensdag 7 april 2010

Artisjokkentaart

Afkomstig Uit Laura Zavan's My Little Italy. Als je, net als ik, dol bent op artisjokken, moet je zeker dit recept eens proberen. De in witte wijn gestoofde artisjokken zijn misschien wat bewerkelijk maar wel erg lekker! In geval van haast kun je ook artisjokken uit blik gebruiken, maar die hoeven niet meer te garen en missen dan dus de smaak van de wijn. Ik heb bladerdeeg uit de vriezer gebruikt, maar als je het helemaal goed wilt doen moet je eigenlijk zelf deeg maken...

Voor 6 stukken taart
Ingrediënten:
5 velletjes deeg voor hartige taart
6 paarse artisjokken
1 citroen
1 teentje knoflook, gepeld
2 el gehakte peterselie
50 ml olijfolie
50 ml droge witte wijn
150 gr ricotta
80 gr Parmezaanse kaas
3 eieren
100 ml kookroom
zout, peper, nootmuskaat

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de toppen en de stelen van de artisjokken en verwijder de hardste bladeren en het hooi. Leg ze vervolgens in koud water met citroensap. Verhit de olie in een hapjespan en bak hierin de knoflook en de peterselie.Zet vervolgens de artisjokken met de bovenkant naar beneden in de pan en giet de wijn erover. Laat de wijn verdampen en voeg 50 ml water toe en wat zout en peper.Zet het deksel op de pan en kook de artisjokken in 20-30 min. op laag vuur zacht.

Meng ondertussen in een kom de ricotta, Parmezaanse kaas, 1 ei, zout en nootmuskaat. Klop in een andere kom de room met de 2 andere eieren, zout en peper. Bekleed een springvorm met het deeg. Giet het mengsel met de ricotta in de vorm. Leg dan de artisjokken er met de kop naar beneden in en open de blaadjes een beetje. Overgiet alles met de losgeklopte eieren. Bak de taart 45 min. op 200 graden in de oven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten