zaterdag 1 december 2012

Kruidnoten


Genoeg voor 110 fikse kruidnoten. Volgende keer maak ik ze wat kleiner, dan worden het er makkelijk 150. Van de kardemom nam ik wat minder dan in het originele recept (uit de Allerhande) en dan nog was het heel nadrukkelijk aanwezig. Meer is niet nodig anders zou het te zepig worden. Dat krijg je bij teveel kardemom. Afmeten deed ik met een maatlepeltje, zo eentje met Amerikaanse maten erop. Het resultaat was een vrij knapperige noot, maar doordat m'n bewaarblik blijkbaar niet goed afsloot werden ze een beetje zacht, als pepernoten. Dat vonden sommigen juist lekkerder. Zie maar wat je hiermee doet.

Voor 100-150 pepernoten (genoeg voor een gezellige pakjesavond)
Ingrediënten:
250 gr zelfrijzend bakmeel
1,5 tl gemalen kardemom
1,5 tl kaneel
1 tl gemalen kruidnagel
1 tl nootmuskaat
1,5 tl gemberpoeder
200 gr Zeeuwse keukenstroop
100 gr koude boter, in blokjes
plasticfolie
bakpapier

Bereiding:
Zeef het meel boven een kom en roer er de kardemom, kaneel, kruidnagel, nootmuskaat, gemberpoeder en een snufje zout door. Doe de stroop en de boter erbij en kneed goed door. Het plakt enorm maar gewoon dapper doorkneden maar. Doe plasticfolie om de deegbal en leg deze een half uur in de koelkast.

Verwarm de oven op 170 graden. Verdeel het deeg in 4 stukken en rol er vier rolletjes van. Snij die in stukjes van 1 cm. en maak er balletjes van. Leg de balletjes op een bakplaat met bakpapier en bak de kruidnootjes af in 12 min. Laat ze helemaal afkoelen en doe ze in een luchtdichte bak.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten