woensdag 26 december 2012

Pavlova met chocola

Uit Jamie Magazine van december 2012. Ik ben zelf altijd nogal zenuwachtig voor het maken van pavlova, vooral doordat er een keer eentje geëindigd is als een soort vlaplas. Misschien had ik de oven opengedaan of slagroom en fruit er te vroeg erop gelegd. Het was in ieder geval traumatisch. Deze kerst lukte het gelukkig wel weer, met dank aan de uitleg van Jamie. De kerstversiering kwam van de Xenos en daar breek je je tanden op. Volgende keer gewoon bij de kookwinkel halen (de supermarkt heeft alleen maar prinsessenversiering...). Ik maakte 'm in een taartvorm, omdat ik de taart later die dag nog moest meenemen, maar het is beter om de pavlova op de bakplaat te bakken. Als je toch voor de taartvorm gaat, bekleed die dan eerst met bakpapier. Ook als het anti-aanbak is.

Voor 6-8 personen
Ingrediënten:
6 eiwitten (op kamertemperatuur)
1 el azijn
350 gr fijne kristalsuiker
2 el maïzena
2 el cacao
350 ml slagroom
2 el suiker
1 potje kersen
1 reep witte chocola

mixer, beslagkom, bakpapier, aluminiumfolie

Bereiding:
Verwarm de oven op 200 graden, bekleed de bakplaat met bakpapier.
Doe de eiwitten in een vetvrije kom, voeg de azijn toe en klop stijf met de mixer. Voeg tijdens het kloppen de suiker geleidelijk toe en klop door tot het een stevige, taaie massa wordt. Spatel voorzichtig de maïzna erdoor en doe de helft van het schuim in een andere kom. Zeef de cacao boven een van de kommen en spatel er voorzichtig door. Voeg het witte schuim toe en spatel erdoor zodat er strepen ontstaan.
Teken op het bakpapier een cirkel van 25 cm. en stort hierin het schuim, als een grote berg. Maak een holling in het midden. Schuif in de oven, draai de temperatuur terug naar 60 graden en laat 2 uur bakken. Deur niet tussendoor openen!
Zet de ovendeur op een kier en laat de pavlova zo 2 uur langzaam afkoelen en drogen. Dek daarna af met aluminiumfolie. Klop de slagroom stijf met de suiker, laat de kersen uitlekken. Schep de slagroom over de merengue en verdeel de kersen erover. Schaaf de chocola erboven en bestrooi met poedersuiker. Garneer evt. met figuurtjes.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten