maandag 24 december 2012

Tomatenchutney

Van chutney maak je vaak een hele pan, dus zorg dat je genoeg schone potjes in huis hebt. Een deel kan je vervolgens weggeven aan vrienden, of je doet er gewoon zelf lekker een paar maanden mee. De potjes kan je uitkoken in een pan of direct uit de vaatwasser gebruiken. Houdbaarheid: eerst een maand of wat laten staan, dan wordt de chtney veel lekkerder. Na opening is de chutney nog 2 weken goed in de koelkast. Deze tomatenchutney is heel lekker bij (stoof)vlees of gewoon bij Hollandse kaas, op brood. Het recept komt uit een NRC-column van Koken met Karin.

Voor ca. 1 liter
Ingrediënten:
1 kilo rijpe tomaten (of 2 blikken à 400 ml)
1 goudreinet
2 uien
5 cm gember, geraspt
2 tenen knoflook
2 rode pepers (of 2 tl sambal)
2 laurierblaadjes
2 el balsamico
150 gr bruine basterdsuiker
200 ml appelazijn (gewoon bij AH te krijgen)
1 tl zout

schone potjes (4 jampotjes of wat meer kleinere), etiketten met naam en datum

Bereiding:
Snipper de uien, schil de appel en snij in partjes, snij de tomaten in stukjes. Hak knoflook en peper fijn, schil en rasp de gember. Doe dit allemaal in een braadpan en voeg de azijn, suiker, laurier, balsamico en zout toe. Breng aan de kook en zet dan op het kleinste pitje. Laat heel zachtjes en zonder deksel inkoken tot jamdikte, in ca. 45 min.-1 uur.
Vis de laurier eruit en verdeel alles over de potten. Doe de deksels erop en zet 5 min. ondersteboven. Laat nog even afkoelen en plak de etiketten erop.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten