zondag 18 november 2012

Spaanse erwtjessoep

Sinds kort ben ik de eigenaar van weer een paar nieuwe kookboeken. Ze waren alledrie goed afgeprijsd, dus dan mag het hè. Zeker als je al een kast vol hebt. Dit boek van José Pizarro is geweldig, niet alleen een lust voor de smaakpapillen maar ook voor het oog. Pizarro (wat ook de titel van het boek is) geeft een overzicht van de Spaanse keuken en volgt hierbij de seizoenen. Niet het geijkte riedeltje aan tapas, maar traditionele recepten met zijn eigen draai.  Een aanrader, nu bij bol.com voor €9,95.

Afgelopen weekend heb ik meteen maar drie recepten geprobeerd en de meneer en ik konden maar niet beslissen wat nou het lekkerst was. Het Ik raad je dus aan hetzelfde te doen en je te buiten te gaan aan verschillende gerechten tegelijk. Een soort tapas voor twee personen. Het was aardig wat werk maar als je het handig timet valt het wel mee. Aan de beurt waren: erwtjessoep, albondigas en aardappeltortilla.


Voor 2 personen
Ingrediënten:
2 el olijfolie, extra vergine (plus extra, om te besprenkelen)
1 sjalot, gesnipperd
1 teen knoflook, geperst
550 ml kippenbouillon
450 gr doperwtjes (diepvries)
5 à 6 muntblaadjes
zout, peper

Voor de crostini:
2 sneetjes grof witbrood
4 plakken serranoham

Bereiding:
Verhit de olijfolie in een braadpan en bak hierin de sjalot en de knoflook tot ze gaar zijn en goudbruin. Giet de hete bouillon erbij en breng aan de kook. Doe dan de doperwtjes erbij en breng weer aan de kook. Laat het geheel 4 min. zachtjes pruttelen.
Maak ondertussen de crostini. Doe het brood in de broodrooster en laat de boterhammen goudbruin worden. Verhit een koekenpan met anti-aanbaklaag en bak de ham knapperig en goudbruin. Doe de ham op het brood.
Roer de muntblaadjes door de soep, haal van het vuur en pureer alles met de staafmixer tot een gladde soep. Schep de soep in kommen en leg de crostini erop.Besprenkel met wat olijfolie.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten