zondag 18 november 2012

Albondigas met uiensaus

 Een beetje zonde om dit, zoals ik deed, met een aardappeltortilla te eten, omdat je dan niet iets met de saus kan aanvangen. Doe er dus wat rijst bij of brood of gewoon een aardappel.
Neem een goede blauwe kaas, die flink pittig is, zonde om daar op te beknibbelen. Neem een lekkere gorgonzola of Stilton.

Voor ca. 15 balletjes
Ingrediënten:
500 gr gehakt (half-om-half)
1 teen knoflook, geperst
1,5 ei, geklopt
30 ml witte wijn
zout, peper
paar takjes platte peterselie, fijngehakt
75 gr blauwe kaas (gorgonzola), in 15 blokjes
50 gr bloem
fles zonnebloemolie (om in te frituren)

Voor de uiensaus:
1 ui, gesnipperd
2 el olijfolie, extra vergine
1 el bloem
600 ml kippenbouillon

gehakte platte peterselie
40 gr geschaafde amandelen, geroosterd

Bereiding:
Maak de gehaktballen: Vermeng het gehakt met de knoflook, eieren, wijn, zout en peper, en de peterselie. Kneed alles goed door en maak er balletjes van, ter grootte van een golfbal. Neem een gehaktballetje in je linkerhand en druk er met je rechterduim een put in. druk hier een stukje kaas in en sluit het gat door het vlees aan te drukken. Doe dit zorgvuldig, anders loopt straks de kaas eruit zodra die smelt. Vul alle balletjes en haal ze daarna door de bloem.
Frituren: Neem een koekenpan en giet hier zo veel zonnebloemolie in dat de ballen straks half onder zullen staan. Verhit de olie flink en bak als deze heet is de ballen in 2 ladingen gaar. Bak ze ongeveer 2 min. per kant, zodat ze goudbruin worden. Niet te kort, dan worden ze niet gaar. Laat de ballen uitlekken op keukenpapier en houd ze goed warm.
De uiensaus: Smoor de ui in de olijfolie in een minuut of vijf gaar en glazig. Roer de bloem erdoor en smoor nog 1 min. Giet de warme bouillon erbij, breng op smaak met zout en peper en laat 10 min. pruttelen. Pureer vervolgens de saus met de staafmixer. Breng weer aan de kook en laat de balletjes nog even doorwarmen in de saus.
Serveer de balletjes met de saus en garneer met peterselie en geschaafde amandelen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten