zondag 4 november 2012

Pompoenlasagne

Eerder deze maand kocht ik een gigantische pompoen langs de weg bij de volkstuinen. Hij woog een kilo of vijf, dus de komende tijd maak ik wat oude en nieuwe toppers met pompoen. Ik zag al een recept voorbij komen voor pompoenburgers, maar nu eerst een veilige keuze: lasagne. De pompoen heb ik geslacht en in porties van 500 gram in de vriezer gelegd. Ongekookt en dat werkt prima. Dit recept komt van de site van de BBC. Een 'instant classic' voor als je goed vegetarisch recept zoekt. Het fijne is dat dit recept niet met bechamelsaus is, daar houd ik niet van, zo'n semi-vloeibaar betonblok. Nee, dan ricotta, heerlijk en luchtig!

Voor 4 personen
Ingrediënten:
50 gr Parmezaanse kaas, geraspt
50 gr paneermeel/broodkruim
600 gr pompoenblokjes
600 gr zoete aardappel (in blokjes)
zout
4 takjes rozemarijn
12 blaadjes salie
olijfolie
lasagnebladen (uit de koeling)
75 gr babyspinazie
100 gr pijnboompitten, geroosterd

Voor de saus:
100 gr Parmezaanse kaas, geraspt
2 cm gember, geraspt
600 gr ricotta
2 eierdooiers
snufje nootmuskaat
zout en peper

Bereiding:
Verwarm de oven op 200 graden. Kook water voor de groenten. Hak de rozemarijn en de salie fijn, meng en zet apart. Vermeng de kaas met de broodkruimels en zet apart. Kook de aardappel en pompoen in 15-20 min. zacht in water met een snufje zout. Als ze zacht zijn afgieten en fijnstampen. Breng op smaak met wat zout en peper.
Maak de kaassaus: Meng in een schaal de Parmezaanse kaas met de gember, ricotta, eieredooiers, nootmuskaat, zout en peper.
Nu kun je de lasagne gaan stapelen: Begin met een derde van de groentepuree, verdeel die over de bodem van een ovenschaal. Strooi hier een derde van de kruiden, de pijnboompitten en de spinazie overheen. Hier 2-3 lasagnebladen opleggen en een derde van de saus over uitsmeren. Herhaal dit 2 keer zodat er drie lagen ontstaan. Strooi over de bovenste laag het kaas-paneermeelmengsel en bak de lasagne af in 15-20 minuten, totdat deze goudbruin is.
Serveer met een groene salade.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten