woensdag 2 mei 2012

Oosterse asperge-roerbak

Sinds een week heb ik een proefabonnement op Trouw. Een uitstekend idee, want ook hierin staan lekkere recepten. Vandaag deze, het was echt fantastisch lekker. Volgende keer maak ik het met bimi, dan hoef ik niet een uur lang scheldend asperges te schillen. Maar goed, veel werk was in dit geval wel de moeite waard.

Voor 2 personen
Ingrediënten:
300 gr kipfilet, in dunne reepjes
500 gr groene asperges
1 serehstengel
3 teentjes knoflook
3 cm gemberwortel
snuf zout
1/2 tl zwarte peper
2 el Japanse sojasaus
1 el limoensap
1 tl sambal oelek
50 gr peultjes
2 lente-uitjes
1,5 el oestersaus
2 el rijstwijn
1/2 el bruine suiker
2 el Thaise vissaus
wokolie
pandanrijst

Bereiding:
Snij het witte onderste deel van de sereh in kleine stukjes, maak de gember schoon en snij fijn, en pers de knoflook. Doe de helft van de knoflook en de helft van de gember in een kom met zout, peper, sojasaus en limoensap. Roer dit goed door en schep de kipfilet erdoor. Dek de kom af en laat minstens een half uur marineren.
Schil de asperges met een dunschiller (vanaf de top naar beneden, leg ze neer als ze vrij dun zijn) en snijd de harde onderkant (ca. 2 cm) eraf. Snijd de asperges in schuine stukken van 2 cm en doe deze in een pan met ruim water. Kook de asperges in 8 min. beetgaar. Giet voorzichtig af en laat uitlekken in een schone theedoek.
Snij de puntjes van de peultjes en halveer ze. Maak de uitjes schoon en snij in schuine stukken van 2 cm.
kook ondertussen de rijst volgens de gebruiksaanwijzing.
Zet een wok op hoog vuur en voeg zodra deze warm is 2 el olie toe. Bak hierin de kipreepjes in een paar minuten gaar en bruin. Schep de reepjes uit de pan met een schuimspaan en zet afgedekt apart.
Doe 1 el olie in de pan en bak hierin de rest van de knoflook 1 min. Voeg vervolgens de oestersaus, rijstwijn en bruine suiker toe en breng aan de kook. Giet de vissaus erbij en roer goed door. Zet het vuur laag en voeg de asperges, peultjes en lente-uitjes toe. Roer om en schep de kipfilet erbij. Warm goed door en serveer met de rijst.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten