zaterdag 19 mei 2012

Kabeljauwschotel arrabiata

Uit de Delicious van juni 2012. Ik was nooit zo'n fan van kabeljauw, maar bij nader inzien komt dat waarschijnlijk door hoe het was klaargemaakt. Met deze saus is het heerlijk. De voorbereiding kost wat tijd, dus je moet geen haast hebben. De saus is ook geweldig als simpele pastasaus of over vlees.

Voor 6 personen
Ingrediënten:

Voor de arrabiatasaus:
100 ml olijfolie
4 tenen knoflook, geplet
2 rode pepers, fijngehakt
4 ansjovisfilets (of vervang met zout)
3 blikken tomatenblokjes à 400 gr (liefst 1 blik hiervan met kerstomaatjes)

Voor de ovenschotel:
ovenschaal (20x30 cm)
1 kg dunne kabeljauwfilets
bloem
4-6 el olijfolie
500 gr vastkokende aardappels, in plakjes
2 el platte peterselie, fijngehakt

Bereiding:
Leg de kabeljauwfilets minstens 2 uur op keukenpapier, keer halverwege om.
Maak de arrabiatasaus: Verwarm de olijfolie in een hapjespan en bak hierin al roerend de knoflook, ansjovis en rode peper. Voeg de tomaten toe en bak 5 min. op hoog vuur. Draai het vuur laag en laat de saus zachtjes inkoken (ongeveer een uur). Breng de saus op smaak met zout en peper. Voor wat extra smaak kun je fijngehakte zongedroogde tomaatjes toevoegen.
Nu is de saus klaar en kun je weer verder met de schotel. Verwarm de oven op 180 graden. Kook de aardappelschijfjes in 15-20 min. net gaar. Giet af en bestrooi met wat zout.
Haal de kabeljauw door de bloem. Verhit de olie in een koekenpan en bak de vis aan beide kanten goudbruin. Verdeel wat van de arrabiatasaus over de bodem van de ovenschaal en leg hier de vis in een laag op. Verdeel hier een laag saus over en leg hier de aardappelschijfjes op. Dek af met een laag saus en druk alles goed aan. Bak de schotel in ca. 45 min. af in de oven. Snijd in stukken en spatel voorzichtig op borden. Verdeel de peterselie erover en serveer met haricots verts.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten