zondag 25 december 2011

Tiramisù met Frangelico

De kerstigheid gaat door, met een recept van Nigella uit de GoodFood van december 2011. Handig als je voor een groep moet koken, aangezien je het ver van tevoren kan maken. Het was veel minder zwaar dan ik had verwacht en ijna nog lekkerder dan de traditionele tiramisù. Het is ook dé manier om van veel te zoete likeur af te komen. Ik ga het ook eens uitproberen met andere likeuren uit de krochten van ons huis.

Voor 8 flinke porties
Ingrediënten:
250 ml espresso
250 ml Frangelico

2 eieren, gesplitst
75 gr suiker
60 ml Frangelico
500 gr mascarpone
30 lange vingers (zo'n 350 gr in totaal)
100 gr hazelnoten, geroosterd en fijngehakt
3 tl cacaopoeder

een grote schaal
zeef
plasticfolie

Bereiding:
Meng de koffie met 250 ml likeur en laat afkoelen. Sla de eiwitten lobbig. Sla de eierdooiers met de 60 ml likeur en de suiker. Voeg de mascarpone toe en meng goed. Vouw dan voorzichtig de eiwitten door het beslag.

Giet de helft van het koffie-likeurmengsel in een schaal. Haal de helft van de lange vingers erdoor en bekleed de bodem van een grote schaal ermee. Zorg ervoor dat de lange vingers goed doordrenkt zijn maar niet uit elkaar vallen. Giet overgebleven vocht van het bevochtigen er overheen. Verdeel de helft van het mascarponebeslag gelijkmatig over de lange vingers. Giet de rest van het koffiemengsel weer in een schaal, haal hier de rest van de lange vingers doorheen en verdeel over de mascarponelaag in de schaal. Giet overgebleven koffie en likeur erover en dek af met de rest van het mascarponemengsel. Dek de schaal af met plasticfolie en zet minstens 6 uur in de koeklast.

Vermeng, vlak voor het opdienen, de nootjes met 2 tl cacao en sprenkel over de de mascarpone. Zeef de laatste tl cacao hier weer overheen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten