maandag 26 december 2011

Eendenborst met portsaus


Voor het kerstdiner op tweede kerstdag. Uit de Delicious van kerst 2011. De foto's waren verwisseld, waardoor ik op het idee kwam er rucola bij te doen. Anders was het wel wat kaal en saai, en ook wat te zoet met én mango én portsaus. Het gerecht is makkelijk van tevoren voor te bereiden, dus handig als je veel moet doen en niet lang in de keuken wilt staan.

Voor 4 personen
Ingrediënten:
300 ml rode port
200 ml gevogeltefond
2 eendenborsten
1 tl gemalen roze peper
1 tl grof zeezout
1 grote, rijpe mango
1 el gembersiroop
25 gr boter
handje basilicumblaadjes, in reepjes
zakje rucola

Bereiding:
Voorbereiding: Verhit de port en de fond in een steelpan en laat inkoken tot 10 ml. Zet apart in de koelkast.
Verwijder overtollig vet van de eendenborst. Snijd de vetlaag kruislings in, zonder het rode vlees te raken. Meng zout en peper en smeer de vetlaag ermee in. Bewaar in de koelkast.
Schil de mango en rasp het vruchtvlees. Vermeng de mangorasp met de gembersiroop en een snufje zout. Zet in de koelkast.

Bereiden: Verwarm de oven op 180 graden. Haal de eendenborsten en mango een uur voor bereiding uit de koelkast.
Verhit een koekenpan en bak de eendenborsten op de vetlaag, tot de vetlaag krokant is (ca. 2 min.). Draai ze dan om en bak de andere kant ook nog een halve minuut. Leg de eendenborsten in een braadslee en bak ze in ca. 5 min. rosé in de oven. Dek daarna af met aluminiumfolie en laat nog eens 8 min. nagaren.
Doe de portsaus in een pannetje en laat bijna koken. Haal dan van het vuur en klop de boter erdoor. Breng op smaak met wat zout.
Meng de basilicum door de mango en verdeel over het midden van 4 bordjes. Leg daar de rucola omheen. Snij de eendenborsten in dunne plakken en verdeel over de mango. Schep de portsaus over en om de eendenborst.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten