zaterdag 24 december 2011

Nutroast

De vegetarische versie van een meatloaf. Het is wat bewerkelijk, maar het resultaat is het zeker waard. Ik zou er bijna vegetariër van worden, ware het niet dat ik zo verknocht ben aan af en toe een stukje vlees. Ik maakte deze op kerstavond, de cranberries zorgden voor een extra kerstig sausje. Uiteindelijk paste het allemaal niet in de cakevorm, dus heb ik van de rest cupcakes gemaakt en deze ingevroren als bijgerecht op een luie avond. Lekker met sperzieboontjes en een glas rode wijn.

Voor 4 flinke eters
Ingrediënten:
handje gedroogd eekhoorntjesbrood
2 el olijfolie
2 stengels bleekselderij, fijngehakt
2 rode uien, fijngehakt
2 tenen knoflook, fijngehakt
150 gr risottorijst
100 ml witte wijn
500 ml groentebouillon
200 gr gemengde bospaddestoelen, gesneden
100 gr pistachenoten, geroosterd
100 gr amandelen, geroosterd
handje broodkruim (ciabatta/zuurdesem)
125 gr cheddar, geraspt
1 rode chilipeper, fijngehakt (of gedroogd, uit een molentje)
rasp van 1 citroenschil
2 eieren, geklopt
2 takjes salie, tijm en rozemarijn, gehakt
2 el lichte basterdsuiker
200 gr cranberries

Bereiding:
Eerst maak je een risotto. Week het eekhoorntjesbrood 10 min. in heet water. Laat het daarna uitlekken en bewaar het vocht. Verhit in een braadpan de olijfolie en bak hierin op middelhoog vuur de ui en de bleekselderij in 10 min. zacht. Voeg de knoflook de laatste 2 min. toe. Doe de rijst erbij en bak een paar minuten. Giet dan de wijn erbij en laat sudderen tot de wijn is opgenomen. Giet het vocht van de paddestoelen in de pan. Snij het eekhoorntjesbrood fijn en doe in de pan. Giet de bouillon lepel voor lepel in de pan en laat het vocht telkens wegkoken tot de rijst gaar is. Blijf roeren. Als de gaar is in een kom doen en laten afkoelen.

Verwarm de oven op 190 graden. Bak de bospaddestoelen in een koekenpan krokant. Hak de noten grof. Roer zodra de risotto goed is afgekoeld (desnoods in een bak koud water, mocht je haast hebben) alle ingrediënten (behalve de cranberries en de suiker) erdoor. Breng op smaak met zout en peper.

Verhit de suiker en de cranberries 2 min. in een pan op middelhoog vuur. Bekleed een cakevorm met bakpapier en verdeel de cranberries over de bodem. Schep het rijstmengsel er bovenop en druk goed aan. Dek af met aluminiumfolie en bak 45 min. in de oven. Haal het folie eraf en bak nog eens 15 min. Haal de nutroast uit de oven en laat 10 min. rusten. Draai het bakblik om op een schaal en snij de roast in flinke plakken. Serveer met boontjes.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten