maandag 19 december 2011

Kip in rode wijn met spruitjes


Het idee komt van de site van Albert Heijn. Met wat aanpassingen een goed en ook vrij makkelijk. Ik maakte het met aardappeltjes maar volgende keer met rijst, dan proef je de saus beter. De saus is ook los lekker bij wild of gevogelte.

Voor 3-4 personen
Ingrediënten:
450 gr spruitjes, schoongemaakt
450 gr aardappelschijfjes (of 400 gr witte rijst)
1 el rozemarijn
1 flinke ui, gesnipperd
1 teen knoflook, geperst
300 gr kipfilet, in blokjes
5 plakken rauwe ham, in reepjes
150 gr kastagnechampignons, in kwarten
1 wijglas rode wijn
1/2 pot vleesfond à 380 ml
1 el tijm
flinke scheut kookroom
zout, peper
olijfolie/boter

Bereiding:
Kook de spruitjes in 12 minuten beetgaar in water met zout. Bak de aardappelpartjes met de rozemarijn of kook de rijst.
Doe 2 el boter in een hapjespan en fruit hierin op middelhoog vuur de ui en de knoflook glazig, in ca. 5 min. Draai het vuur wat hoger, voeg de kopblokjes toe en bak ze in 5-8 min. goudbruin. Voeg dan de hamreepjes toe en bak nog eens 2 min. Doe de champignons erbij en draai het vuur hoog. Bak de champignons in 5 min. gaar. Draai het vuur middelhoog en voeg de wijn, de vleesfond en de tijm toe. Breng aan de kook en laat tot de helft inkoken. Draai het vuur laag en roer de kookroom erdoor. Breng op smaak met zout en peper.
Volgens AH moeten de spruitjes vervolgens door de saus geroerd worden maar dat hoeft natuurlijk helemaal niet. Lekkerder is om de saus over de rijst te scheppen en de spruitjes ernaast te serveren. De saus kan ook heel goed gemaakt worden met bijvoorbeeld runderlappen en met sperzieboontjes i.p.v. spruitjes.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten